Scandal Schengen. România poate ataca la CJ statele care se opun aderării

Europarlamentarul PSD Emilian Pavel, membru al Grupului de lucru Schengen Scrutiny, a declarat că România stă mult mai bine din punct de vedere al criteriilor de admitere în spaţiului Schengen decât alte state care sunt deja membre. 

'S-au constatat multe nereguli. Vreau să spun că România, din punct de vedere tehnic, stă mult mai bine decât multe state europene care sunt de facto membre ale spaţiului Schengen şi, în nenumărate rânduri, şi eu, şi colegii mei social-democraţi din Parlamentul European, am solicitat recunoaşterea acestui fapt în Consiliul UE. Ca procedură, în Consiliu nu trebuie să aibă loc un vot, ci doar se ia la cunoştinţă ceea ce Comisia şi Parlamentul au spus-o de prea multe ori deja. Încă din 2011, România îndeplineşte toate criteriile pentru a adera la spaţiul Schengen, doar Consiliul mai trebuie să ia la cunoştinţă acest fapt', a spus Emilian Pavel. Potrivit acestuia, refuzul de a primi România în Schengen ar putea să fie atacat la Curtea Europeană de Justiţie.

'În momentul în care noi îl punem pe ordinea de zi, se poate, într-adevăr, opune unul din statele membre Schengen şi atunci România nu este primită. Dar acel refuz al vreunui stat trebuie motivat în scris către instituţiile europene şi către statele România şi Bulgaria, în acest caz. Odată ce am avea acel răspuns, care nu cred că ar avea o susţinere reală juridică, România şi Bulgaria ar putea ataca acest refuz la Curtea Europeană de Justiţie, iar experţii şi colegii mei din Comisia de libertăţi civile susţin că am avea toate şansele să câştigăm', a arătat europarlamentarul. Emilian Pavel a adăugat că poate fi aleasă şi calea diplomatică. 'Sigur că, de multe ori, abordarea mai diplomatică şi mai prietenoasă dă rezultate mai bune şi poate că ne aduce şi beneficii, dar eu cred că după 10 ani de când suntem membri ai UE merităm să intrăm şi noi în acel cerc select, să beneficiem pe deplin de libera circulaţie a cetăţenilor, a bunurilor, mărfurilor, a forţei de muncă, pentru că astăzi oricine merge şi trece graniţa la Borş trebuie să stea şi să prezinte documentele, spre deosebire de alte state', a menţionat europarlamentarul PSD. Emilian Pavel şi-a deschis vineri, la Cluj, un birou de europarlamentar, găzduit în spaţiile organizaţiei judeţene a PSD. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel