Cum se previne pesta porcină. DSVSA Vrancea, recomandări pentru cei care au porci

Două focare de pestă porcină africană, identificate în județul Sibiu / Foto Pixabay
Două focare de pestă porcină africană, identificate în județul Sibiu / Foto Pixabay

DSVSA Vrancea recomandă, pentru prevenirea apariţiei pestei porcine africane, crescătorilor de porci din gospodăriile populaţiei să țină cont de mai multe recomandări. 

Astfel, iată ce trebuie să faceţi pentru a evita apariţia unui focar de pestă porcină. 

"- Nu cumpărați și nu vindeți animale neidentificate, fără documente de mișcare, fără certificat sanitar-veterinar pentru porcine/cabaline, respectiv pentru animalele destinate abatorizării, eliberat de medicul veterinar;

- Nu scoateți/introduceţi scroafele/vierii din/în exploataţie în vederea efectuării montei;

- Solicitați medicului veterinar identificarea/microciparea animalelor din gospodărie;

- Anunțați orice caz suspect (animal mort sau cu semne clinice) medicului veterinar;

- Folosiţi echipamentul de protecţie (salopetă, cizme de cauciuc) numai în adăpostul animalelor/porcilor; 

- Utilizați dezinfectanți pentru încălţămintea folosită, la intrarea şi ieşirea din adăpostul animalelor/porcilor; în acest sens se vor amenaja dezinfectoare pietonale la intrarea în adăpost;

- Nu hrăniți porcii cu resturi alimentare de la bucătărie (lături-resturi de la carne și produse din carne de porc/mistreț, în special nepreparate termic);  

- Evitați intrarea în adăpostul porcilor, timp de 48 ore, în cazul în care participați la activități de vânătoare;

- Evitați contactul direct sau indirect cu mistreții/mediul silvatic;

- Evitați accesul persoanelor străine, nejustificat, în adăpostul animalelor;

- Folosiţi în hrana porcilor nutrețurile vegetale numai după minim 30 de zile de la recoltarea acestora;

- Folosiţi paiele, ca așternut, după minim 90 de zile de zile de la recoltarea acestora;

- Curățați și dezinfectați orice echipament pe care îl folosiți", se arată în comunicatul citat de Ziarul de Vrancea.

Obligaţii pentru fermieri

 

"În cazul în care sunt stabilite restricții de către autoritățile competente ca urmare a confirmării pestei porcine africane în zonă, aveți următoarele obligații:

- Respectați decizia de plasare sub supraveghere în suspiciunea de pestă porcină africană și indicațiile medicului veterinar în ceea ce privește restricțiile de mișcare a porcilor;

- Porcii și produsele provenite de la aceștia nu trebuie să părăsească gospodăria;

- Anunțați medicul veterinar dacă porcul dumneavoastră nu mănâncă și stă mai mult culcat;     

- Nu sacrificați porcul înainte de inspecția medicului veterinar;

- Orice modificare a stării de sănătate a animalelor și orice eveniment (fătare, vânzare/cumpărare, pierdere, moarte)  vor fi anunțate medicului veterinar", mai transmite DSVSA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel