Istoria la zi. Ce s-a întâmplat pe 25 februarie

Tot pe la o așa zi de iarnă, la doar 16 ani, Mihai Eminescu debuta în revista “Familia” din Oradea cu poezia “De-aș avea...”. El rima și condiționa șoaptele de amor cu versurile “De-aș avea și eu o floare/ Mândră, dulce, răpitoare”. Dar fără alte condiții, să vedem ce evenimente au mai avut loc azi.

Autor: Răzvan Băltărețu

Muzeul BrukenthalFapte diverse:

25 februarie 1817 - Deschidere oficială pentru Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, cel mai vechi muzeu din țară. A fost fondat de Samuel von Brukenthal, un om care a vrut cu orice preț ca românii să-și bage cultura în țară.

25 februarie 1990 - A început să emită, la București, Radio Contact care a devenit, din 2004, Radio Kiss FM. De prin 2009 tot încearcă, prin sloganuri, să spună că au doar hituri. Hiturile n-au comentat, probabil că ele s-ar fi prezentat dacă ar fi fost chemate.

25 februarie 2006 - Numărul estimat pentru populația lumii este de 6,5 miliarde de locuitori. Între timp am ajuns la șapte miliarde. Parcă mai ieri abia număram zece oameni într-o peșteră din Africa.

S-au născut azi:

25 februarie 1841 - S-a născut Auguste Renoir, pictor francez (decedat în 1919). A fost un reprezentant de seamă al impresionismului, iar după un timp a impresionat prin faptul că s-a pus pe pictat mai ales femei.

25 februarie 1848 - S-a născut regele Wilhelm al II-lea de Württemberg (decedat în 1921). N-a făcut ceva prea remarcabil în timpul vieții, dar, ca unchiul său, a avut trac de putere și n-a lăsat niciun moștenitor pe linie masculină. Astfel, a îngropat de tot monarhia.

25 februarie 1943 - S-a născut George Harrison, chitarist, compozitor britanic, membru al trupei The Beatles (decedat în 2001). În calitate de membru de trupă, doar a fost cel mai tânăr, dar în calitate de cetățean englez a fost inclus ca membru în Ordinul Imperiului Britanic.

Decese:

25 februarie 1933 - A murit Pat O'Sullivan, desenator american, co-creatorul desenului animat cu pisoiul “Felix”. Desenul a avut ceva succes până să apară Disney cu ale sale desene cu sunet. O’Sullivan alături de Otto Mesmer n-au făcut trecerea la timp și au rămas cu un pisoi care nu mai producea nimic. Bine că nu l-au aruncat în stradă.

25 februarie 1968 - A murit Alexandru Duiliu Zamfirescu, scriitor (născut în 1892). A reușit un fapt admirabil, pe lângă cele câteva cărți publicate, și anume, să fie fiul mamei, dar mai ales al tatălui său, celebrul Duiliu Zamfirescu.

25 februarie 1881 - A murit August Treboniu Laurian, filolog, istoric, publicist și om politic, membru fondator al Societății Academice Române (născut în 1810). Acesta și-a dat mâna cu Nicolae Bălcescu și au scos “Magazin istoric pentru Dacia”, prima revistă de istorie. Degeaba, românii o dădeau înainte cu numele falnic de Traian și cu sânge de roman.

Citește și:

Istoria la zi. Ce s-a întâmplat pe 24 februarie

Istoria la zi. Ce s-a întâmplat pe 23 februarie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel