Noaptea Albă a Muzeelor

Noaptea Muzeelor este un demers european, iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, în anul 2005. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor. Noaptea Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc pe 18 mai.

Tema Zilei Internaţionale a Muzeelor pentru anul 2017 este Museum and contested hystories: Saying the unspeakable in museums şi îşi propune să contribuie la promovarea ideii că muzeele sunt un mijloc important de schimb cultural, de îmbogăţire a culturilor şi de dezvoltare a înţelegerii reciproce, de cooperare şi pace între popoare.

Art Safari: 7.000 de metri pătraţi de artă

Pavilionul de Artă București – Art Safari, organizat de Fundația Centrul Cultural Art Society, sub patronajul Primăriei Municipiului București, CNR UNESCO și Federația Europeană a Cluburilor UNESCO, este un eveniment anual destinat deopotrivă artei românești și regionale, cu accent pe evoluțiile sale recente, la care sunt invitate să expună galeriile de artă contemporană, atât din România, cât și din mediul internațional. Este un eveniment unic ca amploare în România, ajuns la a patra ediţie, care prezintă publicului o Expoziție Centrală curatoriată de către un expert internațional și o zonă expozițională la care sunt invitate să expună cele mai importante galerii de artă contemporană și modernă românească și internațională. 

(w670)

Autoportret realizat de Ștefan Luchian

 

Expoziția Centrală, intitulată Notes on a Landscape, curatoriată de Wim Waelput, va surprinde arta românească dintr-o perspectivă transistorică prin lucrări de la începutul modernismului până în contemporaneitate. Expoziția propune o explorare de actualitate a preocupărilor artistice reprezentative pentru arta românească, punând accent pe factorii identitari și geopolitici.

(w670)

Albăstrele de Ștefan Luchian

 

Wim Waelput (n.1979) este directorul și curatorul fondator al KIOSK, o platformă pentru arta contemporană în Ghent, afiliată Școalii de Arte. La KIOSK a curatoriat expoziții cu, printre mulți alții, Leonor Antunes, Katinka Bock, Runa Islam, Vincent Meessen, Ulla von Brandenburg, Slavs and Tatars, Thea Djordjadze și Edith Dekyndt. Este membru al comitetului de achiziții al colecției Comunității Flamande și Parlamentului Flamand și a fost membru al mai multor jurii și consilii consultative.

În fiecare an, Art Safari București pătrunde în spații mai puțin accesibile, uitate sau neștiute de cetățeni. Anul acesta descoperim împreună Galeriile Kretzulescu, ale căror porți le vom deschide în perioada 19 mai – 18 iunie 2017.

 

(w670)

Galeriile Kretzulescu

Imobilul Kretzulescu a fost construit după planurile arh. George M. Cantacuzino, în perioada 1934 – 1939, și se remarcă prin galeriile sale, inspirate din arhitectura clasică italiană. Pe locul în care astăzi se află Galeriile Kretzulescu (Calea Victoriei 45), a existat până spre sfârșitul anilor `30 Hanul Kretzulescu, o clădire ce găzduia prăvălii și odăi. Odată cu lucrările pentru consolidarea Palatului Regal, hanul a fost demolat (1938) și în anii următori au început lucrările pentru ridicarea Galeriilor Kretzulescu, care între anii `70 – `80, la etajele II și III, au găzduit Centrul de Informatică și Documentare al Direcției Securității Statului. Din 1989 până în prezent galeriile au fost închise, cu excepția spațiului de la parter, care găzduiește librării.

(w670)

La umbra pomului de Luchian

Luchian și Independenții – o mare expoziție dedicată lui Ștefan Luchian, cu prilejul Centenarului Luchian, reuneşte sute de capodopere din peste 20 de muzee și colecții private, despre înnoirea ireversibilă pe care Luchian și artiștii independenți o aduc picturii românești la sfârșitul secolului XIX. Cea mai mare expoziție Luchian din ultimii 50 de ani va oferi o privire de ansamblu asupra creației “înnoitorului picturii românești”, făcând referire și la gruparea de secesiune artistică ce s-a conturat în jurul personalității sale, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

 

The Space, zona dedicată artei supercontemporane și performance-ului, găzduieşte o serie de lucrări intermedia și artă conceptuală, oferind o efervescență creativă în parcursul Pavilionului. Sunt invitați să participe tineri artiști (până în 25 de ani) aflați la început de carieră.

Pavilionul Galeriilor va fi anul acesta un spațiu dinamic, în care vor expune, prin rotație, galerii din România și din străinătate, publicul având posibilitatea să viziteze noi expoziții în fiecare săptămână. Printre galeriile care vor expune în acest an se numără: Mobius Gallery (București, RO), Galleri CC (Stockholm, SE), Galeria 9 (Cluj, RO), Galeria 3:e Våningen (Göteborg, SE), Galeria Pilat (București, RO), Atelier 030202 (București, RO), Kunstart Galerie (Bochum, DE) etc.

Două spații din cartierul Icoanei se deschid pentru public pe 20 mai, la Noaptea Muzeelor

O galerie vitrată, o mansardă, o grădină istorică și o curte vor fi animate alternativ prin muzică, lecturi, teatru și dans. Cinci spații interactive vor fi pregătite pentru a propune vizitatorilor experiențe și reflecții asupra comunicării întâlnirii/neîntâlnirii cu noi înșine și cu ceilalți de aproape sau de departe.

ARCEN, împreună cu BRD - Groupe Société Générale, deschid două spații culturale care se conectează pentru o noapte, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor.

Cartierul Icoanei, poziționat în centrul Bucureștiului, este încărcat cu multă istorie și cu spații care au povești, dar care nu sunt accesibile oamenilor. De aceea, un fost Pensionat de Fete (Școala Centrală) și o fostă casă a Regelui Mihai (Rezidența BRD Scena9), aflate la 100 de pași unul de celălalt, vor fi deschise în noaptea de 20 mai publicului.

 

„Propunem vizitatorilor care vor ajunge la Școala Centrală să mai adauge anul acesta un obiectiv în circuitul lor la Noaptea Muzeelor: Rezidența BRD Scena 9, un nou reper cultural în cartierul Icoanei. Lecturile, spectacolele, expozițiile și spațiile interactive amenajate vor explora diversificat tema comunicării pe axa trecut-prezent, trecând de la experiența distanței și a așteptării la cea a imediatului și a instantaneului,” declară Edmond Niculușcă, președintele ARCEN.


Noaptea Albă în Cartierul Icoanei va începe de la ora 20:00 și se va termina la 02:00 dimineața, iar tema propusă în acest an este comunicarea - în doi tweeți și trei scrisori. Vizitatorii vor avea parte de experiențe care vor începe la Școala Centrală (străzile Icoanei, nr. 3-5) și vor continua la Rezidența BRD Scena9 (I.L. Caragiale, nr. 32). Cele două spații vor comunica prin scrisori, vederi, telegrame, bilețele, tweet-uri, SMS-uri, dar și prin poveștile pe care le poartă vizitatorii dintr-un loc în celălalt.

(w670)

 

Școala Centrală și Rezidența BRD Scena9 vor găzdui expoziții și tururi ghidate prezentate într-o formă inedită față de edițiile precedente. Curtea rezidenței va răsuna la miezul nopții într-un jam session muzical, iar la Școala Centrală într-un jam epistolar.

ARCEN e format din pasionaţi de artă, adunați în jurul unor proiecte care au ca scop protejarea patrimoniului construit și a memoriei afective a Bucureștiului, reactivarea unor spații urbane prin intermediul culturii, dezvoltarea microcomunităților și punerea în valoare a unor zone urbane pentru îmbunătățirea vieții culturale în oraș și a peisajului cultural contemporan.

(w670)

 

Activitatea ARCEN e împărțită în trei direcții: memoria orașului, microcomunitățile și ideile în dialog. Incită lumea din jur să aibă inițiative civice. Le place să adune oamenii în jurul cărților și al autorilor ale căror idei vor să le facă cunoscute lumii. Susțin dialogul și dezbaterea de idei. Sunt curioși și deschiși să încurajeze inițiative urbane care au scopuri similare cu ale lor.

BRD Groupe Société Générale este cea de-a doua bancă din România după totalul activelor. Este o bancă universală care oferă servicii atât persoanelor fizice, cât și companiilor și face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare.

Ca actor în societate, BRD investește în proiecte din domeniul culturii, educației și sportului privilegiind proiecte care construiesc, dezvoltă, cresc o noua generație și aduc valoare pe termen lung. Cultura reprezintă un pilon esențial de dezvoltare a societății, BRD încurajând în această direcție proiecte culturale inovative, care să fie recunoscute și apreciate de tineri. Sub această viziune, a fost creată local Scena9, o platformă tânără de jurnalism cultural care oferă zilnic instrumente de orientare pe harta lumii culturale, și sunt susținute în mod constant inițiative de teatru, film, artă vizuală contemporană sau muzică clasică, conturând astfel universul implicării companiei în România la nivel cultural.

Cu prietenii la Muzeu

Pentru a sublinia importanța frecventării muzeelor și a felului în care acestea se apropie de vizitatori, ediția din acest an se desfășoară, la MNAR, sub genericul Cu prietenii la Muzeu.

Asociația Prietenii Muzeului Național de Artă al României, care și-a reluat activitatea la începutul anului 2017, invită vizitatorii de Noaptea Muzeelor să participe la untraseu-concurs cu premii în Galeria de Artă Europeană, să socializeze alături de prieteni și familie în Curtea de Onoare a fostului Palat Regal și să răspundă unui chestionar legat de activitatea Muzeului Național de Artă al României.

Tot cu acest prilej va fi lansată aplicația ARTmobile – Un muzeu la îndemână! pentru Android și iOS, realizată în cadrul programului Lumea prin culoare și sunet, finanțat de Fundația Orange. Vizitatorii vor putea descărca aplicația care permite descifrarea poveștilor din spatele unora dintre cele mai îndrăgite lucrări din galeriile permanente ale muzeului. Publicul va beneficia de echipamente speciale puse la dispoziție de Orange România și Fundația Orange pentru a facilita celor interesați descărcarea aplicației pe propriile telefoanele inteligente, contribuind astfel la transformarea radicală a vizitei în muzeu!

Răspunzând apelului lansat de Delegația Permanentă a Republicii Irak la UNESCO, MNAR va expune în mod excepțional un vas de ceramică din Zona Golfului Persic din Colecția de Artă Orientală, atrăgând atenția asupra pericolului la care este expus patrimoniul muzeal din zonele de conflict în general și din Irak în special.

Vizitele ghidate în Spațiile istorice ale fostului Palat Regal încep cu orele 11:30, 14:00, 16:30 în: Galeria de Artă Europeană și Galeria Națională în intervalul orar 19:00-05:00.

La Muzeul Colecțiilor de Artă poate fi vizitată, în intervalul orar 19:00-05:00, Expoziția-eveniment Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare, care celebrează împlinirea vârstei de 75 de ani a artistului.

 

Organizată de Muzeul Colecțiilor de Artă, în colaborare cu Fundația Ștefan Câlția și cu Galeria Posibilă, expoziția aduce în fața publicului unele dintre cele mai importante lucrări ale pictorului, alături de o serie de obiecte personale colecționate de acesta de-a lungul timpului. Obiectele joacă un rol fundamental în crearea lucrărilor, selecția lor fiind determinată de personalitatea artistului. Întâlnirea dintre reflecția artistului asupra acestor obiecte și vizitatori va putea fi descoperită prin intermediul Întâlnirilor Audio, înregistrări cu artistul incluse în aplicația de mobil.

 

(w670)

Lucrare realizată de Ștefan Câlția


„Suflet răscruce, Ştefan Câlţia este un sangvin melancolic – sau, dacă vreţi, un coleric fantast, deopotrivă contemplativ şi ziditor. Un meşter insuflat de ethosul breslelor de altădată, dar subtil alcătuitor de himere, cultivând cu hâtră sobrietate estetica ambiguităţii”, apreciază Dan C. Mihăilescu.

 

Pe parcursul a patru luni de expunere, între 20 mai și 20 septembrie,  spațiul expozițional va fi unul viu, însoțit de concerte, conferințe, întâlniri cu artistul, ateliere cu copii și numeroase activități deschise publicului, toate deschise la Muzeul Colecțiilor de Artă (Corp C).

Sâmbătă, 20 mai, și duminică, 21 mai, muzeele satelit - Muzeul Zambaccian, Muzeul Theodor Pallady și Muzeul Colecțiilor de Artă (cu excepția expoziției temporare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare inclusă în programul Nopții Muzeelor) - vor fi deschise după programul normal: 11.00 – 19.00.


(w670)

Lucrare realizată de Ștefan Câlția


Duminică, 21 mai, Muzeul Național de Artă al României (sediul central) va fi închis.

 

La Muzeul Naţional Cotroceni: “Iaşi, oraş regal”


(w670)

 

Între orele 18:30 - 24:00, la cea de-a XIII-a ediţie a Programului European "Noaptea Muzeelor", Muzeul Naţional Cotroceni organizează, la ora 19.00, vernisajul expoziţiei Imaginând istorii pierdute organizată în colaborare cu Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza". Elevii - prin desenele şi picturile lor - vor aduce în atenţia publicului moştenirea culturală din Siria şi Irak, monumente ale vechii civilizaţii asiriene distruse în urma conflictului militar din zonă, în încercarea de a conştientiza eforturile necesare protecţiei şi conservării acestui patrimoniu, deosebit de încercat în această perioadă de instabilitate.

Tot cu acest prilej, la Muzeul Național Cotroceni, iubitorii de arhitectură, artă decorativă şi istorie vor putea vizita gratuit saloanele regale aflate la etajul I al Palatului Cotroceni, expoziţia Culorile marţialităţii: splendoarea uniformei înaintea Marelui Război, expoziţia Iaşi, oraş regal

 

(w670)

Imagine din expoziția Iași oraș regal


Această ultimă expoziţie, organizată în parteneriat cu Senatul României şi Casa Regală a României, în Salonul Cerchez. Expoziţia realizată cu prilejul Zilei Internaţionale a Muzeelor este menită să marcheze  centenarul  Iaşi - Capitala Regatului României, 1916-1918.

La sfârşitul anului 1916, după ocuparea Bucureştiului de către Puterile Centrale, Iaşul a devenit capitala Regatului României, iar Moldova ultimul bastion al statului român suveran.

 

(w670)

 

Timp de doi ani, între 1916-1918, la Iaşi, au funcţionat Casa Regală a României, Parlamentul şi Consiliul de Miniştri. Deşi au fost condiţii dificile de funcţionare, de la Iaşi s-au adoptat decizii importante pentru consolidarea statului naţional unitar român şi au fost votate legi reformatoare pentru dezvoltarea ţării noastre, precum legea electorală cu introducerea votului universal şi legea agrară.

Prin materialele expuse, fotografii şi documente de arhivă din colecţii publice şi private se doreşte aducerea în prim plan a acestui moment crucial din istoria românilor, cu dificultăţile şi sacrificiile îndurate de populaţie şi reprezentanţii politicii în cei 2 ani de refugiu.

De asemenea, începând cu ora 20:00, vizitatorii vor putea asculta  un Recital susţinut de pianista Eliodora Falan.

Invenții, concerte, teatru și re-enactment istoric la Palatul Şuţu


(w670)

Expoziție Leonardo da Vinci la Palatul Șuțu


(w670)


Muzeul Municipiului București (MMB) a inaugurat la Palatul Suțu expoziția Mașinile lui Leonardo da Vinci joi, 18 mai, de Ziua Internaționala a Muzeelor

 

(w670)

Imagine din expoziția Mașinile lui Leonardo da Vinci


Peste 100 de vizitatori au participat la vernisajul desfășurat în prezența reprezentaților organizației ARANEUS din Polonia, cea care a facilitat aducerea exponatelor la București. Expoziția poate fi vizitată până pe 25 septembrie 2017. Pe 20 mai, de Noaptea Muzeelor, între orele 18:00-04:00, accesul va fi gratuit

Odată cu vernisajul expoziției, Muzeul Municipiului București a lansat revista lunară Bucureștiul în 5 minute, publicație care aduce în atenția cititorilor momente din istoria orașului, precum și evenimentele organizate la muzeele și casele memoriale din componența MMB.  

Ziua Internațională a Muzeelor este urmată de evenimentul anual Noaptea Muzeelor, unde Muzeul Municipiului București (MMB) organizează în premieră evenimente speciale în toate cele 9 muzee și case memoriale din structura sa sâmbătă, 20 mai 2017, începând cu ora 18:00, cu acces gratuit. 

Palatul Suțu, Casa Filipescu-Cesianu și Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” pot fi vizitate până la ora 04:00. 

Iubitorii astronomiei vor avea ocazia de a vizita Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, proaspăt renovat. 

Casa Filipescu-Cesianu participă anul acesta cu Muzeul Vârstelor, primul muzeu de antropologie urbană din România, inaugurat în decembrie 2016.  

Expoziții inedite precum Mașinile lui Leonardo da Vinci, Pinacoteca Bucureştiului – un proiect interbelic, Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă? (deschise la Palatul Suțu), Fraţii Minovici – Pionierat medical și univers spiritual (Muzeul Nicolae Minovici), Obiecte preistorice din colecţia Severeanu sau Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi (Muzeul George Severeanu) vă oferă o nouă perspectivă culturală și vă introduc în secretele altor timpuri.

Statuile vivante ale Teatrului Masca vor anima spațiile exterioare ale Palatului Suțu, Casei Filipescu-Cesianu, Muzeului Theodor Aman și Muzeului Nicolae Minovici începând de la ora 21.00 până aproape de miezul nopții. În plus, pasionații de istorie vor asista la evenimente de Re-enactment cu Asociația Redescoperă Istoria în curtea Palatului Suțu (18:00 - 24:00).

Concerte și piese de teatru vor îmbogăți experiența de vizitare în cadrul celei mai importante sărbători a muzeelor. Casa Filipescu-Cesianu, de exemplu, va găzdui în grădină, începând cu ora 20:00, un concert de jazz cu Viorica Pintilie, organizat în colaborare cu UCIMR (Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România). Se adaugă Concertul de violoncel și chitară cu Adrian Naidin și Adrian Andrei (ora 19:00) și, la 20:45, spectacolul Anotimpuri cu actorii Irina Movilă și Marius Bodochi, soprana Mihaela Andrei și chitaristul și compozitorul Adrian Andrei (mansardă).

La Muzeul Victor Babeș se desfășoară, începând cu ora 19:00, concertul Belles Chansons des Boulevards, cu Dan Ardelean (pian) şi Diana Tudor (soprană).

Muzeul George Severeanu își întâmpină vizitatorii cu un concert de chitară cu Tudor Anghelescu (ora 19:30) și cu evenimentul When Violin Meets Guitar - Horia & Flores (ora 23:00).

Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck găzduiește spectacolul Nocturne, cu actrița Irina Movilă, soprana Mihaela Andrei și chitaristul și compozitorul Adrian Andrei (ora 22:30), apoi, la 00:30, un concert de violoncel și chitară cu Adrian Naidin și Adrian Andrei.

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” vă așteaptă la un concert cu Arlinda Morava, soprană și Bucharest Ladies Cvintet(ora 22:00)

Muzeul Nicolae Minovici vă întâmpină cu concertul Clasici la Muzeu, susținut, începând cu ora 21:00, de Maria Chifu (fagot), Mihaela Pletea (soprană), Olga Podobinschi (pian), Ciprian Ghiță (contrabas) – care apoi vor interpreta o Noapte romantică (ora 23:00). 

Nu în ultimul rând, Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei” vă așteaptă la ora 22:00 la concertul Belles Chansons des Boulevards, cu Dan Ardelean (pian) şi Diana Tudor (soprană)

Muzică medievală, seară de joacă și maeștri ai deghizării la Noaptea Muzeelor de la Opera Comică pentru Copii

(w670)

 

După succesul înregistrat la edițiile anterioare ale programului Noaptea Europeană a Muzeelor, Opera Comică pentru Copii invită din nou publicul de toate vârstele la o seară inedită, de această dată plină de curiozități, joacă și muzică medievală. 

Sâmbătă, 20 mai, în intervalul 19:00-02:00, spectatorii OCC vor avea ocazia să participe gratuit la activități desfășurate în 3 spații distincte: foyerul Operei Comice pentru Copii, Salonul Mozart și un spațiu deschis în premieră publicului larg, aflat la etajul al treilea al clădirii. 

Odată intrați în foyer, spectatorii vor fi transpuși în atmosfera medievală creată de trupa Truverii, cu instrumente muzicale care stârnesc curiozitatea celor mici. Nu vor lipsi cavalerii în armuri, domnițele și mirosul de fân. În Salonul Mozart, publicul va face cunoștință cu trei maeștri ai deghizării: cameleonul, dragonul de mare și insecta băț, invitați speciali de la Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, partener al OCC pentru acest eveniment. Un alt punct de atracție al serii va fi la etajul al treilea al clădirii, unde este amenajat un spațiu dedicat jocurilor de societate, disponibile gratuit vizitatorilor pe toată durata evenimentului.

Pe lângă activitățile pregătite special pentru Noaptea Muzeelor, Opera Comică pentru Copii invită publicul prezent în acest weekend să doneze o carte pentru copii, în urna amplasată la intrarea principală în clădire. Multe școli din mediile defavorizate nu dispun încă de o bibliotecă pentru elevii lor, tocmai de aceea putem contribui împreună la crearea fondului de carte pentru o asemenea bibliotecă școlară.

Până la finalul stagiunii, Opera Comică pentru Copii pregătește a treia ediție a festivalului organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, în perioada 1-4 iunie. Anul acesta, Festivalul “Opera Copiilor” include zeci de evenimente și activități pentru întreaga familie, desfășurate în Parcul Herăstrău și la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”. Gala Operei Comice pentru Copii, OCC cinema, concerte lecție, ateliere interactive pentru copii și părinți, jocuri de societate, concursuri de puzzle, concursuri pe FreeWheel și Treasure Hunt sunt doar câteva dintre activitățile de care ne vom bucura în cele 4 zile de festival. 

Cărți de bibliofilie & cărți de artist 

Începând cu Noaptea Muzeelor și până pe 26 mai, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi va găzdui corespondentul bibliofil al proiectului  hARTA și TERITORIILE,  inițiat de editura pariziană de carte bibliofilă Transignum și realizat cu sprijinul InstitutuluiFrancez – București.

Vor  fi expuse cărți de artist din colecția A(r)tlas, care au în comun interesul autorilor lor pentru cartografie sub toate formele ei, studiind-o, folosind-o, (re)inventând-o. 

În preambulul expoziției, pe 19 mai, la ora 18, va avea loc o întâlnire cu artista și co-organizatoarea expoziției, Ghislaine Escande. În cadrul vizitei, aceasta va prezenta o selecție de titluri cu orientare "cartografică"  din catalogul editurii.  Prin exemplul colaborării sale de lungă durată în jurul a trei cărți cu scriitorul Gilbert Lascault, ea va sublinia spiritul de dialog între artiști vizuali și scriitori/poeți,  care stă la baza liniei editoriale stabilite de Wanda Mihuleac  încă de la primele apariții ale editurii.

Misiunea asumată de editura Transignum, fondată la Paris în 2003 de artista Wanda Mihuleac, este de a pune în contact scriitori si artiști plastici pentru a construi proiecte de colaborare, publicate sub forma cărților de bibliofilie, în tiraj limitat și însoțite de gravuri, fotografii sau alte lucrări originale. În strânsă legatură cu proiectele sale editoriale, Transignum concepe și organizează expoziții tematice și evenimente pluridisciplinare cu scopul declarat de a "scoate poezia din cărți".  

Printre cei mai mult de o sută de autori de pe cinci continente ai editurii se numără Fernando Arrabal, Michel Butor, Jacques Derrida, Alain Jouffroy, Gilbert Lascault, Jacques Roubaud, Matei Vișniec, Șerban Foarță, Magda Cârneci ș.a.

Muzeul Naţional de Istorie a României: 45

MNIR sărbătorește ediția de anul acesta a Nopții Europene a Muzeelor în continuarea evenimentului Zilele MNIR - 45 de ani de la inaugurare printr-o serie de activități culturale dedicate aniversării.

Cu acest prilej, sâmbătă, 20 mai, muzeul va avea un orar de vizitare diurn cu plată şi unul nocturn gratuit:

Programul de vizitare diurn cu plată este cuprins între orele 10:00 și 18:00 (ultimul acces este permis la ora 17:15). În acest interval orar pot fi vizitate: Expozițiile permanente: Tezaurul Istoric, Lapidarium şi Copia Columnei lui Traian, precum şi expozițiile temporare: Sarmizegetusa - începuturile Daciei Romane, România în Marele Război, MNIR 45, Independența României. 1877-2017, Meșteșug și prestigiu. Depozitele de bronzuri de la Tărtăria, Miscelaneu teologic - Exponatul lunii mai 2017, Podoabe din tezaurul de la Sarasău.

Programul de vizitare nocturn gratuit este cuprins între orele 18:00 și 01:00 (ultimul acces este permis la ora 00:15). În acest interval orar vor fi accesibile publicului expozițiile permanente.

Programul nocturn debutează cu ateliere educative, ce se vor desfășura între orele 18:30 și 20:30, în expoziția Copia Columnei lui Traian

Atelier educativ și de creație Simboluri ale strămoșilor noștri - Coroana Reginei Maria cu educatorii muzeali și desenatorii artistici din cadrul muzeului;

Atelier de bandă desenată Legendele dacilor cu autorul Mihai Grăjdeanu, invitat al muzeului.

Seara continuă cu momente de reconstituire istorico-militară ce vor avea loc pe Strada Poștei:

19:00-21:00 - Moment de reconstituire istorică: prezentare armament și echipament antic, tactici și demonstrații de luptă antice între daci și romani; ateliere demonstrative de lucru în os, corn, piele, lut și ateliere de țesut la gherghef - susținute de Asociația Terra Dacica Aeterna;

23:30-00:00 - Moment de reconstituire istorico-militară: demonstraţie de mânuiri de arme, depunere de jurământ, prezentarea drapelului şi a ţinutelor militare aflate în dotarea Armatei Române în perioada Războiului de Independență - susținut de Asociația Tradiţia Militară.

În expoziția Lapidarium vor avea loc mai multe reprezentații artistice:

20:00-20:15 - Spectacol de balet, Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”, sub îndrumarea prof. Michaela Vasilovici, Nicoleta Cocea, Clarisa Cristea; În program: Vals (P.I  Ceaikovski), Vals  romantique (Jaques Offenbach), Tablou Degas (muzică Stephen Helle);

20:30-21:30 - Concert de muzică vocal-simfonică, Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti”, Facultatea de Limbi Străine, Universitatea Spiru Haret (București) și Facultatea de Muzică, Universitatea Transilvania (Brașov), sub îndrumarea prof. Cristina Măgureanu, Constantin Trașcă, Georgeta Pinghiriac, Cristina Soreanu; pianist acompaniator: Ieronim Buga;

22:30-23:00 - Recital extraordinar Istoria României în sunetele naiului, susținut de maestrul Nicolae Voiculeț.

 

(w670)

Naistul Nicolae Voiculeț


Pe tot parcursul serii, la intrarea în Tezaurul Istoric, vor rula filmele documentare realizate de studenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică în cadrul proiectului MNIR - Expozițiile și oamenii, îndrumați de conf. univ. dr. Ovidiu Georgescu, decan al Facultăţii de Film, și de asist. univ. dr. Cosmina Șandor; regizori: Ana-Maria Bretan, Liri Chapelan, Eugen Dediu, Mihai Pavel, Andrei Tache-Codreanu și Tiberiu Toth.

A doua zi, duminică, 21 mai 2017, muzeul este deschis conform orarului obișnuit de vizitare (10:00 - 18:00; casa de bilete se închide la 17:15).

Ucenicie prin arte: Sorin Costina


(w670)

 

La ARCUB este deschisă expoziția Ucenicie prin arte. Sorin Costina, colecționar, curatoriatoriată de Erwin Kessler, una dintre cele mai importante colecții de artă postbelică autohtonă, ce cuprinde lucrări semnate de Corneliu Baba, Horia Bernea, Ștefan Bertalan, Paul Gherasim, Ion Grigorescu, Florin Mitroi, Paul Neagu, Florin Niculiu, Ion Dumitriu, Constantin Flondor, Sorin Dumitrescu, etc.


Colecţionarul Sorin Costina continuă seria de prezentări monografice a colecțiilor reprezentative de artă contemporană românească, începută la ARCUB anul trecut, fiind a patra din acest ciclu. Reunind peste 40 dintre cele mai semnificative tablouri din colecția Sorin Costina, expoziția de la ARCUB este tototdată prima și cea mai amplă prezentare a diversității și a cuprinderii acesteia, dar și a semnificației sale ca reper central a ceea ce, în timp, s-a dovedit a deveni canonul artei românești a anilor 1970-1990. Expoziția permite și prilejuiește astfel nu doar o trecere în revistă a acestui canon, ci și o cercetare lucidă, critică, a credințelor, a aspirațiilor, dar și a practicilor, a clișeelor și a hibiridizărilor stilistice și ideologice care au marcat arta românească în acest interval nevralgic al ultimelor decenii ale mileniului doi.


Sorin Costina s-a născut, trăiește și lucrează ca medic la Brad, în județul Alba. La Brad pare cel mai puțin probabil să se găsească cea mai importantă colecție de artă contemporană românească din anii 1970-1990, cuprinzînd circa 1.000 de tablouri, desene, sculpturi și piese de ceramică.

Omul Sorin Costina și istoria aparte a culturii și societății românești din a doua jumătate a secolului XX au făcut ca în locul cel mai atipic cu putință să apară cea mai tipică colecție de artă postbelică autohtonă, în care toate numele-cheie ale culturii vizuale românești se regăsesc, cu piese excepționale. Colecția Sorin Costina este un compendiu de artă românească contemporană. O anumită parte a artei românești, de după anii 1960.

TES la Noaptea Muzeelor şi Noaptea Sinagogilor

În cadrul evenimentelor speciale organizate la Muzeul Naţional al Literaturii Române, Teatrul Evreiesc de Stat prezintă sâmbătă, 20 mai, la ora 22:00 la noul sediu al Muzeul Naţional al Literaturii Române (Strada Nicolae Crețulescu nr. 8), spectacolul de muzică şi poezie De la Muntele Sinai la Muntele lui Venus. Spectacolul, care vorbeşte despre dragoste, speranţă, naştere, moarte, supravieţuire, iertare, acceptare, feminitate, bărbăţie, este  realizat pe versurile poeților Ștefania Mihalache, Tania Lovinescu, Aurel Storin, Toma George Maiorescu, Boris Mehr şi propune o incursiune în universul  (amenințat  cu distrugerea) relației dintre bărbat și femeie. Centrul acestui univers este femeia.

 

(w670)

 

“Femeia ce asistă neputincioasă la catastrofele lumii. Femeia «protejată», «menajată» de focul deschis al războaielor. Femeia care are datoria de a aduce pe lume viaţă și căreia i se pretinde iubire în toate formele. Femeia are drepturi: dreptul de a-și plânge soţul, copiii, frații, dreptul de a-și striga disperarea în cuvinte, versuri, melodii meșteșugit alese, compuse. Toate acestea sunt până la urma locuri comune și clișee contrazise brutal de realitatea cruntă a războaielor. În orice epocă, în orice timp, sub orice pretext, cu orice deznodământ, la orice vârstă, războaiele transformă femeia în bocitoare. Urcată pe un piedestal iluzoriu de speranţele noastre, războiul, ambiţiile și conflictele sociale, politice, religioase o vor spulbera, transformând «esenţa vieţii» în cenușă”, scrie Maia Morgenstern.

,,Muntele Sinai? Nu. Muntele Venus. Ce emoţii trezeşte în mine? Trezeşte femeia din mine.  Muntele lui Venus!” (A. G.Weinberger).

Spectacolul de muzică şi poezie De la muntele Sinai la muntele lui Venus este realizat cu participarea extraordinară a lui A.G. Weinberger şi a actorilor Dorina Păunescu, Luana Stoica, Alina Tomi şi Marius Călugăriţa.

De la muntele Sinai la muntele lui Venus acordă o atenție deosebită poeziei feminine, având-o ca invitat special pe doamna Ștefania Mihalache, laureată a Premiului Matei Brâncoveanu pentru literatură 2016.

„Cartea Ștefaniei Mihalache are precizia celor mai sofisticate ecografe de ultimă oră care pot reda cu fineţe ce se întâmplă pe dinăuntrul corpurilor, ţesuturilor, minţilor legate între ele prin cordoane nevăzute”, consideră Svetlana Cârstean.

În cadrul Nopţii Sinagogilor, Teatrul Evreiesc de Stat vă dă întâlnire de la ora 23.30 la Sinagoga Mare (Str. Vasile Adamache, nr. 11) prezentând scene din spectacolul Bucureşti 41-Tur Retur, scenariul Andreea Chindriş, Alexa Băcanu, Alexandru Berceanu, în regia lui Alexandru Berceanu şi în interpretarea actorilor Liviu Lucaci, Viorel Manole, Darius Daradici, Monia Pricopi şi Mircea Dragoman. Este un spectacol unicat de teatru-document, o adevărată lecţie deschisă de istorie care reamintește puncte negre, tragice din istoria noastră, evocând atrocitățile comise de oamenii lui Horia Sima în ianuarie 1941 asupra comunităţii evreiești.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel