Rovana Plumb: Acordul de mediu de la Certej este ilegal

plumb
plumb

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, marți, că acordul de mediu pentru proiectul de la Certej a încălcat Convenţia internaţională privind impactul de mediu transfrontalier, în condiţiile în care Ungaria a ridicat o serie de probleme privind riscurile exploatării, de care nu s-a ţinut cont.

[caption id="attachment_233467" align="alignleft" width="310"] Foto: Mediafax[/caption]

Rovana Plumb a precizat că în urma verificărilor făcute de comisia de control au fost constatate încălcări ale legislaţiei române şi europene la eliberarea acordului de mediu pentru proiectul de la Certej, precum şi o atitudine iresponsabilă a celor care au participat la emiterea acordului. În aceste condiții Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANMP) depune marţi la Tribunalul Bucureşti cererea de anulare a acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej, emis pe 9 iulie de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara, şi de suspendare a efectelor acestuia până la luarea unei decizii definitive şi irevocabile de către instanţă.

 Potrivit ministrului, a fost încălcată în primul rând Convenţia internaţională privind impactul de mediu transfrontalier, la care România a aderat din 2002, în condiţiile în care Ungaria, unul dintre statele membre care a participat la consultări în procesul autorizării proiectului, "a dat un răspuns negativ care nu a fost luat în considerare".

 Rovana Plumb a precizat că Ungaria a ridicat serioase probleme în ceea ce priveşte riscurile de mediu în exploatarea perimetrului de la Certej, de care România trebuia să ţină seama, având în vedere că cele două state sunt semnatare ale convenţiei, însă "nu s-a luat în calcul niciun fel de element din riscurile învedereate de Ungaria" şi nici nu s-a ţinut cont de măsurile pe care această ţară le-a propus în mod constructiv.

Eliberarea acordului de mediu pentru proiectul de la Certej a mai încălcat şi două directive europene, pentru habitate şi păsări, pentru că nu a fost emisă evaluarea adecvată privind biodiversitatea, a adăugat ministrul.

Totodată, ministrul a apreciat că funcţionarii responsabili de eliberarea acordului de mediu pentru proiectul de la Certej au dat dovadă de un comportament iresponsabil, neanunţând autoritatea centrală din cadrul Ministerului Mediului - Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului - de emiterea acestui acord.

 Rovana Plumb a precizat că sancţionarea celor care au contribuit la eliberarea acestui acord de mediu face obiectul Comisiei de disciplină constituită la nivelul Ministerului Mediului şi Pădurilor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel