"Monumentele României Mari din București", expoziție la Palatul Șuțu

Muzeul Municipiului București invită publicul să viziteze, începând cu data de 8 decembrie2021, la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr 2), expoziția „Monumentele României Mari”.Expoziția va putea fi vizitată în perioada 8 decembrie 2021 – 27 martie 2022.

„Expoziția propune publicului o excursie prin Bucureștiul interbelic, atunci când au fost ridicate monumente și statui care să păstreze memoria celor care s-au jertfit în Marele Război pentru atingerea idealului național. După încheierea războiului, pe hărțile marilor orașe a apărut un nou tip de monument: „monumentul comemorativ”, care a luat locul celor ceaminteau de oameni de seamă ori celebrau evenimente, aducându-i astfel în prim plan pe cei mulți și necunoscuți care au pierit. Este nevoie de cunoașterea simbolisticii acestor monumente la nivelul publicului bucureștean și readucerea în prim plan a unor monumente dispărute din spațiul public.

Din anul 1922, pe harta Bucureştilor au apărut Mormântul ostașului necunoscut

Complexitatea acestui demers este dată de existența monumentelor în diferite locuri, așa cum sunt cele din piețe și artere, cele din cimitire, instituții cât și monumentele ridicate de comunități locale, cum este cazul localităților limitrofe care în prezent sunt incluse în oraș. În Capitala României Mari au fost ridicate monumente care să aducă aminte de jertfa întru realizarea idealului național: unirea tuturor românilor între granițele unei singure țări. Astfel că, începând din anul 1922, pe harta Bucureştilor au apărut Mormântul ostașului necunoscut și Arcul de Triumf. Celor două monumente le vor urma altele - dedicate medicilor militari,ale militarilor din arma geniului, infanteriștilor, ceferiștilor, aviatorilor, vânătorilor de munte,ale comunităților locale sau etnice - cât și cele ridicate în cimitirele în care își dorm somnul de veci cei căzuți pe câmpul de luptă aflați de ambele părți ale baricadelor.

Monumente dispărute astăzi, prezente în expoziție

Monumentele comemorative ale Primului Război Mondial scot în evidență numărul nemaiîntâlnit al celor care au pierit în timpul ostilităților. Vor putea fi văzute în expoziție și alte monumente dispărute astăzi, așa cum sunt cele ale Eroilor Corpului Didactic sau al Infanteriei, ambele demontate în vederea reamplasării atunci când se căuta amplasamentul Monumentului Regelui Ferdinand I în zona Pieței Victoriei, pentru ca, în final, astăzi niciacesta din urmă să nu mai existe, fiind demolat de către regimul comunist la preluarea totală aputerii. Expoziția are în centru proiectul Monumentului Unirii Principatelor (1909) al lui Dimitrie Paciurea, care este primul pas în realizarea Marii Unirii, şi este completată de o componentă din domeniul faleristicii. Vor putea fi văzute, de asemenea, și monumente ale comunităților etnice, precum cea evreiască sau armeană, ai căror membri au participat la război, jertfindu-se pe câmpul de luptă pentru realizarea idealului național al patriei adoptive.

O altă categorie este cea a monumentelor soldaților străini care au pierit pe câmpul de luptă”,a declarat dr. Cezar Petre Buiumaci, muzeograf, curator al expoziției” arară un comunicat MMB.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel