Liga Bănățeană, ”fruncea” unui cap prost

Prin tratatul de la Passarowitz, din 21 iulie 1718, s-a încheiat războiul dintre Imperiul Otoman şi Imperiul Habsburgic, care a preluat de la turci Banatul românesc. Un ong numit Liga Bănățeană propune ca ziua de 21 iulie să devină Ziua Banatului, din acest motiv.
“Aproape tot ce ne (mai) face azi mândri că suntem bănăţeni nu ar fi existat fără acest moment. De aceea, considerăm că această dată este ziua Banatului, atât cât mai există el în conştiinţa unora. Le dorim tuturor celor care simt că au ceva de sărbătorit astăzi un «La multi ani cu sănătace!», a declarat reprezentantul Ligii Bănăţene, pentru Adevărul .
Când am ajuns în București, îmi spuneau toți, după accent: mă, tu nu ești de aici! Ba, mi-s, le răspundeam, ca orice timișorean mutat în Capitală. Totuși, nu am auzit, în 11 ani trăiți pe malul Begăi, regionalismul ”sănătace”.
Așa că, părerea mea, nene Colojoară, este că nu de sănătace are nevoie Liga Banatului, ci de ceva minte.
CT Popescu a explicat foarte corect de ce nu-i cazul să te mândrești cu locul nașterii, cine dorește amănunte, caută pe net. Ideea de a consolida sentimentul identitar nu e rea, dacă se evită căderea în ridicol. Cum ar fi ridicolul cocalarilor care susțin, pe forumuri, că ardelenii sunt mai cinstiți decât miticii, sau că bucureștenii gândesc mai repede decât clujenii.
Cât despre propunerea cu Ziua Banatului, 21 iulie...De obicei, aniversezi Ziua Independeței sau vreo revoluție. Cum ar fi cea care a început în 16 Decembrie, la Timișoara. Trebuie să fii o organizație patriotică tare tâmpită ca să promovezi ziua când te-a câștigat un stăpân (mai) bun.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel