Film românesc despre comunitatea LGBTQIA+ premiat la Cannes. Opera lui Emanuel Pârvu primește titlul Queer Palm

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Filmul românesc „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de Emanuel Pârvu, a obținut vineri seara Premiul Queer Palm la prestigiosul Festival Internațional de Film de la Cannes.

Premiul Queer Palm, acordat începând din 2010 la Festivalul de la Cannes, celebrează filmele cu „personaje sau tematică LGBT sau feministă, sau care provoacă normele legate de gen”, conform organizatorilor. În acest an, selecția a inclus 23 de filme și scurtmetraje, printre care și musicalul „Emilia Perez” al regizorului francez Jacques Audiard, în care joacă și cântăreața americană Selena Gomez.

Premiul i-a fost înmânat regizorului Emanuel Pârvu de către regizorul belgian Lukas Dhont, președintele juriului, care a explicat motivația deciziei: „O descompunere dură și prețioasă a unui sistem al violenței. Perspectiva sa dezvăluie încet lumea patriarhală în care au crescut personajele noastre, în care spațiul de a exista pe deplin este făcut imposibil de structurile ideilor adânc înrădăcinate. […] În acest film hipnotizant, oamenii par să fie ținuți de sfori care îi îndepărtează de lumină, până când unii dintre ei încep să se elibereze.”

„Trei kilometri până la capătul lumii” spune povestea lui Adi, un adolescent de 17 ani dintr-un sat din Delta Dunării, care, prin eforturile părinților săi, învață la Tulcea. Venit acasă în vacanța de vară, Adi se simte bine alături de familia sa și de prietena lui cea mai bună, Ilinca. Totul se schimbă când familia este confruntată cu un adevăr pe care nu-l poate înțelege sau accepta, iar dragostea necondiționată a părinților săi dispare brusc.

Filmul îi are în rolurile principale pe Bogdan Dumitrache, Laura Vasiliu, Ciprian Chiujdea, Ingrid Micu-Berescu și Valeriu Andriuță. Scenariul este semnat de Emanuel Pârvu și Miruna Berescu, imaginea de Silviu Stavilă, montajul de Mircea Olteanu, iar scenografia și costumele de Bogdan Ionescu. Din distribuție mai fac parte și actorii Adrian Titieni, Richard Bovnoczki, Alina Berzunțeanu, Vlad Brumaru și Radu Gabriel.

FOTO: Clodagh Kilcoyne/ Reuters Marketplace

Organizatorii Festivalului de la Cannes au anunțat anterior că „Trei kilometri până la capătul lumii” a fost selectat în Competiția Oficială pentru Palm D'or, marele premiu al festivalului, unde concurează cu filme de renume, precum „Megalopolis” al lui Francis Ford Coppola și „Kinds of Kindness” al regizorului grec Yorgos Lanthimos.

„Competiția oficială la Cannes este ceva ce, ca regizor, probabil visezi toată viața, locul în care îți dorești să îți fie văzute filmele, unde dorești să fii. Sunt atât de multe 'cărări' pe care, la un moment dat, o poți lua - de la ideea filmului la scenariu, de la locații la filmarea propriu-zisă, de la actorie la montaj, încât nici nu mai știi exact de unde s-a legat. Sigur de la Dumnezeu. Un mare mulțumesc tuturor celor implicați, am făcut împreună o echipă minunată și iată și prima noastră (mare) recunoaștere”, a declarat Emanuel Pârvu.

„Anul trecut, în septembrie, filmam în Deltă, la Sfântu Gheorghe. Astăzi, primim această veste cu o enormă bucurie, veste pe care o împărțim cu fiecare dintre cei care care ne-au stat alături în munca la acest film. Cred că nu ne-am fi putut dori o premieră mondială pentru filmul nostru alta decât la Festivalul de la Cannes”, a spus Miruna Berescu.

Deocamdată, nu a fost anunțată data exactă a lansării în cinematografele din România, dar filmul va fi proiectat la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) pe 20 iunie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel