"Harry Potter": cifrele magice ale unei francize de succes

harry-potter
harry-potter

Saga "Harry Potter" reprezintă unul dintre cele mai mari succese din istoria cinematografiei şi a editării de carte, având peste 400 de milioane de romane vândute, traduse în 69 de limbi în 200 de ţări, şi încasări de peste 6,4 miliarde de dolari aduse de primele şapte filme.

"Harry Potter şi Piatra Filosofală", prima carte din această saga scrisă de autoarea britanică J. K. Rowling, a fost publicată în 1997, după ce manuscrisul a fost respins de 12 edituri. Volumul a fost tipărit, într-o primă fază, doar într-o mie de exemplare, dintre care 500 erau destinate bibliotecilor.

De atunci, peste 400 de milioane de exemplare au fost vândute în 200 de teritorii şi traduse în 69 de limbi străine, inclusiv în latină. J. K. Rowling şi-a lansat în urmă cu câteva zile un nou site, intitulat "Pottermore", care va servi drept un punct de vânzare pentru versiunile digitalizate ale romanelor.

J. K. Rowling este singurul scriitor din lume cu o avere de peste un miliard de dolari, potrivit revistei americane Forbes.

Daniel Radcliffe, interpretul personajului Harry Potter, este cel mai bogat dintre actorii britanici care nu au împlinit încă vârsta de 30 de ani - averea lui este de 42 de milioane de lire sterline (46 milioane de euro), devansându-le pe cele ale colegilor săi din această franciză, Emma Watson (Hermione Granger, 22 de milioane de lire sterline) şi Rupert Grint (Ron Weasley, 20 de milioane de lire sterline), potrivit listei întocmite de săptămânalul britanic The Sunday Times.

Daniel Radcliffe, protagonistul din seria „Harry Potter“: Am fost dependent de alcool la 18 ani

Primele şapte filme reprezintă franciza cinematografică care a obţinut cele mai mari încasări în box office-ul mondial, devansând francizele "James Bond" şi "Războiul stelelor", cu un total de 6,4 miliarde de dolari, potrivit reprezentanţilor studiourilor Warner Bros.

Primul film, lansat în 2001, a obţinut, de altfel, şi cele mai mari încasări - 974,7 milioane de dolari.

Harry Potter a făcut, de asemenea, obiectul unor politici de merchandising bine alcătuite - articole vestimentare, jocuri video, ursuleţi de pluş, veselă, lenjerie de pat, cărţi de colorat şi dulciuri -, cu încasări estimate la cel puţin un miliard de dolari în fiecare an.

Un parc tematic a fost deschis în oraşul Orlando din statul american Florida, în iunie 2010, sub numele "The Wizarding World of Harry Potter". După ce amenajarea sa a costat 200 de milioane de dolari, acest parc aduce profituri aflate într-o creştere exponenţială de la inaugurare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel