Gazprom şi-a majorat profitul net cu peste 30% în primul semestru

Grupul rus Gazprom a înregistrat o creştere de 32,4% a profitului net în primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, graţie unei majorări a veniturilor realizate din vânzările de gaze naturale, informează AFP. 

Conform rezultatelor publicate joi, grupul controlat de statul rus a înregistrat în primele şase luni ale acestui an un profit net de 878,6 miliarde ruble (11,9 miliarde euro la cursul de schimb actual), faţă de 663,5 miliarde ruble în aceeaşi perioadă a anului trecut. În ceea ce priveşte cifra de afaceri, aceasta a crescut uşor, cu 2,6% în ritm anual, până la 4.976 miliarde ruble.

Gazprom furnizează o treime din gazele naturale consumate în Europa şi chiar dacă partea sa din piaţa europeană a avut tendinţa să crească în ultimii ani, grupul rus trebuie să facă faţă concurenţei venite din partea gazelor naturale lichefiate. Cifrele comunicate joi de Gazprom arată că vânzările sale în Europa au scăzut cu 8,2% în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară din 2018, însă aceasta a fost compensată de o majorare a preţului gazelor, în special în ruble.

În anul 2018, Gazprom şi-a dublat profitul net până la 20,2 miliarde euro, graţie unei creşteri record a volumelor şi a preţului gazelor naturale vândute în Europa. Anul trecut exporturile de gaze ale Gazprom spre ţările europene şi Turcia au atins un nivel record de 202 miliarde metri cubi, chiar dacă Comisia Europeană a cerut statelor membre UE să îşi reducă dependenţa de Rusia.

Vânzările de gaze spre Europa au fost responsabile pentru aproape 70% din veniturile realizate de Gazprom. Cota Gazprom pe piaţa gazelor naturale din Europa a atins un nivel record de 36,7% anul trecut, de la un nivel de 34,7% în 2017. Companiile româneşti nu au contracte de import încheiate direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare: Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, şi WIEE, un joint-venture între Gazprom şi nemţii de la Wintershall.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel