Vaticanul lansează avertismente asupra presupuselor fenomene supranaturale

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Vaticanul a anunțat vineri adoptarea unor noi norme care încurajează o abordare precaută față de fenomene "supranaturale", cum ar fi statui ale Fecioarei Maria care plâng sau crucifixe din care se scurge sânge.

Într-o apariție televizată la postul italian RAI TV anul trecut, Suveranul Pontif a menționat că aparițiile Fecioarei Maria "nu sunt întotdeauna reale" şi că îi place să o vadă pe aceasta orientând atenția către Iisus, în loc să fie centrul atenției.

Incidentele relatate de enoriași, inclusiv manifestările "stigmatelor" sau ale rănilor crucificării lui Iisus pe mâinile și picioarele anumitor persoane considerate sfinte, au devenit adesea baza sanctuarelor şi a pelerinajelor.

Într-un document care revizuiește reglementările din 1978, Departamentul pentru Doctrina Credinței de la Vatican a subliniat că în analiza acestor situații delicate ar trebui să se procedeze cu mare precauție, deoarece există posibilitatea ca acestea să fie înșelătoare și să fie folosite în scopuri financiare sau pentru instaurarea unor culte personale.

"Discernământul poate aborda, de asemenea, probleme cum ar fi delicte (fărădelegi), manipulări, daune aduse unităţii Bisericii, câştiguri financiare nejustificate şi erori doctrinare grave care ar putea provoca scandaluri şi ar putea submina credibilitatea Bisericii", se regăsește în document.

Departamentul pentru Doctrina Credinței a afirmat că, în mod obișnuit, în situații similare, episcopii ar trebui să furnizeze în general un "nihil obstat", în esență, o aprobare preliminară a venerării, lăsând astfel deschisă posibilitatea ca fenomenul să fie ulterior recunoscut oficial de către Vatican ca fiind "supranatural".

O astfel de recunoaştere este, totuşi, extrem de rară, notează Reuters.

Bosnia și Herțegovina, unde au fost consemnate apariții repetate ale Fecioarei Maria începând cu anul 1981

Departamentul a menționat că multe dintre locurile de pelerinaj sunt legate de presupuse evenimente supranaturale care nu au fost autentificate de Vatican, dar aceasta nu constituie o problemă majoră în ceea ce privește credința.

Chiar dacă nu este menționat expres în documentul emis vineri, un exemplu este binecunoscutul sanctuar de la Medjugorje, situat în Bosnia și Herțegovina, unde au fost consemnate apariții repetate ale Fecioarei Maria începând cu anul 1981.

Departamentul Vaticanului a subliniat că episcopii au posibilitatea de a lua alte cinci hotărâri, printre care se numără respingerea unui eveniment ca fiind supranatural, sau adoptarea unor măsuri pentru a interzice sau a limita venerarea unor fenomene controversate sau evident false.

Departamentul a subliniat că episcopii ar trebui întotdeauna să obțină aprobarea Vaticanului înainte de a-și publica verdictele, și a menționat că, în situații excepționale, Papa sau chiar Departamentul pot interveni direct, fără a ține cont de autoritățile locale ale Bisericii.

Extinderea presupuselor fenomene religioase, dintre care unele erau clar false, a reprezentat unul dintre factorii care au contribuit la fragmentarea creștinismului și la apariția protestantismului în Europa în secolul al XVI-lea, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel