Urmărește emisiunea live



Inflația din zona euro nu a atins apogeul, avertizează șeful băncii centrale a UE

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Christine Lagarde atrage atenția că inflația din zona euro nu a atins încă apogeul.

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, le-a spus luni parlamentarilor europeni că ar fi surprinsă dacă inflația din zona euro a atins deja apogeul, sugerând că recenta creștere a ratelor dobânzilor a BCE nu sa încheiat încă.

„Aș dori să văd un vârf al inflației în octombrie, dar mă tem că nu este încă atât de departe”, a spus ea, adăugând că există încă prea multă incertitudine pentru a presupune că inflația a atins un vârf, în special din cauza costurilor ridicate ale energiei la comerțul cu ridicata. nivel, care se reflectă în prețurile cu amănuntul.

Ritmul general de creștere a prețurilor de consum a încetinit în noiembrie pentru prima dată într-un an și jumătate, dar a rămas peste 10%, așa cum au prezis aproape toți economiștii. Statisticienii urmează să publice date despre inflație în zona euro miercuri.

Investitorii caută acum orice semn că majorările ratelor dobânzii ale BCE ar putea fi încheiate după cea mai abruptă creștere a costurilor îndatorării din istoria sa. Aceste creșteri au fost privite cu teamă, deoarece vin într-un moment în care zona euro se pregătește pentru o recesiune.

Unii membri ai consiliului guvernatorilor BCE au cerut deja o încetinire a ritmului de creștere a ratei dobânzii, tot din cauza planurilor lor de a începe să vândă obligațiuni în valoare de 5 trilioane de euro cumpărate în timpul crizelor recente. Cu toate acestea, alții văd puține posibilități pentru a ușura ritmul majorărilor ratelor, inflația fiind de peste cinci ori mai mare decât ținta de 2% a BCE.

Lagarde a adăugat că, pentru a decide până la ce nivel vor crește ratele dobânzilor, BCE își va baza decizia pe perspectiva actualizată, persistența șocurilor economice, reacția salariilor și așteptările inflaționiste. Potrivit ei, acest lucrua poate însemna că, odată cu presiunile continue ale prețurilor, costurile îndatorării vor atinge un nivel care va limita creșterea economică, scrie RMX.

Ruptură între Ungaria și Comisia Europeană. Ursula von der Leyen a refuzat să meargă la Budapesta pentru a anunța PNRR-ul țării

Într-o abatere de la convenție, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu se s-a deplasast personal la Budapesta pentru a anunța adoptarea planului de redresare a Ungariei.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer, a refuzat să detalieze motivul pentru care călătoria a fost anulată, spunând doar că von der Leyen nu este obligată să fie prezentă personal personal, în ciuda faptului că șeful comisiei a vizitat până acum fiecare țară pentru a face un anunț privind finanțarea post-pandemie din partea UE.

În urmă cu un an și jumătate, în iulie 2021, ea rezervase deja un zbor spre Budapesta, dar călătoria a fost anulată după ce parlamentul ungar a adoptat o lege privind protecția copilului despre care Bruxelles-ul susținea că discriminează sever minoritățile sexuale (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel