Filme româneşti la Budapesta


„Sieranevada” de Cristi Puiu la „Zilele Filmului de Arhitectură” 


Zilele Filmului de Arhitectură din Budapesta, organizat de Centrul Ungar de Arhitectură Contemporană, este primul eveniment de acest gen din regiune și al doua din Europa ca mărime. Evenimentul aduce în fața unui public larg problemele actuale ale arhitecturii contemporane, ale design-ului și urbanismului.  Are scopul de a genera un dialog între practica arhitecturală, care își găsește sursa de inspirație și în cinematografie, respectiv filmul, care la rândul lui împrumută idei din caracterul spațiilor urbane și arhitecturale. Unul dintre obiectivele principale ale festivalului este stimularea și încurajarea acțiunii civice în general, în vederea îmbunătățirii spațiului public urban.

Institutul Cultural Român Budapesta participă cu filmul Sieranevada la a 9-a ediție a Zilelor Filmului de Arhitectură din Budapesta, eveniment care se va desfășura în perioada 2-5 martie 2017.

Proiecția filmului va avea loc în 5 martie, la ora 17.00, la cinematograful Toldi.

Filmul Sieranevada regizat de Cristi Puiu (Moartea domnului Lăzărescu - 2005, Aurora - 2010) a fost nominalizat pentru Palme D'or, a primit, Premiul Societății Internaționale a Cinefililor pentru scenariu la Cannes, premiile Gold Hugo și Silver Hugo la Festivalul de Film de la Chicago și multe alte premii. A fost excelent primit de criticii de film din toată lumea, dar și de către publicul românesc.

Lungmetrajul îl are ca personaj central pe Lary, un medic trecut de 40 de ani, care își petrece ziua de sâmbătă în sânul familiei, reunită cu ocazia comemorării tatălui său, decedat în urmă cu 40 de zile. Modul în care evoluează evenimentul îl determină pe Lary să se confrunte cu trecutul său și cu propriile temeri, să-și reevalueze poziția în familie. Comedia cu tente satirice a fost filmată aproape în totalitate într-un apartament de bloc îngust.

 

Inimi cicatrizate, inspirat de romaul lui Max Blecher

 

„Inimi cicatrizate” la „Zilele Filmului Francofon” 

 

Institutul Cultural Român Budapesta aduce în capitala ungară cel mai recent film al regizorului Radu Jude, Inimi cicatrizate, în cadrul evenimentului Zilele Filmului Francofon, organizat în perioada 1-10 martie 2017.

Proiecțiile filmului românesc vor avea loc la Cinematograful Uránia  în 2 martie, ora 18:30, respectiv 6 martie, ora 15:30, cu subtitrare în limba engleză și în limba maghiară.

După succesul internațional al filmului Aferim (2015), cu care a câștigat anul trecut Ursul de Argint, pentru cea mai bună regie, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin și care a fost producția românească cu cel mai mare succes de box-office în 2015, Radu Jude a realizat, în 2016, Inimi cicatrizate, semnat în dublă calitate de regizor și scenarist. Filmul este o adaptare liberă după romanul cu același titlu al lui Max Blecher, povestea fiind inspirată din viața scriitorului. Acțiunea se petrece în 1937. Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării.

Inimi cicatrizate a câștigat Premiul Special al Juriului şi Premiul Don Quijote oferit de Federația Internatională a Societăților de Film în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Locarno și a fost proiectat la nenumărate festivaluri de film din toată lumea.

Ca şi în anii precedenți, Institutul Cultural Român Budapesta s-a alăturat altor ambasade şi institute culturale francofone acreditate în capitala Ungariei pentru organizarea celei de-a 17-a ediții a Festivalului Francofoniei, care include Zilele Filmului Francofon

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel