Idei pentru un mic dejun sănătos (dulce și sărat)

Fotografie de la Julian Jagtenberg:Pexels
Fotografie de la Julian Jagtenberg:Pexels

A începe ziua cu un mic dejun sănătos, complet și nutritiv este una dintre cele mai bune modalități de a avea grijă de dvs. Poate părea o considerație banală, dar micul dejun este de fapt cea mai importantă masă a zilei.

De fapt, micul dejun întrerupe noaptea rapid activând metabolismul și oferindu-ne energia necesară pentru a ajunge la prânz, evitând astfel senzațiile neplăcute de foame.

Pentru a obține toate beneficiile, totuși, trebuie să respectați câteva reguli simple: le vom explica imediat în acest articol.

Cum ar trebui să arate un mic dejun sănătos

Unul dintre primele lucruri de știut este că un mic dejun sănătos nu este același lucru cu o masă cu conținut scăzut de calorii. Micul dejun ar trebui să acopere 20-25% din necesarul caloric zilnic.

Prin urmare, având în vedere că un adult activ mediu are nevoie de aproximativ 1800-2000 kcal pentru a se menține în formă, aceasta înseamnă că micul dejun trebuie să furnizeze între 360-500 kcal.

Dar nu trebuie să te uiți doar la calorii: importantă este și compoziția în termeni de macronutrienți (carbohidrați, proteine ​​și grăsimi) și micronutrienți (minerale și vitamine). Deși acest lucru poate părea complicat la prima vedere, este de fapt foarte ușor să găsești idei pentru un mic dejun sănătos, potrivit unui articol publicat de Profenix.

Pur și simplu urmați acest model:

  • o sursă de carbohidrați: pâine, cereale neîndulcite, fulgi de ovăz sau făină, prăjituri de orez...

  • o sursă de proteine: lapte (inclusiv soia), iaurt, ouă, somon, șuncă degresată, somon...

  • o sursă de grăsimi bune: fructe uscate, ciocolată neagră min. 75%, unt de arahide fără zahăr, ulei de măsline extravirgin...

  • o sursa de vitamine si minerale: fructe proaspete, de preferat de sezon, sau chiar legume precum roșiile, frunzele de spanac si morcovii.

Sfatul principal este să variați sursele, alternându-le, pentru a garanta o aprovizionare completă a tuturor nutrienților.

Idei pentru un mic dejun sănătos

  • Iaurt grecesc cu cereale, căpșuni și migdale.

  • Lapte spumat cu cafea, pâine de secară, banane și unt de arahide.

  • Terci preparat cu fulgi de ovăz, iaurt, pere și ciocolată neagră.

  • Clătite proteice cu făină, ouă, afine și unt.

  • Smoothie cu lapte de orez, zmeură, migdale și un plic de praf de proteine.

  • Omletă cu roșii și ulei însoțită de pâine integrală.

  • Pâine prăjită cu semințe oleaginoase, somon afumat și baby spanac.

  • Pâine proaspătă, șuncă degresată, salată și ulei de măsline extravirgin.

  • Ouă omletă cu fulgi de ovăz prăjiți, morcovi rași și fructe uscate.

Toate aceste propuneri sunt foarte rapid de pregătit, precum și ieftine .

În cazul în care vă grăbiți mereu dimineața, puteți optimiza timpii folosind suplimente proteice sau gătind clătite sau terci în avans. Apoi doar încălziți-le câteva minute în cuptorul cu microunde pentru a le avea la fel de proaspăt făcute, savurându-le cu calm.

De ce să-ți faci timp pentru a lua micul dejun?

Adesea se crede în mod eronat că micul dejun este o ”pierdere de timp”. Într-adevăr, unii cred că săritul peste această masă economisește o parte din calorii, ajutând la pierderea în greutate. În realitate este chiar invers, pentru că un mic dejun sănătos și echilibrat cu proteine, carbohidrați și grăsimi bune ajută la menținerea metabolismului activ.

De asemenea, este dovedit că acest obicei bun este capabil să îmbunătățească performanța în timpul zilei, ajutând memoria și atenția, cu efecte pozitive și asupra bunăstării psihologice.

Citește și: 

De ce este bine să consumi porumb fiert. O sursă bogată de minerale și vitamine

Porumbul conține numeroși nutrienții și are beneficii recunoscute pentru sănătate. Unul dintre cele mai îndrăgite moduri de a mânca această cereală este tocmai porumb fiert. Bine făcut și un pic sărat, acesta poate fi pe placul întregii familii.

Porumb fiert – beneficii și proprietăți

Datorită profilului său nutritiv impresionant, majoritatea oamenilor pot beneficia de consumul de porumb integral și porumb dulce ca parte a unei diete echilibrate.

Este, de asemenea, un aliment natural fără gluten și poate fi consumat de cei care evită glutenul. Pe de altă parte, produsele prelucrate din porumb pot să nu fie foarte nutritive, deoarece uleiul rafinat, siropul și chipsurile pierd fibre benefice și alți nutrienți în timpul producției. De asemenea, multe produse prelucrate au un conținut ridicat de sare, zahăr sau grăsimi... mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel