Jeturi de materie expulzate de o gaură neagră, surprinse în cea mai detaliată imagine de până acum

Galaxie
Galaxie

Această imagine ne arată în detaliu jeturi de particule şi energie expulzate dintr-o supermasivă gaură neagră. Imaginea a fost luată cu ajutorul telescoapelor radio situate în emisfera sudică a Pământului.

Gaura neagră se află în mijlocul galaxiei Centaurus A (NGC 5128), aflată la o depărtare de aproximativ 12 milioane de ani lumină, în constelaţia Centaurus, scrie Mediafax.

Galaxia Centaurus conţine o supermasivă gaură neagră, cu o masă de 55 de milioane de ori mai mare decât a Soarelui.

Folosind o reţea intercontinentală de radiotelescoape, o echipă internaţională de cercetători, din cadrul proiectului TANAMI (Tracking Active Galactic Nuclei with Austral Milliarcsecond Interferometry), a reuşit să obţină detalii intime ale galaxiei.

Energia enormă expulzată din centrul galaxiei Centaurus A vine de la gazul şi materia atrase de enorma gravitaţie a găurii neagre. Prin procese care nu sunt pe deplin înţelese de către oamenii de ştiinţă, o parte a din această materie este scoasă în afară în jeturi opozante. Detaliile din structura jeturilor vor ajuta astronomii să determine modul în care se formează acestea.

Aceste jeturi de materie expulzată au un rol extrem de important, dar foarte greu de înţeles în formarea şi evoluţia galaxiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel