Directorul Cyberint, Anton Rog: Nu exclud un atac care să afecteze operatorii de utilități – apă, gaze, energie, transport

Fotografie creată de Soumil Kumar, de la Pexels
Fotografie creată de Soumil Kumar, de la Pexels

Anton Rog, directorul Cyberint, avertizează că atacurile cibernetice din România ar putea viza chiar infrastructura cheie. 

"Eu de fiecare dată am spus, și unii s-au distrat pe seama mea – nu este dacă se va întâmpla, ci când! Iată că la DDOS este când, iată că la spionajul cibernetic este când. Adică se întâmplă. Nu exclud în viitor un atac în zona instalațiilor de control industrial, nu exclud nici în România un atac care să afecteze operatorii de utilități – apă, gaze, energie, transport – nu-l exclud.

SRI are acest scenariu în lucru și deja în upgrade-ul pe care l-am făcut acum la sistemul nostru, în premieră am venit și cu un sistem de protejare a părții de operation technology, a părții de instalații de control industrial la un furnizor de utilități din România – nu o să-l numesc ca să nu-l fac țintă", a declarat acesta la Interviurile Digi24

Ce spune despre atacurile recente 

 

"Sunt atacuri de tipul Advanced Persistent Threat (amenințare persistentă avansată) care sunt realizate de grupări de criminalitate cibernetică, dovedite de noi sau de partenerii noștri cu care schimbăm informații că sunt afiliate în mod clar guvernului Rusiei, ca să dăm acest exemplu. Pot să vă spun că cel puțin patru, cinci infrastructuri din România au fost ținta acestor atacuri, una dintre ele fiind atacată chiar în prezent. Aceste sunt ținta a trei servicii de informații din Rusia, GRU, FSB și SVR. Aceste atacuri au scopul de a spiona cibernetic, trebuie să spunem acest lucru foarte clar. Scopul lor nu este să pună site-ul jos sau să întrerupă comunicația cu el.

Mai mult, dacă ajung să pătrundă în rețeaua respectivă, optimizează site-ul pentru a funcționa mai bine astfel încât prezența lor să nu fie simțită, interesul lor este să fie cât mai mult timp prezenți, nu în site, dar în rețeaua respectivă, unde sunt și date cu valoare, chiar date cu valoare strategică și prin diverse metode extrem de sofisticate aceste date se fură, sunt duse la grupare, după care la guvernul Federației Ruse, care câștigă un avantaj strategic", a mai declarat Rog.

CITEŞTE ŞI Atacuri cibernetice asupra site-urilor CN Aeroporturi București

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel