Coreea de Sud s-a decis să intre pe piaţa europeană a energiei nucleare, iar România pare să fie capul de pod al acestei ”invazii”. Războiul de pe piața energiei atomice se dă între producători de echipamente nucleare din Europa, Canada și, mai nou, Asia. Vânzătorii de tehnologie nucleară au asigurate contracte de exclusivitate pe următorii 50 de ani de funcționare a centralei, așa că miza este una importantă.
Încă din decembrie 2009, asiaticii au contactat România, Turcia și Ucraina, după cum declara, la momentul respectiv, Kim Young-hak, secretar de stat la în guvernul de la Seul. Anunțul venea la o săptămână după ce un consorţiu format din patru companii sud-coreene câștiga un contract de 40 de miliarde de dolari în Emiratele Arabe Unite. Coreea de Sud devenea, astfel, cea de-a şasea ţară din lume care exportă reactoare nucleare, după Statele Unite, Franţa, Rusia, Canada şi Japonia. Principalul concurent al Coreei de Sud în cadrul licitaţiei din Emirate a fost un consorţiu condus de grupul francez Areva. Tot francezii se opun invaziei asiatice pe piața europeană a centralelor nucleare.
Grupul constructorilor europeni de centrale nucleare, trimis acasă
Oricum, în decembrie 2009, declarațiile sud-coreenilor păreau o simplă manevră de PR. Grupul franco-belgian GDF SUEZ, nemţii de la RWE , spaniolii de la Iberdrola , grupul ceh CEZ, italienii de la Enel și grupul ArcelorMittal se aflau în cursă pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavoda. La conducerea ministerului de resort era Adriean Videanu. Videanu a părăsit Ministerul Economiei, lăsând în locul său un om de încredere: Ion Ariton. Rând pe rânsd, și europenii s-au retras din proiect, cu explicaţii vagi. “Incertitudinile economice şi cele privind piaţa de energie, în marea lor parte datorate crizei financiare actuale, nu pot fi conciliate cu necesarul de capital pentru dezvoltarea unui nou proiect nuclear”, au anunţat companiile, într-un comunicat, dar, totuşi, câteva rânduri mai jos, în același comunicat, au adăugat “vor continua să se implice în noi proiecte din domeniul nuclear în alte ţări”.
După aproape doi ani în care proiectul reactoarelor 3 și 4 a rămas înghețat, lucrurile par să intre pe făgașul anunțat, în 2009, de sud-coreeni. Ministerul Economiei anunță, vineri, 2 septembrie 2011, că ministrul Ion Ariton a primit o scrisoare de intenție din partea companiei BKB Co. Ltd.din Republica Korea, în calitate de lider al Consorțiului Korea Nuclear. În cadrul scrisorii, compania își declară intenția fermă de a achiziționa acțiuni ale companiei EnergoNuclear SA, care dezvoltă proiectul Reactoarelor nucleare 3 și 4 Cernavoda. Potrivit ministerului, citat de Hotnews, preşedintele companiei coreene a precizat că decizia de a investi în proiectul de la Cernavodă a fost luată după întâlnirea avută în luna ianuarie 2011, cu Ion Ariton.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu