Ministrul Tîlvăr: Piloții români sunt cei cu prioritate la pregătirea pe F-16, iar ucrainenii pot fi instruiţi pe bază contractuală

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Piloții români sunt cei cu prioritate la pregătirea pe F-16, anunță ministrul Apărării.

Piloţii ucraineni pot fi instruiţi în România, la Baza 86, prin contract, dar piloţii români au prioritate la pregătirea pe aeronavele F-16, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr.

'Aşa cum a ieşit şi din deciziile pe care le-am luat la nivel politic, în România (piloţii ucraineni - n.r.) nu sunt excluşi, dar va fi pe bază contractuală', a arătat ministrul, adăugând că cel puţin trei state şi-au exprimat dorinţa, până în prezent, de a trimite piloţi la acest centru de instruire.

El a vorbit şi despre situaţia de securitate de la graniţă.

'La acest moment nu există nicio formă de încălcare a teritoriului naţional, fie el terestru, naval sau aerian. Din acest punct de vedere, cetăţenii români se află într-o stare de siguranţă absolută', a susţinut el.

În ceea ce priveşte anularea procesului de achiziţie de corvete, ministrul de resort explică faptul că nu există 'lucruri imputabile Ministerului Apărării Naţionale' şi că 'România nu a dus lipsă de planuri de apărare care să includă Marea Neagră'.

Despre Grupul de Luptă de la Cincu, Tîlvăr afirmă că în prezent 'nu există această nevoie operaţională pentru ridicarea la rang de brigadă'.

'Asta nu înseamnă că nu suntem pregătiţi să o facem', menţionează ministrul.

230 de militari spanioli vin în România

Zilele trecute, Angel Tîlvăr vorbea despre venirea în România a 230 de militari spanioli.

„Putem interpreta acest lucru în două chei. Într-o cheie, pot să vă spun că România dovedește încă o dată că, în calitate de națiune cadru, dar și în calitate de membru al Alianței Nord Atlantice, este un membru de nădejde, ca dovadă colaborarea pe care o avem cu militari din multe țări și exercițiile pe care le facem împreună și profilul României în cadrul Alianței Nord Atlantice.

Pe de altă parte, prezența militarilor spanioli  a fost discutată și la Vilnius, în cadrul summitului, întâlnirea mea cu ministrul Apărării din Spania consfințind ceea ce discutasem la Vilnius, și anume, o prezență a militarilor spanioli în România.

Această prezență nu este un început. Militarii spanioli în România au făcut o treabă foarte bună, atât în ceea ce privește poliția aeriană cât și cazurile exercițiilor de alt tip, inclusiv exerciții de depistare, din punct de vedere al echipamentelor militare, al pericolelor.

Avem o colaborare excelentă. Cei cu care lucrez mi-au spus că, de-a lungul vremii, colaborarea a fost impecabilă. Mă bucur foarte mult că Spania a luat această decizie și îmi place să cred că și noi am fost destul de convingători.

În condițiile în care Spania va fi la rândul ei națiune cadru, a dislocat militari pe teritoriul țării noastre în cadrul programului de la Cincu și având Franța ca națiune cadru, cred că este o decizie care confirmă, dar este și o decizie bazată pe ceea ce se dorește la nivelul alianței, și anume, întărirea flancului estic”, a spus Angel Tîlvăr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel