Președintele Iohannis și niște șmecheri

Președintele Klaus W. Iohannis s-a referit luni, la Timișoara, la o lege care "trece și nu este întoarsă de niște șmecheri din Parlament". Suprinde întrucîtva acest limbaj cu parfum de odicolon al Președintelui.

Ar fi fost util să afle la timp că, în condițiile scrutinului egal și universal, ca ales al poporului, la fel ca parlamentarii, poate fi socotit el însuși un "șmecher". Poate – ca șef al statului - chiar primul dintre ei.

Începută la o lună după cîștigarea alegerilor din 2004 de către fostul Președinte T. Băsescu, campania de denigrare a parlamentului a început cu "soluția imorală a PC-ului". T. Băsescu a vrut imediat după aceea alegeri anticipate, cu intenția de a trimite acasă parlamentul proaspăt ales. Pe toată durata celor două mandate ale sale T. Băsescu a pisat mărunt Parlamentul, discreditîndu-l și refuzînd, pe fond, să-i recunoască legitimitatea ca putere a statului de drept. Într-una din primele sale declarații după ce a fost ales Președinte, K. Iohannis a spus că "justiția nu se face la TV". A scandalizat instantaneu vîrfurile justiției, fosta Președintă a ÎCCJ Livia Stanciu stropșindu-se la bietul fost primar de Sibiu pentru necugetatul său amestec în treburile justiției. Și Iohannis a înțeles, ba chiar i-a mulțumit judecătoarei Stanciu pentru mustrare, înșurubînd-o cu prima ocazie la Curtea Constituțională. Sub Președinția lui Iohannis au curs procesiunile în cătușe de la intrarea în sediul DNA. Cu Iohannis tăcînd mîlc, prezumția de nevinovăție a ajuns un chiștoc sub botina Laurei C. Kövesi. Cu Iohannis savurînd din fotoliul prezidențial show-urile televizate ale justiției, DNA a intrat cu coasa în Parlament, retezînd și ce era rău și ce era, pînă la proba contrarie, bun.

Reacția de autoprotecție a Parlamentului se datorează defensivei iraționale și haotice în fața DNA care nu se mulțumește cu prevederea art. 72 (2) din Constituție conform căreia "deputații și senatorii pot fi trimiși în judecată penală"; Kövesi și ai săi, printre aceștia și Iohannis, suferă la modul canin că parlamentarii "nu pot fi percheziționați, reținuți sau arestați fără încuviințarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor". Ce justiție mai e aia fără percheziții, rețineri, arestări și, mai ales, fără cătușe – totemul sacru al DNA? "Nu trebuie să ajungem la telejustiție" – așa suna recomandarea făcută CSM de K. Iohannis în ianuarie 2015.

Chiar acolo s-a ajuns. Președintele n-a ținut dreapta măsură într-o situație ce a scăpat de sub control. Ciuruirea Parlamentului cu toate gloanțele din stoc n-ar fi trebuit să devină un scop în sine: un Parlament slab duce la o democrație debilă. La asta mi-aș fi dorit să se gîndească Președintele Iohannis înainte de a-i zeflemisi pe "șmecherii" din Parlament. Unii dintre ei sunt creația impasibilității sale față de nașterea noii democrații a Inchiziției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel