„Eurovisionul politicii”: Dezbatere între Ursula von der Leyen și ceilalți candidați la postul de comisar european. Extremiștii au lipsit

FOTO: Anadolu via Reuters Connect
FOTO: Anadolu via Reuters Connect

Înainte ca peste 370 de milioane de alegători să meargă la urne în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene între 6 și 9 iunie, cinci candidați și-au prezentat ideile pentru viitorul Uniunii Europene în ultima confruntare electorală.

Dezbaterea, desfășurată joi, a reunit candidați de la cinci partide diferite, care și-au măsurat programele pe teme variate, de la economie și apărare până la climă și migrație.

Extremiștii de dreapta au lipsit, dar propunerile lor au ocupat cel mai mult spațiu al dezbaterii

În ciuda absenței reprezentanților partidelor de extremă dreapta - Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR) și Identitate și Democrație (ID), dezbaterea de 105 minute a fost dominată de discuții despre influența crescândă a acestora și posibilele alianțe cu ele.

Ursula von der Leyen, care candidează pentru un al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene, a fost supusă unor întrebări repetate despre deschiderea sa aparentă față de o colaborare cu extremiștii de dreapta după alegerile din 6-9 iunie.

Ea a afirmat că va vedea ce grupuri și blocuri vor apărea și a subliniat că orice colaborare va fi doar cu parlamentari pro-europeni. Politicianul conservator german a subliniat că orice alianță nu se va extinde la grupurile extremiste. Mai târziu, pe platforma X, a caracterizat partidele de extremă dreapta din Germania, inclusiv AfD, Raliul Național din Franța și Konfederacja din Polonia drept „marionete și proxi ale lui Putin” care „calcă în picioare valorile noastre”.

În cadrul dezbaterii, von der Leyen a fost interpelată de rivalul său de stânga, Walter Baier, care a întrebat: „Când va impune Uniunea Europeană sancțiuni împotriva Israelului pentru a opri uciderile din Gaza?” Von der Leyen a recunoscut că „situația din Gaza este catastrofală”, dar a subliniat că Hamas a declanșat războiul prin atacul din 7 octombrie asupra Israelului.

Deși UE a menținut și chiar a crescut ajutorul umanitar pentru Gaza, von der Leyen a reiterat că Israelul are dreptul de a se apăra. Ea a reiterat că UE are datoria de a lucra pentru o soluție a două state, dar nu a angajat Bruxelles-ul să recunoască un stat palestinian.

Pactul Verde European, amenințat de o posibilă majoritate radicală de dreapta

Dezbaterea, organizată și televizată de Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), a inclus patru candidați care s-au confruntat cu von der Leyen: Nicolas Schmit, Walter Baier și Terry Reintke din partea stângii și centristrul Sandro Gozi.

Reintke, din partea grupului politic Verzilor, a avertizat că o alianță între Partidul Popular European al lui von der Leyen și extrema dreaptă ar însemna un pas înapoi pentru tranziția verde a UE. Ea a subliniat, de asemenea, că UE are nevoie de o strategie pentru a face față extremiștilor de dreapta, pe care i-a considerat o amenințare la adresa securității, având în vedere legăturile pe care unele partide de extremă dreapta le-au avut cu Putin.

În ceea ce privește Ucraina, von der Leyen a subliniat că Europa trebuie să continue să sprijine militar Kievul și să își consolideze propriile capacități de apărare, în special prin construirea unui „scut de apărare aeriană”. „În primul rând, trebuie să fim alături de Ucraina... Ucraina luptă pentru valorile noastre și pentru toate națiunile libere”, a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel