Dieta bogată în lapte nu scade riscul de a suferi fracturi, din contră

O dietă bogată în lapte nu scade riscul de a suferi fracturi, potrivit unui studiu suedez, care a descoperit că, dimpotrivă, femeile care beau mai mult de trei pahare cu lapte pe zi sunt mai predispuse la a suferi fracturi, în timp ce consumul de iaurt pare să aibă un efect invers.

Cercetarea efectuată în Suedia şi ale cărei rezultate au fost publicate în British Medical Journal sugerează că femeile care beau mai mult de trei pahare cu lapte pe zi sunt mai predispuse la a suferi fracturi, comparativ cu cele care consumă cantităţi mai mici, scrie bbc.com.

Savanţii au avertizat însă că studiul lor doar sugerează o tendinţă şi nu ar trebui interpretat ca fiind o dovadă că un consum ridicat de lapte cauzează fracturi.

CITEȘTE ȘI: Dieta secretă a celei mai bătrâne femei din Europa. Are 114 ani

Factori precum consumul de alcool şi greutatea corporală sunt, foarte probabil, de luat în seamă privind fracturile, au mai spus experţii.

Laptele este recomandat de mulţi ani drept o bună sursă de calciu, dar studiile care au încercat să răspundă la întrebarea dacă acest aliment contribuie la întărirea oaselor şi la o mai mică incidenţă a fracturilor au ajuns la concluzii contradictorii.

Cercetătorii din Suedia au analizat obiceiurile alimentare a 61.400 de femei, între anii 1987 şi 1990, şi a 45.300 de bărbaţi, în 1997, şi au monitorizat starea de sănătate a acestora timp de mai mulţi ani după aceea.

Participanţii au fost rugaţi să completeze chestionare referitoare la frecvenţa consumului anumitor alimente, precum lapte, iaurt şi brânză, pe perioada unui an.

Cercetătorii au urmărit apoi câţi dintre participanţi au suferit fracturi şi câţi au murit în anii care au urmat.

Mai mult lapte, risc crescut de fracturi

În cei 20 de ani în care femeile au fost monitorizate, s-a remarcat faptul că cele care consumau mai mult de trei pahare cu lapte pe zi (680 de mililitri) erau mai predispuse să sufere fracturi decât cele care consumau mai puţin.

De asemenea, femeile care consumau mult lapte au prezentat un risc de deces mai ridicat.

"Femeile care consumau trei sau mai multe pahare cu lapte pe zi aveau un risc dublu de deces la finalul studiului, comparativ cu cele care beau mai puţin de un pahar pe zi, iar femeile care beau mult lapte au prezentat un risc cu 50% mai mare de a suferi o fractură de şold", a spus Karl Michaelsson, cercetător la Universitatea din Uppsala.

Bărbaţii au fost monitorizaţi, în medie, timp de 11 ani după sondajul iniţial, iar rezultatele au arătat o tendinţă similară, dar mai puţin pronunţată.

Iaurtul, mai eficient

În ceea ce priveşte produsele alimentare din lapte fermentat, precum iaurtul, cercetătorii au observat o tendinţă opusă, persoanele care consumau mai mult iaurt fiind mai puţin predispuse la a suferi fracturi.

Profesorul Michaelsson spune că rezultatele cercetării ar putea fi o consecinţă a conţinutului de zahăr din lapte, care, potrivit unor studii anterioare efectuate pe animale, a arătat că accelerează procesul de îmbătrânire.

"Rezultatele studiului nostru ar putea pune la îndoială validitatea recomandărilor de a consuma mult lapte pentru a preveni fracturile cauzate de oasele prea fragile, dar concluziile ar trebui interpretate cu grijă, ţinând cont de caracterul observaţional al cercetării", a mai spus expertul, care a sugerat că sfaturile privind dieta nu ar trebui modificate până la efectuarea unor studii mai aprofundate.

Profesoara Sue Lanham-New, de la Universitatea din Surrey, a spus că studiul are o utilitate redusă.

"Nu avem nicio evaluare a influenţei activităţii fizice sau a altor obiceiuri relevante pentru sănătatea oaselor sau rata mortalităţii. Iar efectul unui indice de masă corporală crescut nu a fost investigat pe deplin în cadrul acestui studiu. Ştim că un aport redus de calciu (mai puţin de 400 de miligrame pe zi) reprezintă un factor de risc pentru osteoporoză. Oamenii ar trebui încurajaţi să adopte o dietă echilibrată, care să includă lapte şi produse derivate, care sunt foarte importante", a spus Lanham-New.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel