EXCLUSIV  La Christie’s, licitații cu ștaif!

Greta Garbo
Greta Garbo

Hollywood-ul sub lumina reflectoarelor la Christie’s. În licitație, operele Divinei Garbo.

O selecție de opere din colecția celebrului star Greta Garbo va scoasă la licitație la Casa Christie’s din New York în 15 mai. Operele vor fi prezentate în catalogul evenimentului de artă impresionistă și modernă, printre ele figurând și nume ca Jan Alexej von Jawlensky, Chaim Soutine și Robert Delaunay.

”Dintre toate stelele care au înflăcărat imaginația publicului, nimeni nu a transmis un asemenea magnetism și o fascinație mistică precum Greta Garbo”, afirma criticul de cinema Ephraim Katz.

(w670) Alexej von

Alexej von Jawlensky, Das blasse Mädchen mit grauen Zopfen

Actrița de origine suedeză, naturalizată în Statele Unite, a fost supranumită și Divina pentru capacitatea sa de a pătrunde în sufletul publicului, seducându-l peliculă după peliculă.

Pasiunea lui Garbo pentru sculptură și pictură era cunoscută încă de la începutul anilor 1940 și mărturisită de prietenii starului din Anna Karenina, mai ales interesul pentru pânzele celor trei artiști amintiți. Pictura Das blasse Mädchen mit grauen Zopfen, realizată de Alexej von Jawlensky în 1916, este estimată între 1 și 1,5 milioane de dolari.

(w670) Chaim Sout

Chaim Soutine, Femme à la poupée

Femme à la poupée, pictura lui Chaïm Soutine este estimată între 4,5 și 5,5 milioane de dolari.

A găsi o legătură de empatie între actriță și operele din catalog, la o distanță de 27 de ani de la dispariția ei, nu face decât să  mărească valoarea operelor aflate în competiție. Un mod de intra în conexiune cu una dintre personalitățile misterioase ale Hollywood-ului.

(w670) Robert Del

Robert Delaunay, La femme à l’ombrelle 

Pânza semantă de Robert Delaunay, La femme à l’ombrelle ou La Parisienne, creată în 1913, este estimată la 4-7 milioane de dolari.

Monet si Cézanne în licitație la Christie’s

După anunțul despre vânzarea unor opere de artă din colecția Gretei Garbo, la Christie's din New York va fi propusă o altă colecție privată: cea a lui Hunt Henderson, om de afaceri din New Orleans, unul dintre cei mai importanți colecționari din secolul XX și proprietar al unor opere aparținând impresioniștilor și postimpresioniștilor. Operele vor fi distribuite în două ședințe de licitație, una la mijlocul lunii mai, iar alta în 23 mai, organizate de American Art Sale.

Printre operele-far ale catalogului se semnalează două peisaje, unul de Claude Monet și unul de Paul Cézanne. Acestea au fost expuse deja la sediul din Hong Kong într-o expoziție care a durat din 30 martie până în 6 aprilie. Restul colecției va putea fi văzut de public la sediul Rockefeller Plaza din 6 până în 17 mai.

”Christie’s este onorată de a se ocupa de această colecție extraordinară și de a avea oportunitatea de a împărți aceste opere cu publicul internațional. N-a mai existat până astăzi un moment în care interesul pentru capodopere să aibă o dimensiune globală. Piesele din această colecție sunt exact ceea ce caută colecționarii pe piața de artă actuală”, a explicat Cyanne Chutkow, Vice președintele Departamentuluiu de artă impăresionistă și modernă.

Cele două opere amintite sunt capodopere de cea mai înaltă calitate, așa cum o sugerează și numele maeștrilor care le-au realizat în a doua jumătate a anilor 70 ai secolului al XIX-lea.

(w670) Claude Mon

Claude Monet, Drummul spre Vétheuil, efect de zăpadă 

Cea de Monet este un peisaj înzăpezit, cu o mică cetate ce se vede în depărtare, cu greu, în câmpia pariziană, albită de zăpadă. Drummul spre Vétheuil, efect de zăpadă a fost pictat în 1879 și figurează în catalog cu suma de 10-15 milioane de dolari. Este vorba despre prima versiune a unei serii de trei picturi care poartă privitorul către micul orășel, la puțini kilometri de Paris, unde pictorul a trăit timp de trei ani, dedicându-se contemplării naturii și efectelor de lumină.

(w670) Cezanne, C

Cezanne, Coasta Saint-Denis la Pontoise

O altă capodoperă, semnată de Cézanne, Coasta Saint-Denis la Pontoise, este estimată la 5-7 milioane de dolari. Realizată cu doi ani înainte de 1877, acest peisaj este oarecum opus celui al lui Monet. Compoziția e dominată de liniile vertical și de culorile tipice producției lui Cézanne, verde și brunurile vegetației ce acoperă nuanțele de rozuri azurii și ocru ale caselor.

Colecția lui Hunt Henderson va fi expusă în California, la Los Angeles, în 20 aprilie.

Rezultatul total al ședințelor de licitație este estimat la 23 de milioane de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel