EXCLUSIV  Joburile care vor dispărea în doar 10-15 ani din cauza inteligenței artificiale. Cine scapă de modificările revoluției tehnologice: Vor schimba tot ce știm despre piața muncii și societate

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Andi Cristea, raportor general al Consiliului Europei pentru știință și tehnologie, a explicat tendințele pentru piața muncii în următoarele decenii și cum vor fi influențate de inteligența artificială.

Andi Cristea, candidat pentru Parlamentul European din partea PSD, a fost invitat alături de Gabriel Zetea, candidat PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Maramureș, la DC Votez, moderată de Anca Murgoci, redactor-șef DC News. Emisiunea va putea fi accesată pe DC News, DC News TV și ȘtiriDiaspora, precum și pe canalele de YouTube ale acestora.

Andi Cristea este raportor general al Consiliului Europei pentru știință și tehnologie. Acesta a explicat care sunt tendințele pentru piața muncii în următoarele decenii în contextul dezvoltării din ce în mai rapide a inteligenței artificiale. În esență, au fost prezentate job-urile ce vor dispărea și cele care se vor menține.

Joburile care vor dispărea în următorii 10- 15 ani

"Capacitatea noastră de adaptare, creierul uman, nu pot să țină pasul cu inovația tehnologică care este extrem de rapidă. Eu ca raportor general, citind foarte mult în domeniul acesta, sunt depășit și admit că toată lumea, obiectiv vorbind, este depășită de viteza și numărul tehnologiilor prezente în viața de zi cu zi. Vorbim de inteligența artificială și joburi. Este o realitate. Sunt studii și predicții făcute pe un fundament științific solid. În următorii 10-15 ani, toate joburile care acum se fac din fața unui calculator de către o persoană vor fi înlocuite de algoritmi de inteligență artificială, rețele neurale, și lucrurile acestea care nu sunt foarte bine înțelese, dar care sunt extrem de puternice. Vor schimba tot ceea ce știm despre piața muncii și modul în care noi interacționăm în societate", a spus Andi Cristea.

Posturile care vor fi foarte greu de înlocuit de inteligența artificială

"Într-un mod paradoxal, cei care fac, mai degrabă munci fizice, care nu fac calcul computațional ca un contabil, mă refer la cameriste de hotel, mecanici auto, zugravii, vor fi foarte greu de înlocuit de inteligența artificială. Va fi foarte scump să ai, să nu zic roboți că sună ciudat, aparate sau dispozitive care să facă toate aceste joburi. Unele joburi vor dispărea, asta cu siguranță. Altele vor apărea. Nici nu putem să ne dăm seama care vor fi acelea. Dar, de fiecare dată în istoria omenirii, când au fost salturi tehnologice importante, revoluția industrială, motorul cu abur, s-a întâmplat același lucru. Anumite job-uri au dispărut, dar au apărut altele. Cred că acest lucru se va întâmpla și în viitor. Cred că foarte multe persoane, mai ales care sunt trecute de o anumită vârstă, se simt neputincioase și depășite de evoluția tehnologică. Putem vedea în discuția aceasta despre tehnologie cauza votului nihilist, negativist, a acelui vot care alimentează partide pe care noi le numim extremiste, pentru că pur și simplu o serie de oameni se simt depășiți. Atunci, ei votează negativ față de tot ceea ce se întâmplă în lume", a conlcuzionat Andi Cristea, raportor general al Consiliului Europei pentru știință și tehnologie.

VEZI TOATĂ EMISIUNEA AICI:

Partidul Social Democrat - Alianta PSD-PNL CMF: 41240002

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel