În premieră: retrospectivă de film românesc contemporan în Ciudad de Mexico

Institutul Cultural Român, Ambasada României din Statele Unite Mexicane și Cinemateca Națională din Mexic organizează în premieră o retrospectivă de film românesc contemporan la Cinemateca Națională din Ciudad de Mexico.

Institutul Cultural Român, Ambasada României din Statele Unite Mexicane și Cinemateca Națională din Mexic organizează în premieră o retrospectivă de film românesc contemporan la Cinemateca Națională din Ciudad de Mexico. Intitulată “10 ani în 10 filme. De la Palme d´Or la Ursul de Aur”, retrospectiva, ce se va desfășura în perioada 11-22 iunie, include o selecție a celor mai apreciate și premiate filme românești de după anii 2000: Moartea domnului Lăzărescu, regizat de Cristi Puiu, primul mare succes internațional al cinematografiei românești din noul mileniu, 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, lungmetrajul regizorului Cristian Mungiu, distins la Cannes cu Premiul Palme d’Or în urmă cu un deceniu, Poziția copilului, realizat de Călin Peter Netzer, Premiul Ursul de Aur la Berlinala din 2010.

Ciclul de film debutează cu lungmetrajul tânărului regizor Bogdan Mirică, Câini, Premiul FIPRESCI în secțiunea Un Certain Regard la penultima ediție a Festivalului de la Cannes, fiind acesta un indicator al vitalității creației cinematografice românești actuale.

(w670)

Seria de filme emblematice continuă cu pelicula A fost sau n-a fost?, a regizorului Corneliu Porumboiu, Camera d’Or la festivalul de la Cannes în 2006, Aferim!, filmul în alb și negru al regizorului Radu Jude recompensat cu Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin din 2015, Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu, turul de forță al lui Andrei Ujică, singurul documentar inclus în selecție, și Ilegitim, penultimul lungmetraj a realizatorului Adrian Sitaru. Cristi Puiu și Cristian Mungiu sunt prezenți în această retrospectivă și cu cele mai recente creații, selectate în competiția oficială a festivalului de pe Croazetă în 2016, respectiv Sieranevada și Bacalaureat, acesta din urmă distins cu Premiul pentru cel mai bun regizor în competiția menționată.

(w670)

Regalul de filme românești va fi găzduit de prestigioasa Cinematecă Națională a Mexicului, un complex dedicat celei de-a șaptea arte cu 10 ecrane de proiecție, pe lângă săli de expoziție, laborator de restaurare digital  și un ecran în aer liber, care primește anual peste un milion de spectatori.

(w670)

Această primă retrospectivă în America Latină co-organizată de Institutul Cultural Român de la Madrid continuă colaborarea inițiată cu Ambasada României în Argentina în 2016, la prima ediție a Festivalului de Film Românesc din Buenos Aires, și urmărește să consolideze renumele de care se bucură filmul românesc dincolo de circuitul festivalier, în rândul publicului larg din țări vorbitoare de spaniolă. 

(w670)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel