"Dacă tăceai, filosof rămâneai"

Cred ca acesta este proverbul romanesc – unul german nu stiu – care i se potriveste cel mai bine dlui primar Johannis, dupa “prestatia” de aseara. Ca domnia sa nu e om de televiune, in general de spatiu public, se stia in randurile specialistilor. Un adevar camuflat cu telepromptere la marile discursuri si cu refuzul obstinat de a participa la dezbaterile televizate, prost ascuns cu fraze goale de genul “vrem un spatiu neutru” , vrem “dezbatere, nu talk shaw” etc. etc. etc.

Daca ar fi sa recurg la o analogie din sport, refuzul dlui primar Johannis nu este de inteles: el era condus la pauza, el era cel care trebuia sa atace in repriza a doua. In schimb, ce vedem, ca imediat ce s-a fluierat inceputul celei de-a doua reprize, echipa dlui primar Johannis, abia asteptand semnalul arbitrului, se repede, nu spre careul adversdarului, ci spre … propriul careu!?

Insa, dupa ce am urmarit dezbaterea, ni s-a confirmat ceea ce specialistii, cum spuneam, stiau – ca propria echipa de campanie are motive serioase sa il “ascunda” pe dl. primar Johannis, iar o tara intreaga a vazut si ea de ce. Prima mare greseala, care s-a lafait pe burtiera Realitatii timp de minute bune la inceputul emisiunii a fost motivatia schimbarii refuzului obstinat de pana atunci, intr-o acceptare surpriza: “am lasat orgoliile la o parte si am acceptat invitatia”, sau, cu alte cuvinte, adevaratul si singurul motiv pentru care romanii erau privati de o confruntare televizata intre cei doi candidati era … orgoliul dlui primar Johannis!? (in rest, burtiera Realitatii din timpul dezbaterii i-a fost favorabila 90% dlui primar Johannis). 

Dl. primar Iohannis ne promite criză politică și soluții economice nesustenabile

Apoi, pe timpul emisiunii, dl. primar Johannis a a vut o cautatura haina, pe care i-o arunca pe sub sprancene contracandidatului sau. Asta a spus, fara cuvinte, romanilor cel mai bine si mai mult ce fel de om este in realitate dl. primar Johannis: un om la fel de rau la suflet ca si Basescu, de care abia asteapta  atata lume sa scape. Sau, cu alte cuvinte, ca sa folosesc cuvintele unuia din laudatorii dlui primar, Ludovic Orban, “dl. Johannis a comunicat cel mai bine cand a tacut”! Iar asta dincolo de aerul pierdut la intrebarile concrete ale lui Victor Ponta, sau de raspunsul stas, folosit de cateva ori: “nu stiu, dar sunt singur ca veti spune dvoastra …”, ori de solicitarea din final ca emisiunea sa inceteze dupa plecarea domniei sale din platou, desi nimic nu il impiedica sa ramana in continuare (poate doar prestatia de pana atunci, cu conditia s-o fi constientizat…). 

A fost o prestatie lamentabila din partea dlui primar Johannis, echivalenta, pastrand proportiile, cu cea a lui Nixon din prima confruntare televizata cu J.F.Kennedy din 1960, cand Nixon a pierdut indeosebi pentru ca, in comparatie cu oponentul sau, “a dat mizerabil pe sticla”, cum ar spune contemporanii nostri. 

In final, as zice ca echipa de campanie a dlui primar Johannis a procedat corect  “ascunzandu-l”, insa ceva s-a petrecut cu putin timp inaintea emisiunii: cel mai probabil, dl. primar a decis, impotriva opiniilor staffului sau sa participe, demonstrand astfel valabilitatea proverbului din titlu – “daca taceai, filosof ramaneai …” Aceasta decizie nu a lasat timpul minim pentru o pregatire, chiar si sumara, a candidatului, desi, trebuie sa recunosc, niciun fel de pregatire nu ar fi reusit sa il transforme pe dl. primar in altceva decat ceea ce este. Si este foarte putin, tinand seama de pretentiile tuturor. Pana la urma, ne putem intreba: pentru ce a trebuit sa se investeasca atata efort in capitalizarea demonstratiilor privind votul din diaspora si pentru ce a trebuit ca un ministru sa demisioneze? Pentru asta? E putin, e foarte putin si e pacat,  foarte mare pacat! 

Cel mai rău caz posibil

Dl. primar Johannis in postura de candidat la presedintia tarii este o holograma, iar aceasta pentru ca cei aflati in spatele complotului impotriva dlui Antonescu (un om care ar fi avut o prestatie infinit mai buna) sa poata sa ajunga in pozitiile in care sunt acum, sperand la si mai bine. Iar aceasta desi sunt perfect constienti de faptul ca dl. primar nu intruneste calitatile de a fi lider, darmite de a fi presedintele tarii. L-au transformat totusi intr-o holograma multicolora in speranta ca sclipiciul va lua ochii oamenilor. Uite ca nu i-a luat … 

Nu stiu daca, in urma prestatiei de aseara, dl. primar Johannis va mai veni la celelalte dezbateri programate, insa, si daca o va face - intr-un gest disperat, care ar echivala cu aducerea portarului in careul advers la final de meci, in speranta unui gol miraculous - nu va avea decat de pierdut si mai mult.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel