De ce îl apără Vasile Blaga pe Traian Băsescu până la capăt

În editorialul scris pentru DCNews, Val Vâlcu caută o explicație pentru decizia lui Vasile Blaga de a-l apăra pe Traian Băsescu și după ”divorțul ” de la perdeluță. Mai ales în scandalul Brecea-Băsescu.

 

Iată editorialul scris de Val Vâlcu:

”Cred că există o explicație pentru reacția lui Vasile Blaga față de Traian Băsescu. Nu una rațională, este drept. În 2012, dedicația cu care l-a apărat la referendum avea o noimă. PDL pierdea toate pârghiile, înainte de alegeri, dacă pica și Traian Băsescu.În plus, era o bună ocazie de fidelizare a publicului portocaliu, pe lângă tema victimizării lansându-se atunci și tema statului de drept etc. Asocierea cu Traian Băsescu avea și riscuri. Nu se putea invoca ispășirea pedepsei, meritate pentru eșecul guvernării Boc, dacă Băsescu rămânea la Putere. Dacă Traian Băsescu dispărea din politică înainte de alegerile din 2012, poate că PDL făcea un scor mai mare-nu putem ști.

Cert este că Vasile Blaga, beneficiind de susținerea maselor largi din partid, îi dă o lovitură puternică lui Traian Băsescu, la Congresul PDL. Observând rezultatele de la europarlamentare, putem spune că mișcarea cu perdeluța a fost benefică pentru PDL. Partidul a scăpat de oamenii care personalizau guvernarea-dezastru și, prin asocierea cu PNL, avea șansa de a-și cosmetiza trecutul „băsist”.

Vasile Blaga, discurs pmp-ist

În acest context, pică bomba Bercea Mondialul. Vasile Blaga se plasează din nou, alături de Mircea Toader, în tabăra băsiștilor pur-sânge. Înțelegeam să nu voteze pentru declarația politică inițiată de PSD. Lideri ai UNPR care au guvernat în perioada Boc au ales să lipsească din sală. Dar nu pot crede că un partid care se luptă pe bune cu partidul lui Traian Băsescu (racolări de primari, racolări de consilieri, concurență pentru același electorat) are de ce să se angajeze în declarații pro-Băsescu de tipul celor făcute de liderii PMP.

De aceea, cred că la mijloc sunt mai degrabă sentimente, decât raționamente. Vasile Blaga este sensibil la tema Băsescu-Bercea, fiindcă pare a ști ce înseamnă un astfel de scandal din proprie experiență.

Scandalul ”Regina” a rămas în coadă de pește

”În dosarul mitei de la Vama Halmeu, șeful Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), Radu Mărginean, a fost pus sub învinuire pentru luare de mită pentru că ar fi primit o parte din suma de 130.000 de euro. Este deja de notorietate că Radu Mărginean a fost promovat în această funcţie de fostul ministru de interne Vasile Blaga, secretarul general al PDL, căruia i-a fost subaltern apropiat în perioada cât acesta a fost şef la Direcţia Regională Vamală (DRV) Oradea”, scria, în 2011,  ziuanews.ro.

Evident, ca și în cazul Băsescu-Bercea, nicio dovadă că Vasile Blaga ar fi la implicat în vreun fel. Doar numele, asociat de presă cu cazul.

”Nu știam despre afacerile ginerelui meu”

Peste toate, mai vine și afacerea Pricop. Președintele Traian Băsescu a anticipat întrebările presei și a spus că nu știe nimic. Nici măcar cum îl cheamă pe soțul Ioanei Băsescu, căruia îi spune Pricopie, în loc de Pricop. Menționez că omul este un avocat cinstit, până la o decizie definitivă care să spună altceva. Importantă este coincidența: nici Vasile Blaga nu știa ce făcea ginerele său.  

"Nu știam despre afacerile ginerelui meu. (...) Dar i-am zis ca atât timp cât am eu o funcție publică, să nu mai participe la o astfel de licitație, pentru că este interpretabilă", răspunde fostul ministru de Interne, după ce o investigație HotNews.ro - Kamikaze a arătat ca Ionuț Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga, face afaceri cu societăți de stat (scrie hotnews).

 ”Firma ginerelui lui Vasile Blaga a câștigat în ultimele luni contracte cu instituțiile din subordinea guvernului Ponta, în valoare de 5 milioane de lei, scrie și Gazeta de Cluj, citată de hotnews.  Majoritatea sunt încheiate cu Compania Națională de Drumuri și Autostrazi (CNADR).  

Evenimentul Zilei consideră, la momentul respectiv, că unele dintre contracte au fost ”cu dedicație”. În total, se vorbea în presă de contracte în valoare de 15 milioane de lei. Aici ar cam fi o diferență, pământurile Brătienilor valorând circa 10 milioane de euro”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel