De ce e frig în Europa şi cald în România? Explicațiile meteorologilor

De ce e frig în Europa şi cald în România? Explicațiile meteorologilor / Foto: Pixabay
De ce e frig în Europa şi cald în România? Explicațiile meteorologilor / Foto: Pixabay

Un meteorolog a explicat de ce e frig în Europa şi cald în România.

Avem temperaturi de primăvară în România, în timp ce în alte țări europene este frig. Părțile de vest și centru ale Europei sunt lovite de un val de frig și ninsori. Conf. dr. Lucian Sfîcă a explicat pe pagina de Facebook Meteo Moldova de ce este o iarnă caldă în țara noastră, scrie Ziarul de Iași.

"Europa Centrală și de Vest înregistrează al doilea episod consistent de iarnă după cel de la începutul lui decembrie. Aerul rece de origine arctică se adâncește spre latitudini mici în Mediterana, de acolo de unde este expulzat spre sud-estul Europei aerul tropical preexistent. 

Un mecanism dinamic destul de clasic al iernilor europene. Doar că aerul cald din regiunea Mediteranei este încă suficient de cald pentru ca ajuns în regiunea noastră să determine în următoarele două zile o vreme pseudo-primăvăratică în care maximele record de temperatură (atât la nivelul maximelor cât și al minimelor diurne) din luna ianuarie sunt puse serios sub semnul întrebării", a scris acesta pe Facebook.

Vremea azi, 18 ianuarie. Temperaturi extrem de ridicate pentru această perioadă

"Astăzi avem vreme extrem de caldă pentru luna Ianuarie și maxime de 21...22 de grade în Lunca Dunării. Atmosfera se menține închisă în vest, nord și centru, pe unde mai vin ceva ploi.

Vedem ce se întâmplă în fiecare regiune, cu Dobrogea și cu Bărăganul. Pe aici apar ceva condiții de ceață la începutul zilei, dar în ansamblu avem vreme frumoasă și un vânt mai insistent. Maximele ajung pe la 20 de grade și depășesc cu mult normalul perioadei.

În Moldova sudică și în nordul Munteniei domină timpul frumos și se mai încălzește puțin. După prânz, temperaturile ajung până la 19 grade.

În nordul Moldovei și în Bucovina apar ceva înnorări, dar vor fi și perioade cu soare. Din când în când, apar averse iar la munte va ninge viscolit și vântul poate să depășească 100 km/h. Mai cresc temperaturile și se opresc pe la 16 grade, deci e foarte cald și aici.

În nordul Transilvaniei și în Maramureș vremea neplăcută, mulți nori și averse abundente, iar la munte va ninge viscolit. La amiază se ating 13 grade Celsius.

În vestul țării, atmosfera va fi mohorâtă, plouă în multe zone și se vor acumula cantități importante de apă. La munte va fi lapoviță însă la altitudini mari ninge și vântul sufla cu peste 100 km/h.

22 de grade în Lunca Dunării

În Transilvania avem precipitații consistente sub toate formele. La munte va ninge iar la peste 1.800 de metri altitudine va fi viscol puternic. Vântul suflă cu peste 120-140 km/h și vizibilitatea va fi redusa spre zero. Temperaturile vor ajunge la 15 grade în vestul provinciei.

Și în sud-vestul țării se anunță vreme închisă și ploi cam peste tot. Maximele termice cresc chiar și cu 10 grade față de ziua trecută și la amiază vor fi 20 de grade Celsius în zona Craiovei.

În sudul țării vor fi înnorări și ploi mai ales în zonele deluroase. În rest, apare și soarele iar temperaturile cresc foarte tare și ajung până la 22 de grade în Lunca Dunării, extrem de cald față de cât ar trebui să fie", a explicat Florin Busuioc la Pro TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel