Maramureş: Piese din mormântul celtic Ciumeşti, expuse în Belgia la un eveniment dedicat patrimoniului românesc

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş contribuie cu o serie de piese din inventarul mormântului princiar celtic de la Ciumeşti la expoziţia "Dacia Felix. The Glorious Past of Romania", eveniment dedicat patrimoniului istoric al României şi găzduit de Muzeul Galo-Roman din Tongeren, Belgia, informează un comunicat de presă al instituţiei, remis, miercuri, Agerpres.

Evenimentul, organizat de Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), Institutul Cultural Roman (ICR) şi Muzeul Galo-Roman din Tongeren, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Ministerului Afacerilor Externe, se doreşte a fi un exerciţiu de înţelegere a unei civilizaţii actuale, cea românească, din perspectiva raportării la un trecut comun european.

"În cadrul proiectului expoziţional sunt prezentate 298 de artefacte şi seturi de piese antice, atât obiecte şi cercetări arheologice mai vechi, cât şi artefacte descoperite în ultimele două decenii pe teritoriul ţării noastre, prezentat ca spaţiu de interferenţă al civilizaţiilor scitică, greacă, celtică, dacică, getică şi romană. Pentru organizarea acestei expoziţii internaţionale, Muzeul National de Istorie a României a colaborat cu 18 instituţii muzeale din România, printre care şi cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş din Baia Mare. Muzeul băimărean a contribuit la acestă expoziţie cu piese din inventarul mormântului princiar celtic de la Ciumeşti (mormântul "cu coif cu pasăre")", se arată în comunicatul instituţiei.

Vernisajul a avut loc în prezenţa a peste 200 de participanţi şi oficialităţi din Belgia şi România. Muzeul băimărean a fost reprezentat de dr. Marius Ardeleanu, specialist al culturilor antice din Bazinul Carpatic, care a răspuns unor întrebări legate de contextul istoric şi importanţa pieselor celtice expuse de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.

Potrivit sursei citate, expoziţia se desfăşoară în cadrul Festivalului Internaţional de Artă EUROPALIA, festival la care România a obţinut statutul de ţară invitată la ediţia din acest an. Prezenţa României la această manifestare culturală de anvergură şi notorietate internaţională constituie, dincolo de oportunitatea de consolidare a unor contacte şi a unei reţele instituţionale în sfera cultural-artistică, un excelent prilej de promovare a patrimoniului şi culturii româneşti.

Expoziţia are loc în perioada 19 octombrie 2019 - 26 aprilie 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel