Grecia: Euro nu se împacă cu hoţia generalizată

bogdan-chirieac
bogdan-chirieac

Atena în flăcări. Zeci de mii de greci, în civil, se bat cu alţi greci, în uniforme. Răniţi, arestaţi, pagube materiale, dezastru economic. Planul UE de anul trecut, de salvare a Greciei cu ajutorul a  110 miliarde euro a eşuat lamentabil. Atena are nevoie de alte zeci de miliarde. Nimeni nu mai vrea s-o împrumute. Germania, Marea Britanie, Franţa doresc să-şi ajute băncile prezente pe piaţa locală. Dacă Grecia intră în faliment, tot în faliment vor intra şi filialele Deutsche Bank, RBS sau BNP Paris-Bas.

Ce vedem pe străzile Atenei este doar în aparenţă o luptă a grecilor cu guvernul lor, oricare ar fi acela. Acolo, a coborât în stradă eşecul Bruxelles-ului de a întregi Europa unită. Birocraţia europeană aberantă, dar foarte bine plătită nu a reuşit să prevadă nici criza greacă, nici pe cea irlandeză sau pe cea portugheză. Bruxelles-ul nu a reuşit să descopere modul în care toate guvernele Greciei au falsificat, pur si simplu, datele economice ale ţării, drenând miliarde de euro -  bani europeni -  spre buzunarele politicienilor.

Ideea de a impune în Grecia sau în Italia rigoarea germană în administraţie şi afaceri fiscale se dovedeşte un eşec amar. Pentru a salva euro ar trebui ca, pentru prima dată în istoria UE, un stat să fie scos în afara zonei monedei unice. Consecinţele pentru Grecia vor fi dramatice: inflaţie cu trei cifre, prăbuşirea valorii activelor, reduceri substanţiale ale pensiilor şi salariilor. De partea cealaltă însă, Europa şi-ar menţine, în continuare, un euro competitiv faţă de dolar, yen sau de mai noul riminbi- moneda atotputernică a Chinei.

Grecia e o ţară mică, efectele haosului pot fi relativ limitate. Unii spun însă că este doar o chestiune de timp până când revoltele vor izbucni şi în Portugalia şi în Spania – unde au avut loc, de altfel, primele proteste – şi în Italia şi,rău, în Franţa.

Dacă un tratat politic se poate încheia şi cu promisiuni, şi pe baza unor angajamente neîndeplinite, o monedă se bazează pe încredere, seriozitate, rigoare şi calcul rece. Sunt calităţi pe care în Uniunea Europeană le au doar Germania, Olanda şi alte câteva state nordice.

Este doar o chestiune de timp până când criza din Grecia va lovi şi România. Este doar o chestiune de timp până când BNR va interveni – oare cu ce resurse? – pentru a ajuta băncile româneşti cu capital grecesc prezente în România. Şi aşa, guvernul României, cel mai slab din ultimii 21 de ani, nu a făcut până acum faţă crizei. Un cutremur în plan financiar riscă să doboare complet ce a mai rămas din economia românească.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel