Oamenii se concentrează adesea pe cum să aleagă un ulei de gătit sănătos. Este important să luați în considerare dacă uleiul este încă sănătos de consumat după ce l-ați încălzit în timpul gătitului. Acest lucru se datorează faptului că uleiurile de gătit au o gamă de temperaturi la care nu mai sunt stabile
Oamenii se concentrează adesea pe cum să aleagă un ulei de gătit sănătos. Este important să luați în considerare dacă uleiul este încă sănătos de consumat după ce l-ați încălzit în timpul gătitului. Acest lucru se datorează faptului că uleiurile de gătit au o gamă de temperaturi la care nu mai sunt stabile, conform healthline.com.
Când uleiurile de gătit sunt încălzite, în special la căldură mare, ele ajung în cele din urmă la "punctul lor de fum". Aceasta este temperatura la care uleiul nu mai este stabil și începe să se descompună.
Când uleiul se descompune, începe să se oxideze și să elibereze radicali liberi. Acești compuși pot avea consecințe negative asupra sănătății, cauzând potențial daune celulare care pot duce la dezvoltarea bolii.
În plus, uleiurile care ajung la punctul lor de fum eliberează o substanță numită acroleină, care poate crea o aromă neplăcută de ars. Acroleina din aer poate fi periculoasă pentru plămânii tăi.
De asemenea, este important să luați în considerare cantitatea de procesare pe care a suferit-o un ulei de gătit, deoarece acest lucru îi poate afecta calitatea.
Uleiurile foarte rafinate au un aspect uniform și tind să fie mai puțin costisitoare, în timp ce uleiurile care au suferit o prelucrare minimă pot conține particule de sedimente, au un aspect mai tulbure și își mențin mai mult aroma și culoarea naturală.
Uleiurile nerafinate pot conține mai mulți nutrienți, dar sunt și mai sensibile la căldură și pot râncezi mai repede decât uleiurile de gătit foarte procesate. Uleiurile rafinate tind să aibă puncte de fum mai mari decât uleiurile nerafinate.
Mai jos sunt uleiurile mai sănătoase care pot face față gătirii la căldură mare.
Punctul de fum al uleiului de măsline este de aproximativ 350 ° F (176 ° C), care este o temperatură obișnuită de gătit pentru multe rețete, în special pentru cele pentru produse de copt.
Uleiul de măsline a fost multă vreme standardul de aur pentru uleiurile de gătit în bucătăriile din întreaga lume. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că este versatil.
Uleiul de măsline este bogat în vitamina E, care acționează ca un antioxidant.
Cercetările au descoperit că uleiul de măsline conține compuși sănătoși pentru inima și poate ajuta la prevenirea unor afecțiuni precum obezitatea, sindromul metabolic și diabetul de tip 2.
Uleiul de avocado are un punct de fum de aproximativ 520°F (271°C), ceea ce îl face ideal pentru gătit la căldură mare, cum ar fi prăjirea.
Are un gust neutru, asemănător cu avocado, și îl puteți folosi în mod similar cu uleiul de măsline.
Uleiul de susan are un punct de fum mediu-înalt de aproximativ 410°F (210°C).
Este bogat în antioxidanți sănătoși pentru inimă, sesamol și sesaminol, care pot avea diverse beneficii, inclusiv efecte neuroprotective potențiale împotriva anumitor boli precum Parkinson.
Punctul de fum pentru uleiul de șofrănel este mai mare, la aproximativ 510 ° F (265 ° C).
Uleiul de șofrănel este obținut din semințele plantei de șofrănel. Are un conținut scăzut de grăsimi saturate, conținând un procent mai mare de acizi grași nesaturați.
Ulei de pește sau alge
Ulei de in
Ulei de palmier
Ulei de nucă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu