Omagiu lui Constantin Brâncuși

Joi, 9 martie 2017 orele 18,30, va avea loc la Accademia di Romania in Roma, Sala de expoziţii, vernisajul expoziţiei personale de pictură, MUTAREA a artistei Cristina Lefter.  Omagiu lui Constantin Brancuși. Tot, joi, 9 martie, Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează un eveniment dedicat lui Constantin Brâncuși, pentru publicul cracovian, cu titlul Brâncuşi x 100.

În perioada 09 – 21 martie 2017, Accademia di Romania la Roma în colaborare cu Ambasada României în Italia, găzduiește expoziția de pictură “Mutarea” a artistei Cristina Lefter, având ca și curator criticul de artă, Vera Agosti. În româna, titlul expoziției are și semnificația de “în mișcare, în devenire” reușind să contureze formele artistice doar prin folosirea culorii, cu o sublimă dexteritate a tehnicii “dripping”, în memoria lui Jackson Pollock, printr-o evoluție în figurativ, într-o manieră lirică și echilibrată. Astfel iau origine păduri incantate, iar prin împleticirea ramurilor copacilor se pot desluși chipuri cunoscute. Artista însăși a experimentat o existență în continuă mișcare, din Republica Moldova în România pentru a studia arta și a-și dobândi cetățenia română, continuând cariera în Italia. Cristina Lefter este pasionată de culoare; a descoperit caracteristicile de vârf a fiecărei nuanțe, reacția pigmenților între ei, pentru a putea obține efecte alchimiste, când delicate, când psihedelice. Expoziția prezintă aproximativ 20 de lucrări: imagini din natură, păduri, grădini, nimfe, peisaje invernale într-un mixt de nuanțe ce amintesc vivacitatea cromatică a folclorului românesc. Instalația principală “Omagiu lui Constantin Brâncuși” este inspirată din renumita operă “Masa tăcerii”, la care sunt invitate mari personalități românești, artiști, intelectuali, oameni de știință. Fiecărui scaun îi corespunde un portret cum ar fi cel al lui Nicolae Paulescu, filozoful și Mircea Eliade, Emil Cioran, cântăreața Maria Tănase, poetul și scriitorul Mihai Eminescu, muzicistul, compozitorul și directorul de orchestra George Enescu, iar mesei iubitul chip al lui Constantin Brâncuși.

Cristina Lefter este născută pe 27 aprilie 1976, în Telenesti, Moldova. De mică demonstrează interesul pentru frumos; la vârsta de 10 ani frecventează prima ei școală de pictură privată, urmând Liceul de Arta “Octav Băncilă” la Iași, după care “Academia de Artă “George Enescu” tot la Iași. Cu optime rezultate este admisă a face parte din Uniunea Artiștilor plastici din România. În 2002 se transferă in Italia, expunând inițial în spații publice, obținând aprecierea unor importanți galeriști italieni ca și Cappelletti și Obraz din Milano, Spagnoli din Firenze, și a multor pasionați și colecționari de artă la nivel mondial. În 2015 expune in Pavilionul României, din cadrul Expoziției Universale la Milano – Expo Milano 2015. 

Curator: Vera Agosti

 

 

 

Eveniment dedicat lui Constantin Brâncuși, la Cracovia

 

Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează un eveniment dedicat lui Constantin Brâncuși, pentru publicul cracovian, cu titlul Brâncuşi x 100. Între avangardă şi naţionalism. Receptarea operelor lui Constantin Brâncuşi.

Gândit ca o prezentare completă a artistului Brâncuși, dar și a omului Brâncuși, evenimentul va cuprinde o prelegere despre viața și creația sculptorului român, susținută de istoricul de artă polonez Tomasz Ogiński, un fin cunoscător al artei românești, în special a celei din secolele al XIX-lea şi al XX-lea, proiecția filmului documentar În căutarea tatălui pierdut, în regia lui Ionuț Teianu, și prezentarea colecției de convorbiri purtate între scriitorul Romulus Rusan și douăsprezece persoane care l-au cunoscut pe Brâncuși, reunite sub titlul O discuție la Masa Tăcerii, publicație realizată recent de ICR Varșovia în varianta poloneză.

Evenimentul va avea loc în data de 9 martie, la Arteteka, un nou spațiu cracovian, aparținând Bibliotecii Voievodale, un loc al creației artistice larg înțelese. În viziunea inițiatorilor ei, Arteteka este menită să încurajeze schimbul de idei, discuțiile și polemicile, prin intermediul seminariilor, prelegerilor, atelierelor și întâlnirilor pe teme diverse.

Filmul lui Ionuț Teianu, În căutarea tatălui pierdut, are o poveste scurtă și șocantă: când s-a născut John, în 1934, mama sa i-a dat trei nume: John, Constantin şi Brâncuşi. I-a spus că tatăl său e faimosul sculptor Constantin Brâncuşi, dar că nu trebuie să spună nimănui acest lucru. John a ţinut secretul toată viaţa. Acum, la 78 de ani, începe dificila misiune de a-şi regăsi tatăl pierdut.

Făcînd acest film, Ionuț Teianu a vrut să exploreze omul din spatele artistului de geniu. Într-un fel, John a trăit o viaţă întreagă ascuns în umbra tatălui său. Cu toate că a locuit ani de zile în cartierul Montparnasse, la mai puţin de un kilometru de atelierul lui Brâncuşi, John nu şi-a văzut tatăl decît o singură dată în viaţă, în 1954, cînd avea 20 de ani. O poveste neștiută, spusă cu rară sensibilitate de talentatul regizor român.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel