Fondurile de investiţii de tip Private Equity continuă să înregistreze performanţe mai bune decât bursele europene

Îmbunătăţirea treptată a situaţiei economice din Europa, pieţele financiare tot mai lichide şi condiţiile mai bune de cotare la bursă au generat o creștere a numărului de exit-uri realizate de PE-uri în 2013, conform celui de-al nouălea studiu EY privind PE-urile din Europa. În 2013, au fost înregistrate 77 de exit-uri ale fondurilor de investiţii, faţă de 61 în 2012.

Îmbunătăţirea treptată a situaţiei economice din Europa, pieţele financiare tot mai lichide şi condiţiile mai bune de cotare la bursă au generat o creștere a numărului de exit-uri realizate de PE-uri în 2013, conform celui de-al nouălea studiu EY privind PE-urile din Europa. În 2013, au fost înregistrate 77 de exit-uri ale fondurilor de investiţii, faţă de 61 în 2012. 

Studiul EY - Taking stock: how do private equity investors create value? A study of 2013 European exits - analizează rezultatele şi tipurile de exit-uri operate în intervalul 2005 -2013  de 604 companii europene mari, aflate sub controlul fondurilor de private equity.

Conform studiului, în 2013, s-a înregistrat o accelerare a exit-urilor prin listare la bursă (IPO), la un nivel asemănător cu cel din 2006. Anul trecut au fost listate treisprezece companii, comparativ cu doar trei în 2012, iar unele din cele mai bune companii din portofoliul fondurilor de PE îşi aşteaptă încă rândul la listare.

Îmbunătăţirea condiţiilor de creditare a generat o revenire a tranzacțiilor de tip secondary buyouts. Astfel, în 2013, 55% din numărul de exit-uri au fost efectuate prin transferul către alte fonduri PE – o creştere remarcabilă faţă de 38% înregistrat în 2012 şi cel mai mare volum de exit-uri de după 2007, fapt care subliniază creşterea încrederii pe piaţă.

Ultimii zece ani au fost marcați de turbulenţe şi nesiguranţă pentru fondurile PE din Europa – în termeni de atragere de finanţare, investiţii noi şi activitate de exit. Însă, în prezent, fondurile PE sunt din nou în formă, revenindu-și din perioada post-criză iar exit-urile sunt tot mai frecvente, pe măsură ce sectorul continuă să se stabilizeze.

Performanţele excepționale înregistrate de fondurile PE reprezintă cel mai consistent randament al investiției

Studiul arată că performanţa de excepție a fondurilor PE față cea a companiilor listate public reprezintă cea mai importantă sursă de profitabilitate a investiţiei, dar şi cea mai consistentă de-a lungul suişurilor şi coborâşurilor înregistrate în ultimii nouă ani – caracterizaţi de creşteri rapide între 2005 şi 2007, de recesiune economică între 2008 şi 2009, apoi de revenire lentă între 2010 şi 2013.

În urma analizelor pe care le-am efectuat pe volume mari de date, reiese efectul pozitiv al acţionariatului de tip PE, care se traduce în randamente financiare superioare pentru investitori, chiar şi după ce am eliminat costurile finanţării prin creditare şi performanţa pieţei de capital.

Creşterea mai rapidă a profitului evidențiază performanţele excepționale ale PE

Cea mai importantă sursă pentru performanţele de excepție ale fondurilor PE o reprezintă creşterea mai rapidă a profitului comparativ cu cel înregistrat prin listarea publică a companiilor, ceea ce e un aspect mai important decât o simplă cumpărare sau vânzare norocoasă sau inteligentă. Creşterea mai rapidă a profitului în cazul companiilor deținute de fonduri PE a avut la bază iniţiative de creştere a veniturilor, cum ar fi sprijinirea dezvoltării de produse noi, de mărci şi de strategii de intrare pe pieţe noi, precum şi de iniţiativele de creştere a eficienţei operaţionale. Per ansamblu, companiile vândute între 2005 şi 2013 au înregistrat o creştere EBITDA anuală de peste 8%.

Analizele EY arată că au fost înregistrate performanţe ridicate de către companiile deţinute de fonduri PE în întreaga Europă. Studiul a evidențiat, de asemenea, că există încă o valoare considerabilă în portofoliul curent al fondurilor PE care urmează să fie fructificată. Acest fapt va sprijini o activitate sănătoasă de exit-uri pe toată durata anului 2014 şi dincolo de acesta.

Perspectivă: Listările publice inițiale şi tranzacţiile de tip buyout secundar vor continua să reprezinte căi solide de exit pentru fondurile PE

Piaţa europeană a listărilor bursiere și-a revenit după o lungă perioadă de hibernare în 2013, iar această tendinţă continuă şi în 2014, cu o serie constantă de exit-uri deja anunţate. Pe partea tranzacţiilor private, continua dezvoltare a pieţei europene a creditării se va traduce, cel mai probabil, într-o activitate susţinută de tranzacţii de tip buyout secundar (tranzacţie de vânzare-cumpărare încheiată între investitori financiari).

Condiţiile tot mai bune pentru atragerea de finanțare va reprezenta un sprijin pentru investiţiile noi și e de așteptat ca acestea să atingă nivelurile de dinainte de criză. În paralel, investitorii de portofoliu vor continua să fie atraşi de performanţele pe termen lung înregistrate de fondurile PE şi îşi vor intensifica nivelul achiziţiilor de active.

Conform studiului, modelul PE curent din Europa a dovedit că poate face faţă unui mediu economic extrem de slab şi poate genera performanţă faţă de companiile listate public, prin accelerarea generării de valoare în afacerile susţinute.

Pentru fondurile PE, perspectiva este pozitivă. Condiţiile se îmbunătățesc pe toate fronturile: există o disponibilitate mai mare de lichidităţi pentru investiţii, perspectiva economică se îmbunătăţeşte, iar rezistenţa la perioade tulburi demonstrată de portofoliile fondurilor PE va contribui la exit-uri tot mai performante ale acestor fonduri în întreaga Europă.

Pe piaţa din România s-a observat, în primele 8 luni, o creştere a interesului fondurilor de investiţii pentru angajarea în tranzacţii şi o creştere a numărului de tranzacţii încheiate. În acelaşi timp, strategia de investiţii a fondurilor nu s-a schimbat faţă de ultimii doi ani, vizând în continuare tranzacţii între 5-50 milioane EUR, a declarat Mihai Pop, Manager, Departamentul de Asistenţă în tranzacţii, EY România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel