Război lângă România, până pe 9 mai

Pe surse sau direct, generalii americani care au vizitat de curând Bucureștiul ne-au comunicat: Rusia va ataca Ucraina, cel târziu până la 9 mai.

Data are o semnificație aparte: este ziua victoriei asupra Germaniei lui Hitler. În această zi, anul trecut, Putin, a fost în Crimeea proaspăt anexată, iar apoi s-a desfăşurat în Piața Roșie o uriașă paradă militară. În următoarea lună și jumătate, parada militară va avea probabil loc în Ucraina.

Drept urmare, tot flancul estic al NATO este ranforsat. România s-a umplut de militari și tehnică grea americană. Polonia și țările baltice, la fel. Unele state din regiune au reintrodus serviciul militar obligatoriu. Întrebarea este dacă Putin va crea diversiuni și în state NATO, pentru a masca efortul principal care va fi asupra Ucrainei. Oricum, există mari șanse ca, peste câteva luni, România să aibă un nou vecin: Federația Rusă.

Până când șenilele rusești vor ocupa fizic Estul şi Sudul Ucrainei, Războiul Rece început acum un an și jumătate a devenit extrem de cald. Statul Islamic se bate la porțile Damascului. În Yemen, războiul arde. America face o manevră cu costuri uriașe. Deși prețul petrolului e la 56 de dolari barilul, Statele Unite extrag aur negru ca niciodată în ultimul secol. Specialiștii sunt fermi în estimările lor: petrolul american este stocat. Atunci când rezervoarele vor atinge nivelul de 95% grad de umplere, prețul barilului va coborî la 20 de dolari. Trei sferturi din extracția mondială de petrol va deveni nerentabilă. Bugetul de stat al Rusiei va dispărea în neant. Asta înseamnă o mare impopularitate pentru regimul Putin. Pensiile, salariile, investițiile statului vor dispărea, chiar și fără campania din Ucraina.

Europa nu reacționează la ceea ce se petrece. Pur și simplu, la Paris sau la Berlin nimeni nu crede că așa ceva este posibil. Doar rușii erau până anul trecut mari investitori și cei mai buni clienți ai brandurilor de lux. City-ul londonez se bazează pe banii oligarhilor de la Moscova...


Mult mai aproape de zona de conflict, o țară precum România trebuie să se aștepte la o serie de diversiuni din partea Rusiei neprietene. România este cu atât mai vulnerabilă, cu cât Republica Moldova, al doilea stat românesc în Europa, este puternic penetrată politic, economic și cultural de Moscova. Partenerii americani, singurii care se pregătesc cu adevărat de război, par să știe asta. Unii spun că puternica acțiune a DNA împotriva corupției ar avea legătură cu eliminarea centrelor de putere rusești din România. E prea devreme să putem trage acum o concluzie.

Un lucru însă este palpabil. Declarația fostului președinte Traian Băsescu despre "guantanamizarea României" este cea mai gravă declarație antiamericană făcută de un politician român de rang înalt în ultimii 25 de ani. Dacă ar fi atacat numai DNA-ul, ar fi fost ceva firesc pentru dl Băsescu. Atacul asupra unui subiect atât de sensibil pentru America are însă niște conotații ce îi pot pe unii duce cu gândul foarte departe. Ce va face în continuare dl Băsescu? Va oferi detalii despre eventualele închisori ale CIA în România, acelea căutate ani de zile de Comisia Europeană?

În primul rând, prin voința Americii și împotriva votului masiv dat de poporul român, dl Băsescu a fost menținut în scaunul de la Cotroceni în 2012. Pentru noi, pentru români, faptul că dl Băsescu își abandonează fără scrupule absolut toți aliații este un lucru obișnuit. Dar ce surprinși trebuie să fie americanii! Probabil că n-au mai văzut așa ceva, de când l-au susținut pe dictatorul Noriega, după care, tot ei, dezamăgiți, au trebuit să-l aducă în America pentru a-l condamna...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel