Urmărește emisiunea live


FONPC: România poate evolua doar dacă guvernele vor fi capabile să aibă o viziune clară

"Atunci când Guvernele vor fi capabile să spună cum văd România peste 10 ani, atunci se va produce cu adevărat schimbarea și România va începe să evolueze".

Acesta este crezul ONG-urilor prezente la evenimentul organizat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), pe 18 aprilie 2016, în cadrul proiectului „O Federație mai Puternică pentru Promovarea Drepturilor Copilului" implementat de FONPC şi finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Conferința de încheiere a proiectului „O Federație mai Puternică pentru Promovarea Drepturilor Copilului" a fost o ocazie cu care s-au împărtășit experiențe și s-au dezbătut subiecte legate de parteneriatul public-privat și finanțarea serviciilor sociale.

Prezentă la acest eveniment Vicepreședinta FONPC, Elena Tudorache a atras atenția asupra abuzurilor pe care Inspecția socială le face în județe. "Inspectorii sociali își depășesc atribuțiile" a declarat domnia sa, explicând faptul că evaluările pe care inspectorii sociali le fac în județe s-au transformat în controale. Cei prezenți au confirmat acest lucru și au menționat faptul că nu există o metodologie unitară de lucru a inspectorilor sociali, nici în cadrul aceluiași județ și nici de la un județ la altul. Practic nu există instrumente coerente și unitare pe care aceștia să le folosească. De exemplu inspectorii sociali verifică doar hârtii și nu sunt deloc interesați de rezultate.

Cele peste 60 de ONG-uri prezente au atras atenția și asupra discriminării în finanțarea serviciilor sociale, inclusiv în cadrul finanțărilor prin fonduri europene și prin programele de Interes Național (finanțare ANPDCA). Un alt punct dezbătut a fost cel al întârzierilor rambursărilor către ONG-urile care au beneficiat de fonduri europene. ONG-urile au fost verificate de către OIR-uri chiar într-un mod abuziv de multe ori, însă nu există nicio măsură pentru cei care îngreunează rambursarea fondurilor către ONG-uri.

Matei Ghigiu, Consilier - Ministrul Fondurilor Europene a afirmat că Ministerul Fondurilor Europene a luat cunoștință de aceste lucruri și că pentru viitoarele fonduri europene se va avea în vedere prevenirea acestor abuzuri. Contractele ce se vor încheia vor proteja mai mult beneficiarii. Domnia sa a prezentat calendarul fondurilor europene, cu focus pe acele linii de interes pentru FONPC și membrii săi. Parteneriatul public-privat va fi la baza apelurilor de proiecte "ONG-urile sunt mâna extinsă a statului" a spus domnia sa.

Prezentă la eveniment doamna Elena Tudor, Director ANPDCA a prezentat câteva dintre prioritățile Autorității pentru anul 2016. "Asistența socială nu trebuie să se rezume doar la sărăcie" a declarat domnia sa, "avem nevoie de măsuri pe termen lung pentru prevenirea separării copilului de familie, prevenirea sărăciei și a excluziunii sociale". Dezvoltarea serviciilor comunitare, focusarea pe prevenire, evaluarea instituțiilor de tip vechi, dezinstituționalizarea, evaluarea copiilor cu dizabilități și depistarea precoce, sunt câteva dintre prioritățile ANPDCA.

Mihaela Ungureanu, Președinte ANPDH a vorbit despre cardul european pentru dizabilitate și despre faptul că România este printre cele opt țări care beneficiază de acest proiect. De asemenea, domnia sa și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu îngreunarea procesului de avizare a Strategiei pentru Persoanele cu Dizabilități.

Alina Seghedi, Consilier la Cancelaria Primului Ministru a vorbit despre pachetul integrat pentru combaterea sărăciei. Domnia sa a vorbit despre importanța celor 47 de măsuri și despre Coaliția anti sărăcie care are drept rol sprijinirea implementării acestora. Un aspect important al acestui pachet este corelarea cu fondurile europene și cu strategiile existe in România.

ONG-urile și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu lipsa continuității la nivelul Guvernului atunci când este vorba despre asumarea unor strategii sau măsuri. Un exemplu elocvent este Strategia pentru persoanele cu dizabilități, care se va re-întoarce în circuitul de avizare din cauza schimbării Ministrului Muncii. "Pachetul integrat pentru combaterea sărăciei poate fi doar un document bine realizat dar fără puterea de a schimba ceva dacă nu va fi asumat de noul Guvern în 2017" au declarat cei prezenți. Lipsa unui plan operațional al acestui pachet îl face să fie doar un document și nu o serie de măsuri care ar putea fi monitorizate pe baza unor indicatori.

Tot în cadrul conferinței de încheiere a proiectului „O Federație mai Puternică pentru Promovarea Drepturilor Copilului" s-a prezentat și un material de informare și promovare a rezultatelor proiectului în rândul organizațiilor neguvernamentale, autorităților guvernamentale și mass-media, decidenților şi persoanelor care pot influența politicile sociale adresate copiilor.

La eveniment au participat peste 60 de reprezentanți ai ONG-urilor, colaboratori și parteneri FONPC. Evenimentul a oferit o imagine largă asupra modului în care a fost condus proiectul, a rezultatelor acestuia și a capacității Federației de a planifica propria dezvoltare pentru a răspunde mai bine nevoilor principalilor săi beneficiari – copiii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel