”Doar sfârșitul lumii”, pe lista pentru Cel mai bun film străin la Oscar 2017

Gaspard Ulliel, un actor care se metamorfozează
Gaspard Ulliel, un actor care se metamorfozează

«Filmul Juste la fin du monde este un tratat clinic al nebuniei unei familii, o vivisecţie sesizantă a rătăcirilor iubirii», scrie în cotidianul Le Monde.

Cel mai recent film al lui Xavier Dolan, Doar sfârșitul lumii / Juste la fin du monde, mult așteptatul lungmetraj ce rulează zilele acestea în cinematografele românești - este inspirat din piesa omonimă a lui Jean-Luc Lagarce. Puțină lume știe că ideea de a face un film după piesa de teatru Juste la fin du monde, a lui Lagarce, i-a fost dată lui Dolan de prima sa muză, actrița Anne Dorval, cea care a jucat în majoritatea filmelor tânărului regizor, considerat „copilul teribil al Canadei”: Mommy, Laurence Anyways, Heartbeats, I Killed My Mother. Cel mai recent, Mommy, a primit, în 2014 Premiul Juriului la Cannes 


Anne Dorval, Xavier Dolan

 

La începutul anilor 2000, Anne Dorval a avut un rol în piesa respectivă și a rămas extrem de impresionată de text. Ea este cea care i-a înmânat lui Dolan întregul scenariu original, cel folosit de Anne atunci, cu adnotările aferente. „Ți se potrivește perfect!”, i-a zis actrița atunci.  

Patru ani a așteptat dosarul destul de voluminos în sertarul lui Xavier Dolan. Abia după ce a terminat lucrul la Mommy (2014), regizorul a șters praful de pe acel scenariu. „Am început să-l recitesc și, pe la pagina 6, am știut că acesta este următorul meu film. Pentru că abia acum l-am înțeles. Dacă l-aș citi din nou cu mintea de acum patru-cinci ani, nu i-aș da nicio șansă”. 


Vincent Cassel, Marion Cotillard, Gaspard Ulliel, Lea Seydoux și Nathalie Baye


Doar sfârșitul lumii a fost premiat la Cannes, în 2016 și se regăsește pe lista scurtă pentru Cel mai bun film străin - Oscar 2017

Louis (interpretat de actorul Gaspard Ulliel), un scriitor tânăr, foarte bolnav, se întoarce acasă după o absență de 12 ani, pentru a-și anunța familia că urmează să moară.

 

Vincent Cassel și Marion Cotillard

 

Dar, abia ajuns acasă, Louis simte că atmosfera este deosebit de încărcată. În timp ce mama sa încearcă să organizeze o întâlnire de familie ca în trecut, Antoine, fratele lui, este agresiv, iar Suzanne, sora lui, pare să îl înţeleagă pe Louis…

Xavier Dolan, a modificat substanţial piesa lui Jean-Luc Lagarce, realizând un text în filigran, în care durerile unei lumi trecute, în care se murea frecvent de SIDA şi homofobia, mai virulentă decât astăzi, despărţea membrii familiei sunt reiterate. 

Un moment în care toate nevrozele familiale, geloziile, frustrările, dar şi sentimentele de adoraţie, încă nemărturisite, se manifestă, pentru o ultimă dată, într-un adevărat haos


Gaspard Ulliel și Natalie Baye

 

De la J'ai tué ma mère (Mi-am ucis mama) până la Mommy, ruşinea de ceea ce eşti separă membrii unei familii în filmele lui Xavier Dolan. Afinitatea cu textul lui Lagarce părea totală. Mai ales că regizorul revendică teatrul cu un ton ferm, ca şi în Tom à la ferme. Dar momentele de lirism spontan, fără cuvinte, reuşesc întotdeauna să oprească disputa familială. 

Dolan joacă în aceste secvenţe pe figurile filmate în gros plan, pe schimburile de priviri de o excepţională intensitate. El rezervă fiecărui actor scene în care apar nuanţe şi intonaţii răvăşitoare. 

Partituri complexe au şi Vincent Cassel, în rolul fratelui mai mare care pare la început aă adopte un ton comic, dar care sfârşeşte să invadeze spaţiul cu urletele sale, şi Natalie Baye, care o întruchipează pe mama eroului, care dezvăluie treptat o nebunie mai profundă. 

Marion Cotillard interpretează rolul cumnatei lui Louis, care devine o persoană plină de compasiune şi o vestală a vieţii care trebuie să continue…

 

Lea Seydoux și Nathalie Baye

 

O distribuţie de primă clasă, care o include şi pe Léa Seydoux, cu actori strălucitori, o partitură dramatică, cu nuanţe radicale şi minoritare a unui dramaturg aprope necunoscut fac din alegerea lui Xavier Dolan un gest artistic puternic şi ambiţios. 

Din distribuție: Vincent Cassel (Black Swan, Mesrine : L’Ennemi public nº1, L’Instinct de mort), Marion Cotillard (Big Fish, A Good Year, Inception, Deux jours, une nuit, De rouille et d’os, La Vie en Rose), Lea Seydoux (Spectre, The Grand Budapest Hotel, La vie d’Adele), Gaspard Ulliel (Saint Laurent, Hannibal Rising) si Nathalie Baye (Laurence Anyways, Catch Me If You Can). 

Doar sfârșitul lumii / Juste la fin du monde / It’s Only the End of the World (2016) este adus în România de Independența Film, casă de distribuție care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel