Fericitul Vladimir GHIKA – In spiritu caritatis – DESENE

Expoziția Fericitul Vladimir GHIKA – In spiritu caritatis – DESENE aduce pentru prima oară în prim-plan circa 200 de desene, gravuri după acestea și obiecte din Arhiva Arhiepiscopiei Romano-Catolice, toate donate de colecționari după 2010.

Lucrările oferă o imagine sensibilă a personalității și preocupărilor artistice ale distinsului cărturar Vladimir Ghika. Cea mai mare parte a desenelor au fost concepute de Vladimir Ghika în anii ce au urmat Primului Război Mondial ca ilustrații pentru două cărți - La Visite des pauvres și Les Intermèdes de Talloires. Deși cele două volume au fost publicate fără ilustrațiile respective, ele pun în valoare interesul autorului atât pentru vizualizarea mesajului formativ-religios ca posibilă modalitate de sensibilizare a cititorilor asupra importanței practicării virtuților creștine în viața de zi cu zi cât și pentru estetica paginii tipărite și raportul plastic între text și imagine, anunță muzeul într-un comunicat.

„Expoziția pune în paralel gravurile realizate ulerior, după desenele originale ale Monseniorului Vladimir Ghika pentru Les Intermèdes de Talloires, gravuri publicate separat de Victor Jacquemin la Paris în anul 1923 într-o ediție bibliofilă. Alte desene – fantezii decorative, cum le numea autorul lor, letrine, ex libris-uri, schițe de timbre, decupaje de tip kirigami din hârtie – ilustrează varietatea preocupărilor Monseniorului și dorința sa de a pune în practică anumite deprinderi artistice din perioada de formare. Descoperim în ele pasiunea pentru amănunt, pentru întruparea credinței și a harului în compoziții dominate vizual de simetrie, de organizare."

Preot și martir al credinței, Vladimir Ghika (1873-1954) a fost fiul principelui Ioan Ghika şi al Alexandrinei, născută Moret de Blaramberg. Studiile de tinerețe, care au cuprins și artele, au fost urmate ulterior de studii aprofundate de drept, filozofie și teologie, toate reunite în practică într-o viață dedicată slujirii aproapelui. 13 iunie – 2 septembrie 2018 Muzeul Naţional de Artă al României, Sălile Kretzulescu (Accesul vis-à-vis de Biserica Kretzulescu)
Curator: Anna Mária Orbán Prețul biletului de acces: 4 lei Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel