Crucea, în fotografii. Vernisaj la Muzeul Satului, de Înălțare, expoziția dechisă până în 15 octombrie

Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” deschide miercuri, 14 septembrie 2022, expoziția de fotografii ” Crucea”, prilejuită de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci.  

Expoziția poate fi vizitată în perioada 14 septembrie - 15 octombrie 2022, de miercuri până duminică, între orele 10.00 - 18.00, la Cantonul de Drum din Satul Nou, la sediul Muzeului Național al Satului “Dimitrie Gusti”din Șos. Kiseleff, nr. 28, sector 1, București.

”Crucea însoțește mereu gândul cel bun și rugăciunea, apropiindu-l pe Om de Divinitate. Ea ocupă un loc important în istoria omenirii, având o simbolistică bogată încă din perioada precreștină. Creștinismul conferă Crucii valențe noi, transformând-o dintr-un instrument de tortură într-un semn benefic, marcat de sacralitate prin jertfa Mântuitorului Iisus Hristos, care s-a răstignit pe Cruce pentru mântuirea omenirii de păcat. Prin jertfa supremă a Fiului Tatălui Ceresc Crucea devine Axis mundi. Ea face legătura între Cer și Pământ, între sacru și profan, se arată în invitația pe care Muzeul Satului o face publicului său.

Crucea este prezentă în arhitectură (pe turlele bisericilor și pe acoperișurile caselor, la uși, la ferestre și la porți), la delimitarea hotarelor, în cult (crucea de pe masa Altarului, crucea de pe perete și cea de mână), în iconografia religioasă (în pictura murală, în icoane, în cărțile bisericești), în literatură și în artă, ca însemn funerar (cruci și troițe de mormânt, cruci și troițe ridicate în memoria eroilor neamului), pe pâine, pe hainele de sărbătoare și de lucru, pe vasele de ceramică, pe ștergare, pe ouăle încondeiate, pe furcile de tors, pe uneltele folosite în diferite activități”.

Expoziția surprinde diferite ipostaze ale Crucii prin intermediul fotografiilor din arhiva Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” realizate în prima jumătate a secolului al XX-lea, de Iosif Berman, Nicolae Ionescu, Gheorghe Focșa, Boris Zderciuc.

Cel mai vizitat obiectiv cultural din România

Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" din București, România este "Muzeul din inima capitalei", care și-a deschis porțile pentru public în anul 1936. Expoziția permanentă acoperă o suprafață de 14 ha având 380 de monumente, 60.000 de obiecte în colecțiile de patrimoniu și peste 250.000 de documente de arhivă referitoare la sat și viața sa tradițională. Expozițiile permanente și cele temporare atrag un număr de 500.000 de vizitatori anual. Muzeul Satului este obiectivul cultural cel mai vizitat din România.

Muzeul are 10 colecţii  de patrimoniu (Lemn, Port Popular, Scoarţe, Obiceiuri, Religioase, Textile, Ceramică, Documentare, Ţări Străine, Jucării)  şi expune 364 monumente. Un număr de 9081 obiecte se află în inventarul expoziţiei în aer liber, restul de 47.989 fiind gestionat în perimetrul celor 10 spaţii amenajate modern şi dotate cu aparatură corespunzătoare, în noua clădire, multifuncţională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel