Descoperire: Crocodilul ”Ucigaș” care a mâncat un dinozaur la ultima cină, acum aproximativ 95 de milioane de ani

Sursa foto Twitter Skynews
Sursa foto Twitter Skynews

Să ne întoarcem în urmă cu 95 de milioane de ani, în Australia, și să ne gândim la o rudă îndepărtată a crocodililor moderni pe care o cunoaștem bine. 

Un exemplar de Confractosuchus Sauroktonos așteaptă ca un mic ornitopod să se apropie de apa unui râu cât să se apropie fără să fie observat. Tehnica de vânătoare ar putea fi asemănătoare cu cea a reptilelor moderne, cu doar ochii vizibili de la suprafață. Crocodilul se apropie de dinozaur, îl surprinde și îl înghite, dintr-o singură înghițitură.

Această scenă trebuie să se fi întâmplat de nenumărate ori în Australia și în cine știe ce alte zone ale planetei, dar astăzi avem o anumită mărturie fosilă a unei anumite vânătoare, și anume oasele de crocodil și ornitopode care ne oferă nenumărate indicații despre ecosistemul de prădători și pradă din perioada Cretacică, scrie Vanilla Magazine.

Confractosuchus Sauroktonos avea aproximativ 2,5 metri lungime, în timp ce ornitopodul era foarte mic, cu o greutate de aproximat 2 kilograme. Cele două animale au rămas însă unite, în moarte, milioane de ani, până au ajuns la în timpp noștri sub formă fosilă.

Crocodilul a murit la scurt timp după ce a mâncat ornitopodul, iar oasele prăzii sunt încă găsite, intacte, în stomacul prădătorului.

Locul descoperirii este Great Australian Super Basin, un bazin fosil care datează din perioada Cretacic (acum aproximativ 145,5 milioane până la 65,5 milioane de ani). Deși fosilei de crocodil îi lipsea coada, membrele posterioare și o mare parte din pelvis, craniul și multe oase din restul corpului erau intacte, iar animalul era probabil destinat să crească la o dimensiune mult mai mare dacă supraviețuia.

Fosila reprezintă o nouă specie care a fost numită Confractosuchus Sauroktonos, un nume care înseamnă literal ”crocodil care ucide dinozauri”.

Crocodilii au coexistat pentru prima dată cu dinozaurii începând cu perioada triasică (cu 251,9 milioane până la 201,3 milioane de ani în urmă), iar înregistrările fosile ne arată că dinozaurii au reprezentat o parte importantă a dietei lor. 

Urmele dinților de pe oasele fosilizate de dinozaur sugerează că unii crocodili  vânau dinozauri. Dar paleontologii au găsit foarte puține dovezi fosile ale prădării dinozaurilor de către crocodili, posibil pentru că intestinele lor conțineau acizi foarte corozivi, cum ar fi cei ai crocodililor moderni. Această nouă descoperire oferă primele dovezi care arată cum dinozaurii au fost mâncați de crocodilii mari din Cretacic.

Deoarece oasele micului dinozaur erau prea fragile pentru a fi îndepărtate de pe roca din jur, cercetătorii au scanat abdomenul crocodilului cu dispozitive de tomografie computerizată (CT) cu raze X și apoi au creat modele digitale 3D ale oaselor. Ei au calculat că ornitopodul cântărea aproximativ 1,7 kilograme. 

Cea mai mare parte a scheletului dinozaurului era încă intact după ce a fost ingerat, dar pe măsură ce crocodilul a mestecat corpul dinozaurului, a mușcat atât de tare încât unul dintre coapsele s-a rupt în jumătate.

Citește și:

S-au descoperit rămășițele unei creaturi preistorice înfricoșătoare. Dragonul Morții avea dimensiunea unui autobuz

Dragonul Morții, așa cum au numit oamenii de știință noua specie, a vânat prada de pe cerul Pământului în urmă cu aproximativ 86 de milioane de ani.

Când erau fost complet întinse, aripile sale măsurau nouă metri dintr-o parte în alta.

Dimensiunea mare a prădătorului dă o „viziune terifiantă”, a declarat pentru BBC omul de știință din spatele descoperirii.

„Această specie avea o înălțime similară cu cea a unei girafe”, a spus șeful proiectului, Leonardo Ortiz, cu o anvergură care „sfidează limitele înțelegerii noastre biologice”.

Rămășițele sale au fost păstrate în stâncile din Munții Anzi timp de 86 de milioane de ani, ceea ce înseamnă că acea creatură zburătoare a trăit alături de dinozauri.

Profesorul Ortiz a fost unul dintre paleontologii care au descoperit inițial fosilele reptilei în timpul unei săpături în Argentina, în 2012.

A ales numele speciei - Thanatosdrakon amaru - pentru că a combinat cuvintele grecești pentru moarte și dragon.

„Mi s-a părut potrivit să-l numesc astfel”, a spus profesorul Ortiz într-un interviu anterior. „Este dragonul morții”.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel