Masa verde și efectul ei pervers

Ce a vrut sa spuna suspendatul atunci cand a afirmat ca va refuza sa castige referendumul la masa verde? Ca va incerca sa obtina, dintre voturile exprimate, o majoritate in favoarea sa. Ca nu se va prevala de dispozitia Curtii Constitutionale, asumata de Parlament, conform careia referendumul e valid doar daca se prezinta 9.200.000 de alegatori. Cu alte cuvinte, ca nu ii va indemna pe romani sa nu voteze. Dimpotriva. Intre timp, s-a sucit. S-a sucit atat de tare, incat il supara pana si prelungirea programului electoral. Acum, in conceptia sa, romanii nu ar trebui sa se duca la referendum. Aceasta teorie a mesei verzi, abandonata de Traian Basescu, si noua teza conform careia referendumul trebuie ignorat au un efect pervers. La inceput. La sfarsit, poate fi catastrofal.

 Indiferent de ce cred unii si altii, ma refer la cei direct interesati de rezultatul acestei competitii electorale, pentru a face un rationament corect va trebui sa raspundem la cateva intrebari simple. Prima este daca este adevarat ca Presedintele Romaniei a fost suspendat in mod legitim. Da, este adevarat! A fost suspendat cu o majoritate semnificativa a membrilor Parlamentului iar procedura a fost validata de Curtea Constitutionala. Si recunoscuta inclusiv de partizanii Presedintelui din tara si din strainatate. Deci, atentie, avem o suspendare valida. Pentru motive la fel de valide. A doua intrebare la care trebuie sa raspundem este daca la referendum se vor prezenta sau nu jumatate plus unu dintre cetatenii cu drept de vot. De fapt, daca se vor prezenta nu 50 la suta plus unu, ci circa 62 la suta. De unde aceasta diferenta? Din faptul ca, in Romania, nu se afla 19 milioane de cetateni cu drept de vot. Ci, conform recensamantului, mult mai putini. Numai ca cifrele recensamantului, nefiind definitive, nu sunt recunoscute. Ei bine, la aceasta intrebare nu noi putem da un raspuns. Ci doar cetatenii. Pentru ca USL a pus in mana lor decizia. Daca vor sa scape de Traian Basescu, atunci ei se prezinta masiv duminica la vot. Daca nu, nu.

 Si acum urmeaza a treia intrebare, care este cheie. Ce se intampla daca nu se prezinta 9.200.000 de cetateni, ci doar, sa zicem, 9.000.000? Si daca cei 9.000.000 voteaza, in majoritatea lor, pentru demitere? Conform deciziei Curtii Constitutioale, referendumul va fi invalidat. Chiar daca s-a dovedit prin vot ca Traian Basescu nu mai poate fi, sub nicio forma, un presedinte legitim. Deci, atentie! Este posibil ca, incepand de luni, sa avem o suspendare valida si un referendum invalid. Ce se poate intampla?

 Au disparut motivele pentru care Traian Basescu a fost suspendat? Cele validate de Curtea Constitutionala? Nicidecum. El nu se putea transforma, intr-o luna, cat a trebaluit in sediul de campanie, dintr-un presedinte care a incalcat Constitutia intr-un presedinte care nu a incalcat-o. Suspendarea, deci, ramane valida.

Citește mai multe pe Corect News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel