„Oameni și fapte pentru 100 de ani", eveniment de succes dedicat Centenarului Marii Uniri

Proiectul cultural-educativ „Oameni și fapte pentru 100 de ani", dedicat Centenarului Marii Uniri și derulat de Asociația DAEVAM, s-a bucurat de un real succes în rândul tinerilor locuitori ai Capitalei.

În cadrul acestuia a fost organizat, recent, un eveniment amplu care a atras atenția asupra importanței înfăpturii României Mari.

Asociația DAEVAM a organizat marți, 6 noiembrie, un eveniment important în cadrul proiectului cultural-educativ „Oameni și fapte pentru 100 de ani", care a vizat promovarea valorilor românești și stârnirea interesului pentru cunoașterea istoriei poporului nostru, în contextul sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire. Evenimentul ce a inclus o conferință de impact și o expoziție impresionantă a fost găzduit de Colegiul Tehnic de Aeronautică „Henri Coandă", cu sprijinul doamnei director Coralia Barosan. Elevii de la Colegiul Tehnic de Aeronautică „Henri Coandă" au avut parte de o lecție de istorie cât se poate de captivantă, dar și de dezbateri relevante pe tema înfăptuirii Marii Uniri, susținute de invitați de marcă, respectiv prof. univ. dr. Ion Calafeteanu, Cristina Tatu, director general adjunct al Agenției Naționale de Presă Agerpres, și prof. dr. Constantin Răileanu, muzeograf și istoric de artă. În cadrul evenimentului a fost prezentat și documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani", realizat de Agerpres.

Astfel, elevii au conștientizat importanța înfăpturii României Mari și au înțeles de ce este esențial să prețuim valorile naționale. După conferință, tinerii participanți s-au putut bucura de o expoziție deosebită, cuprinzând fotografii de colecție, din arhiva agenției naționale de presă. În prim-plan s-au aflat personalități importante, care au contribuit semnificativ, în ultimul secol, la dezvoltarea României de astăzi sau care au reușit să scrie istorie, chiar și la nivel mondial, în diverse domenii.

În imagini au fost surprinse momente speciale, precum aterizarea primului cosmonaut român, Dumitru Prunariu, sau revenirea în țară a Nadiei Comăneci, supranumită „Zeița de la Montreal", după ce a obținut, la Jocurile Olimpice din '76, primul 10 din istoria gimnasticii. „Proiectul nostru de suflet și-a atins pe deplin scopul, ceea ce ne oferă o satisfacție deosebită. Este mai mult decât îmbucurător să vezi zâmbete pe fețele copiilor, ale tinerilor, să observi că ai reușit cu adevărat să le stârnești interesul atât pentru istoria, cât și pentru fascinanta cultură a poporului nostru", a declarat Bogdan Petre, manager de proiect.

Tot în cadrul proiectului cultural-educativ „Oameni și fapte pentru 100 de ani", în unitățile de învățământ din București, respectiv școli, licee și facultăți, au fost distribuite, în mod gratuit broșuri cultural-istorice. Astfel, elevii și studenții au fost încurajați să învețe cât mai multe informații despre personalitățile reprezentative ale României, în contextul sărbătoririi a 100 de ani de la unirea tuturor românilor sub același steag. Broșurile „Oameni și fapte pentru 100 de ani" s-au axat asupra prezentării unor valori naționale precum Constantin Brâncuși, George Enescu, Henri Coandă, Emil Cioran, Mircea Eliade, Ana Aslan, Regele Mihai I, Dumitru Prunariu, Gheorghe Zamfir, Gheorghe Hagi, Ilie Năstase, Nadia Comăneci, dar și a documentarului „Marea Unire – România, la 100 de ani".

******

Proiectul cultural-educativ „Oameni și fapte pentru 100 de ani" a fost derulat, în perioada 1 octombrie - 6 noiembrie 2018, de către Asociația DAEVAM, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin Programul pentru manifestări, acţiuni și proiecte de aniversare a Centenarului României (1918 - 2018) și a Primului Război Mondial. Obiectivul principal a constat în redeșteptarea conștiinței identității naționale și teritoriale asupra unității și unicității spirituale și culturale a poporului român, în contextul sărbătoririi unui secol de la înfăptuirea Marii Uniri. Conferința și expoziția demarate în cadrul proiectului cultural-educativ „Oameni și fapte pentru 100 de ani", precum și broșurile informative distribuite în școlile și facultățile din București, au vizat promovarea și realizarea idealului de reîntregire națională. Agenția Națională de Presă Agerpres a fost partener media al proiectului cultural-educativ „Oameni și fapte pentru 100 de ani".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel