Pippidi: Băsescu nu-l pune pe Blaga șef nici dacă va câștiga alegerile

Politologul Alina Mungiu-Pippidi scrie într-un editorial pentru România Curată că în momentul de față "totul e pe față în PDL", iar președintele Băsescu o susține pe Elena Udrea deși în trecut o ținea în eșaloanele secunde ale partidului, convins că nu poate fi un politician de prim-rang. 

"Iată că la un interval foarte scurt de timp şeful statului ne arată că nu doar este deasupra, ci cu totul înafara Constituţiei, denunţînd alegerile interne din PDL şi promovîndu-şi favorita nu doar contra activului unui partid din care nu mai face parte şi nu mai are dreptul legitim să se amestece, ci şi contra celor doi reformişti din partid (mai mulţi nu mi-au ieşit la număr) Cristi Preda şi Monica Macovei.

A convocat pe instrumentele lui, MRU, Neamţu şi Baconschi, cărora le va spune să se alinieze contra lui Vasile Blaga, continuînd strategia de a-i folosi nu doar contra duşmanilor lui, dar şi unul contra altuia la nevoie. Nu am auzit cînd a mulţumit Monicăi Macovei că i-a scăpat pielea la Bruxelles vara trecută, atrăgîndu-şi ura USL; dar probabil mi-a scăpat mie. Monica şi-a cam forfetat mulţumirile păstrîndu-şi demnitatea şi delimitîndu-se de dna Udrea. Asta e", scrie dna. Pippidi.

Politologul remarcă "evoluția" petrecută față de perioada anului 2008, atunci când Traian Băsescu garanta că Elena Udrea nu e un om politic de talie mare și nu va fi vreodată. Acum, "totul e pe față, sfârșitul ipocriziei și al meritocrației".

"Partidului, cît a mai rămas din el, nu mai i-a rămas decît opţiunea de supravieţuire. Trebuie să rupă cordonul ombilical definitiv şi total. Că varianta cealaltă, că şi partidul, şi publicul vor ajunge să iubească pe cine iubeşte şeful statului nu e plauzibilă, chiar punînd deoparte moralitatea ei.

De la promisiunile din 2008 şi pînă azi Băsescu a cheltuit multă popularitate să o vîndă pe Elena, el a rămas fără capital şi ei tot nu i-a servit la nimic. Ca atare ideea că facem şi pe mai departe ce am făcut greşit pînă acum, dar mai pe faţă, e doar o strategie pentru cine nu are de ales. Poate Băsescu nu o avea de ales, nu mă pronunţ. Dar partidul sigur are", încheie Alina Mungiu Pippidi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel