În ce zile ai voie să speli între Crăciun și Revelion, potrivit tradiției

foto: Freepik
foto: Freepik

Gospodinele care țin la tradiție și la cutumele cultului ortodox ar trebui să știe asta!

În tradiția românească, zilele de sărbătoare sunt marcate cu Cruce Roșie în calendar, semnificând că sunt zile în care trebuie să respectăm anumite restricții. În aceste zile, este interzis să spălăm rufe sau să desfășurăm alte activități casnice.

Ziua de Ajun poate fi considerată "zi de făcut curat", și asta pentru că nu este marcată în calendarul ortodox cu Cruce Roșie. Prin urmare, conform tradiției, gospodinele au permisiunea să spele rufe și să facă curățenie în Ajunul Crăciunului. În schimb, în ziua de Crăciun, 25 decembrie, este strict interzis să spălăm rufe sau să ne angajăm în activități de curățenie. Această zi este dedicată bucuriei și familiei.

A doua zi de Crăciun, 26 decembrie, păstrează aceeași importanță și respectă aceleași reguli cu Cruce Roșie. Gospodinele sunt îndemnate să evite activitățile casnice complexe și să se focalizeze asupra tradițiilor specifice acestei zile, precum colindatul sau ajutorarea celor aflați în nevoie. Aceeași restricție este valabilă și pentru ziua de 27 decembrie, când se sărbătorește Sfântul Ștefan.

Când se dă „verde” la curățenie

După încheierea celor trei zile de Crăciun, gospodinele pot reîncepe activitățile casnice începând cu data de 28 decembrie și până pe 31 decembrie, inclusiv. Aceste zile sunt considerate potrivite pentru curățenie și spălatul rufelor, în conformitate cu tradițiile locale. Astfel, cei mai mulți români se pot pregăti în voie pentru Revelion, își pot curăța casa după orele de gătit și pot spăla haine și textile de uz casnic fără să aibă conștiința încărcată.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel