Concordia interetnică – scopul unei întâlniri culturale de la Bruxelles

Concordia interetnică – scopul unei întâlniri culturale de la Bruxelles
Concordia interetnică – scopul unei întâlniri culturale de la Bruxelles

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a găzduit săptămâna trecută în Parlamentul European, Expoziția Interetnică de Artă Contemporană ”Imaginile diversității” organizată de  Fundația Inter-Art din Aiud, Guvernul României – Direcţia pentru Relaţii Interernice, Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud în parteneriat cu Primăria/Consiliul Local Aiud şi care se bucură de Înaltul Patronaj al Președintelui României.

"Sunt mândru să vă prezint, astăzi, o expoziție, chiar mai mult decât atât. Sunt mândru să vă prezint, astăzi, două persoane, doi artiști care au un vis. Unul dintre ei este pictor iar celălalt este poet, un om de imagini și un om de cuvinte. Un maghiar etnic din România și un român din inima Transilvaniei, Erdely, Siebenburgen. Ambii vin din Aiud, Nagyenyed, Strassburg am Mieresch, iar visul lor este concordia interetnică. Numele lor sunt Istvan Balog și Ioan Hădărig. (...) Trebuie să mărturisesc că împărtășesc și ei visul concordiei interetnice. După cum știți, concordia este cuvântul latin pentru armonie, ad-litteram înseamnă „cu o singură inimă". Așa că dintr-o singură inimă, din inima noastră transilvană împărtășim astăzi cu Dvs., publicul distins, lucrările de artă incluse în expoziție", a declarat Iuliu Winkler în deschiderea vernisajului.

Stefan Balog, președintele Fundației Inter-Art din Aiud, a afirmat că lucrările expuse în cadrul expoziției sunt rezultatul creației din cadrul primei Tabere Interetnice de Artă Contemporană care a fost organizată în 2016 în parteneriat cu Guvernul României - Departamentul pentru Relații Interetnice ."Din punctul meu de vedere acest proiect a reprezentat un moment istoric și o premieră națională pentru arta și cultura românească contemporană prin prisma abordării segmentului multicultural. (...) Este rezultatul unui lung proces de pregătire și s-a născut prin muncă grea și dăruire din partea tuturor persoanelor implicate", a precizat președintele Fundației Inter-Art. El a mulțumit Primăriei și Consiliul Local Aiud, respectiv Centrului Cultural "Liviu Rebreanu" din Aiud pentru sprijinul acordat în derularea acestui important proiect.

Expoziţia este o retrospectivă a Taberei Interetnice de Artă Contemporană ce a avut loc la Aiud în perioada 5-15 octombrie 2016 şi la care au participat – în premieră naţională - artişti reprezentând toate minorităţile prezente în Parlamentul României. Expoziția, considerată un eveniment cultural, a fost prezentată și la Muzeul Național Cotroceni din București, la Memorialul Revoluţiei din Timişoara şi la Palatul Naţiunilor din Geneva. Pictori, sculptori, graficieni şi artişti fotografi reprezentând 21 de etnii din România expun în cadrul acestui proiect–eveniment unic în viaţa culturală românească şi europeană. Această expoziţie care cuprinde lucrări de pictură, fotografie şi sculptură demonstrează că, prin arta contemporană, se pot întări legăturile, înţelegerea şi interculturalitatea între majoritate şi minorităţi, pot fi subliniate valorile umane comune.

(w670)

Tabăra Interetnică de Artă Contemporană a avut ca scop punerea în valoare a dimensiunii multietnice şi multiculturale din România în cadrul unei manifestări ce a avut ca principiu de bază colaborarea interculturală. Promovarea artei contemporane din România din perspectiva minorităților, reprezentată, în premieră, într-o singură manifestare de artă vizuală, a însemnat un pas important din punct de vedere cultural dar şi social. Este o abordare a relaţiilor interetnice din punct de vedere artistic care a permis îmbogățirea vieții culturale a țării prin prezentarea, în faţa publicului iubitor de artă, a unor lucrări reprezentând culturi şi tradiţii diferite dar și conexiuni între acestea. Proiectul a apărut, aşadar, ca o necesitate şi a marcat un punct foarte important în viaţa cultural-artistică interetnică din România mileniului 3.
"Într-o lume în care ideea naționalistă trece dinspre zona politicului în zona culturală, proiectul desfășurat la Aiud, oraș încărcat de istorie și multiculturalism, este dovada că arta poate realiza legături între oameni, poate valoriza comunitățile etnice și poate personifica spațiile culturale și artistice ale comunităților îmbogățind spațiul cultural și artistic național și internațional", a spus, la rândul său, Ioan Hădărig, directorul artistic al Fundației Inter-Art.

Expoziția a fost deschisă de:

- Iuliu WINKLER, parlamentar european, UDMR, PPE, în calitate de gazdă a evenimentului;
- Călin STOICA Reprezentant Permanent în Comitetul Politic și de Securitate al Uniunii Europene (COPS);
- Elena CRUCERU, consilier principal în Guvernul României - Departamentul pentru Relaţii Interetnice;
- Stefan BALOG, preşedintele Fundaţiei Inter-Art Aiud, conducătorul taberei.

Vernisajul expoziției a fost realizat de Ioan HĂDĂRIG, curator, director artistic la Fundația Inter-Art Aiud.
La vernisajul expoziţiei a participat şi LORINCZ Helga, viceprimarul Municipiului Aiud.

(w670)

Pe simezele Galeriei de Artă din Parlamentul Eurorean din Bruxelles au expus 34 de artişti reprezentând 21 de etnii din România: Agi-Veli Elis (etnic turc), Bako Andrei (etnic român), Bako Mihaela (etnic român), Balazs Tiberiu (etnic maghiar), Balog Stefan (etnic maghiar), Balog Zoltan (etnic maghiar), Boicescu Traian Ștefan (etnic italian), Bolek Maierik (etnic polonez), Chelmambet Fedin (etnic tătar turco-musulman), Cobzaru Georgeta (etnic elen), Cristea Elena (etnic român), Csiri Daniela-Silvia (etnic român), Curt Sandu Viorel (etnic rrom), Dobrescu Maria (etnic albanez), Dub Vasile (etnic evreu), Dumitrescu Mirela Stefania (etnic macedonean), Eperjesi Noémi (etnic maghiar), Filipov Iuliana (etnic rus lipovean), Gnandt Stefan (etnic german), Gutiu Steluta (etnic german), Ivancea Amira-Alexandra (etnic sârb), Karkus Miroslava-Blazena (etnic slovac), Lixandru Robert (etnic maghiar), Mleziva Iosif (etnic ceh), Munteanu Gheorghe (etnic ucrainean), Ortelecan Maria Daniela (etnic rutean), Panighiant Ovidiu (etnic armean), Pantea Ana (etnic român), Semenescu Oriola (etnic albanez), Stănoiu Daniela (etnic român), Tincul Adrian (etnic croat), Tomaselli Angela (etnic italian), Zapototchi Mena (etnic român), Velciov Nicolae (etnic bulgar). Istvan Balog a fost conducătorul taberei iar Ioan Hădărig, directorul artistic.

Echipa prezentă la Bruxelles a fost alcătuită din: Stefan Balog, Balog Zoltan, Daniel Avram, Dan Avram și Ioan Hădărig.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel