Invitaţie la Conferințele de Marți la Muzeul Naţional de Artă

„Victor Brauner, pictopoet și iluminator”

Muzeul Național de Artă al României în parteneriat cu Institutul Francez vă invită marți, 28 martie, la orele 18.30, la conferința Victor Brauner, pictopoet și iluminator susținută de criticul și istoricul de artă Mihaela Petrov. Conferința face parte din seria de evenimente ce marchează luna martie ca lună a Francofoniei.

Reprezentant al avangardei istorice românești, Victor Brauner este și unul dintre actorii principali ai mișcării suprarealiste și al prefacerilor survenite în arta secolului XX. Alături de Brâncuși, Ionescu, Cioran, Enescu, Eliade, numele lui Victor Brauner se numără printre cele ale personalităților de seamă recunoscute pe plan internațional. 

Urmărind etapele creației brauneriene, conferința susținută de Dr. Mihaela Petrov propune trecerea în revistă a parcursului urmat de Victor Brauner de la debutul, în anul 1923, în cadrul avangardei românești, până la întoarcerea artistului din exil la Paris, în anul  1945. Doi ani mai tîrziu, în 1947, în cadrul expoziției internaționale Suprarealismul în 1947 la Galeria Maeght din Paris, Victor Brauner este recunoscut și sărbătorit ca unul dintre reprezentanții de seamă ai mișcării suprarealiste. Prezentarea, însoțită de proiecția a 50 de imagini, pune accentul pe relația dintre opera plastică și cuvântul scris. 

Istoric și critic de artă, Mihaela Petrov trăiește și activează la Aachen și la Paris. Experința acumulată de-a lungul anilor la Muzeul Ludwig din Aachen - Ludwig Forum für Internationale Kunst - și colaborarea cu Samy Kinge, expert în opera lui Victor Brauner, au contribuit la specializarea în arta modernă și contemporană și, începînd cu anul 2003, în opera brauneriană.

Conferința are loc în sala de conferințe a Muzeului National de Artă, Intrarea A2.

Intrarea este liberă.

(w670)

Lansarea catalogului Gravura italiană din secolele XV-XVI la Institutul Italian de Cultură

Muzeul Naţional de Artă al României şi Institutul Italian de Cultură vă invită miercuri, 29 martie, la ora 18:30, la lansarea catalogului Gravura italiană din secolele XV-XVI & Școala de la Fontainebleau în colecția Muzeului Național de Artă al României, autor Dana Crișan, în colaborare cu Radu Bercea. Evenimentul va avea loc la sediul Institutului Italian de Cultură.

Cabinetul de Desene și Gravuri al Muzeului Național de Artă al României continuă publicarea seriei cataloagelor de colecţie printr-un nou volum dedicat gravurii italiene. De la celebrele planșe ale lui Andrea Mantegna la cele, nu mai puţin celebre, ale lui Marcantonio Raimondi, gravorul lui Rafael, sau ale familiei Carracci, catalogul ilustrează istoria gravurii în marile centre italiene și contribuția sa esențială la răspândirea ideilor artistice ale Renașterii și ale Manierismului timpuriu în afara Italiei.

Prin intermediul acestei arte destinate multiplicării, marile creații ale artiștilor italieni au devenit cunoscute în întreaga Europă, iar dialogul dintre Nord şi Sud a creat premisele unui schimb activ de idei, concretizat, în mod semnificativ, în producţiile Şcolii de la Fontainebleau.

Multe dintre planșele incluse în catalog au putut fi admirate în expozițiile temporare ale Cabinetului de Desene și Gravuri, dar altele sunt publicate acum pentru prima dată.

Rodul unei cercetări îndelungate, publicaţia, care conține și o serie de informații de ordin general despre arta gravurii, se adresează atât specialiştilor cât și amatorilor de artă. 

În cadrul evenimentului vor lua cuvântul Călin Stegerean, directorul general al MNAR și istoricii de artă Dana Crişan (MNAR), Radu Bercea (MNAR), Ioana Măgureanu (Universitatea Naţională de Arte Bucureşti).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel