În aproape orice fel de mâncare românii mai adaugă „puțină sare, că îi dă gust”. Dar cât de bună e sarea, de fapt, pentru sănătate?
Persoanele cu o tensiune arterială scăzută ar putea primi recomandare de la medic să consume alimente mai sărate sau să includă mai multă sare în dietă. Însă, dacă exagerezi, ajungi în cealaltă extremă, a hipertensivilor.
„Știți cât este consumul mediu de sare în România? Între 12 și 18 grame pe zi, în funcție de regiunea geografică. Mai mult se consumă în Transilvania. Știți care e recomandarea diabetologilor, cardiologilor, nutriționiștilor și așa mai departe? Sub cinci grame pe zi!”, a spus Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, medic cardiolog, la DC News TV și DC Medical.
„Sunt persoane care își adaugă din solniță sare fără ca măcar să guste mâncarea respectivă întâi”, a spus, ulterior, nutriționistul Anca Hâncu, care are și o recomandare importantă: „Condimentați mâncarea folosind altceva decât sare. Există pătrunjel, mărar, boia, usturoi, ceapă cu care putem da gust altfel mâncării, nu prin sare!”
Așadar, atenție la consumul de sare, pentru a preveni o serie de efecte adverse asupra sănătății, pe termen scurt și mai ales pe termen lung.
Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, medic cardiolog, a dărâmat și un mit legat de țigara care ne relaxează.
„Se tot propagă mitul că o țigară te relaxează. Nu are cum să te relaxeze. Te relaxează, probabil, gestul, dar țigara în sine, prin tot ceea ce conține, te agită deoarece conține substanțe care asta fac. Nici nu mai vorbesc de dependență... Pe noi, cardiologii, ne interesează, în primul rând, nicotina. Pe pneumologi și oncologi îi interesează toate celelalte substanțe care determină cancer. Dar din punct de vedere al cardiologului, nicotina e importantă. Tot ce conține nicotină este nociv pentru inimă. Nu determină cancer, dar infarct tot determină...”, a zis Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, medic cardiolog, la DC News TV și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu