Somnul Naţiunii naşte monştri. Unul deja stăpâneşte România

Este o modă ca toţi oamenii preşedintelui să se ia după el, indiferent ce spune şi face şeful statului. Nici nu s-a stins bine anunţul lui Băsescu că renunţă la serviciile poliţiei, că vine o decizie similară şi de la Emil Boc, proaspăt întors de la ONU – şi premierul renunţă la escortă.

Nu m-ar mira să avem parte de gesturi similare de la Roberta Anastase, şefa de la Camera Deputaţilor sau de la Elena Udrea, un simbol al actualei puteri.Toată povestea asta poate fi analizată din mai multe puncte de vedere.Unul foarte interesant e cel politic şi de data aceasta nu vizează relaţiile Putere-Opoziţie ci mai degrabă relaţiile din interiorul PDL.

Când Traian Băsescu dă mesajul că nu mai are nevoie de poliţie şi jandarmi, induce implicit ideea că aceste două instituţii, nefiind cu el sunt cu populaţia. Cum preşedintele poate fi acuzat de limbaj obscen, gesturi extreme, lipsă de echilibru dar numai de lipsă de inteligenţă şi grijă pentru propria lui persoana nu, înseamna că miza lui directă este acum Vasile Blaga, înainte de propria-i imagine.

Cine să mai aibă nevoie de acest ministru care nu a reuşit să ţină sub control evenimentele, din moment ce mărimile statului nu mai au nevoie de angajaţii din subordinea lui?

Toată chestiunea asta deschide calea unor concedieri masive în poliţie şi jandarmerie şi chiar dacă ministrului nu i se va cere oficial demisia sau nu va fi demis, postamentul lui şi sprijinul în interiorul MAI va fi subminat. Blaga devine astfel din indispensabil, foarte dispensabil. Sigur, acest scenariu nu se putea aplica în campanie, prietenii stiu de ce, dar acum orice măsură dură ambalată în justificări bazate pe astfel de diversiuni face parte din tentativa de întărire în zona de forţă de care o putere hulită de aproape 90% de populaţie are atâta nevoie.

De latura legală nu are rost să mai vorbim. Şi preşedintele şi premierul încalcă legea procedând în acest fel, dar ce pretenţii să ai de la nişte oameni care în văzul camerelor de luat vederi nu s-au sfiit să ciordeasca voturile la legea pensiilor în Camera Deputaţilor când au reuşit să transforme 80 de oameni în 160? Să furi la dublu în văzul tuturor nu e o operaţiune de fineţe, este un gest de forţă care dă mai mule mesaje: facem ce vrem şi nici măcar nu ne pasă că ne-aţi prins, noi suntem stăpânii!

Avem dovada în aceste zile triste că cei aflaţi acum la Putere nu au şi nu au avut vreodată intenţia de a guverna, au avut întodeauna o miză extrem de primitivă şi fără legătură cu democraţia, aceea de a stăpâni.

De altfel acest lucru transpare nu numai din acţiunile acestor oameni dar şi din declaraţiile lor.Vasile Blaga spunea după toată tevatura cu mitingul poliţiştilor care au plecat în marş spre Cotroceni că e o modă în România să mergi la stăpân. Atenţie la nuanţă, la stăpân spune ministrul de Interne, ca să fie clar şi pentru ei şi pentru noi cum stau lucrurile. Au reuşit şi probabil că vor reuşi în continuare să stăpânească inclusiv prin încercări de a restrânge nişte drepturi cetăţeneşti, mai ales acum când pot invoca “rebeliunea” poliţiştilor care s-au deplasat în faţa palatului lui Zeus cu armamentul din dotare. Adăugaţi aici tentativa aproape reuşită de a introduce anchetele de presă în categoria ameninţărilor la siguranţa naţională şi felul în care unii editorialişti picaţi în limbă după actuala putere sugerează că ar trebui modificată şi legea sindicatelor, în sensul restrângerii unor posibilităţi de manifestare. Iată paşii, iată cum somnul naţiunii naşte monştri.

P.S.

Îmi spunea un prieten rezident în SUA care se uită cu stupoare la evoluţiile din ţara pe care a părăsit-o în urmă cu ceva ani că este uimit că ne îngrijorăm atât de mult de faptul că domnul preşedinte râmâne fără coloana oficială când mult mai util ar fi pentru noi să ne întrebăm dacă are “coloană vertebrală”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel