Lars Von Trier, persona non grata la Festivalul de film de la Cannes, dupa ce şi-a declarat "simpatia" faţă de Adolf Hitler

von
von

Regizorul danez Lars Von Trier, care şi-a exprimat ieri "simpatia" pentru Adolf Hitler, a fost declarat joi "persona non grata" la Festivalul de la Cannes "cu efect imediat", dar nu a fost exclus din competiţie, a anunţat conducerea festivalului, citată de AFP.

"Consiliul de administraţie condamnă foarte ferm aceste afirmaţii şi îl declară pe Lars Von Trier persona non grata la Festivalul de la Cannes, şi acest lucru cu efect imediat", precizează conducerea, într-un comunicat.

Măsura vine după ce preşedintele Festivalului, Gilles Jacob, a convocat joi dimineaţă consiliul de administraţie, în reuniune extraordinară, pentru a examina eventualele sancţiuni la adresa regizorului.

În acelaşi timp, conducerea festivalului subliniază că "regreta profund că această tribună a fost folosită de Lars Von Trier pentru a expirma afirmaţii inacceptabile, intolerabile, contrare idealurilor umanităţii şi generozităţii care prezidează însăşi existenţa Festivalului de la Cannes".

În timpul conferinţei de presă prilejuită de prezentarea filmului său "Melancholia", regizorul a afirmat că "îl inţelege pe Hitler", chiar dacă acesta nu era un om bun, şi că îi plac evreii, "dar nu foarte mult, pentru că Israelul este o adevarată pacoste".

Declaraţiile lui Lars Von Trier i-au şocat pe organizatorii festivalului şi au provocat indignare în rândul asociaţiilor evreieşti, regizorul cerandu-şi ulterior scuze şi precizand că remarcile sale au fost făcute în gluma, relatează Reuters.

Am crezut pentru mult timp că sunt evreu şi eram foarte fericit", a spus Von Trier. (Potrivit biografiei sale, mama lui Lars von Trier i-a mărturisit pe patul de moarte că bărbatul pe care regizorul îl credea părintele său nu era de fapt tatăl său adevărat, notează Reuters).

"Apoi am cunoscut-o pe Susanne Bier (regizoare daneză şi evreică) şi deodată nu mai eram aşa de fericit că sunt evreu. Nu, asta a fost o gluma, scuze (...) Dar s-a dovedit că nu eram evreu... şi chiar dacă aş fi fost evreu, aş fi fost unul de mâna a doua, pentru că există un fel de ierarhie în populaţia evreiască", a continuat el.

"În orice caz, îmi doream sa fiu evreu, dar am aflat mai târziu că sunt de fapt nazist, pentru că familia mea era de origine germană... lucru care iar mi-a oferit o oarecare satisfacţie", a mai spus regizorul.

"Ce pot să zic? Îl inteleg pe Hitler. Consider că a făcut lucruri rele, cu siguranţă, însa pot să mi-l imaginez stand în buncărul lui, la sfârşit (...) Cred ca îl înteleg ca om. Nu era ceea ce am putea numi un om bun, dar înteleg multe lucruri din personalitatea lui şi chiar simpatizez puţin cu el. Bineînteles, nu susţin cel de-al Doilea Război Mondial şi nu sunt contra evreilor. Sunt, bineînţeles, alături de evrei. Dar nu, nu prea mult, pentru că Israelul este o adevărată pacoste...", a spus Von Trier, care s-a întrebat apoi: "Totuşi, cum pot să termin fraza asta?"

Regizorul şi-a exprimat apoi "admiraţia" şi pentru Albert Speer (arhitectul-şef al lui Hitler - n.r.), considerându-l unul din marile talente date de Dumnezeu, şi a conchis surprinzător afirmând "Ok, sunt nazist!"

Citeşte şi:

Lars von Trier, „mândru“ că este persona non grata la Cannes

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel