Oamenii au băut ceai pentru a ajuta la tratarea problemelor digestive și a altor boli de mii de ani. S-a demonstrat că mai multe ceaiuri din plante ajută la greață, indigestie și multe altele. Din fericire, cele mai multe dintre ele sunt disponibile pe scară largă și ușor de făcut.
Oamenii au băut ceai pentru a ajuta la tratarea problemelor digestive și a altor boli de mii de ani. S-a demonstrat că mai multe ceaiuri din plante ajută la greață, indigestie și multe altele. Din fericire, cele mai multe dintre ele sunt disponibile pe scară largă și ușor de făcut, conform healthline.com.
Menta este bine cunoscută pentru aroma sa răcoritoare și capacitatea de a calma stomacul deranjat.
Studiile pe animale și pe oameni au arătat că mentolul, un compus din mentă, îmbunătățește problemele digestive.
Uleiul de mentă este uneori folosit pentru a îmbunătăți sindromul intestinului iritabil (IBS), o afecțiune inflamatorie care afectează intestinul gros și poate provoca dureri de stomac, balonare, gaze și alte simptome neplăcute.
Ceaiul de mentă poate oferi beneficii similare cu cele ale uleiului de mentă, deși efectele ceaiului asupra digestiei umane nu au fost studiate.
Pentru a face ceai de mentă, înmuiați 7-10 frunze proaspete de mentă sau 1 pliculeț de ceai de mentă într-o cană (250 ml) de apă fiartă timp de 10 minute înainte de a o strecura și de a bea.
Ghimbirul, cunoscut științific sub numele de Zingiber officinale, este o plantă cu flori originară din Asia. Rizomul său (partea subterană a tulpinii) este folosit în mod popular ca condiment în întreaga lume.
Compușii din ghimbir, cunoscuți sub numele de gingeroli și shogaoli, pot ajuta la stimularea contracțiilor stomacului și a golirii. Astfel, condimentul poate ajuta la greață, crampe, balonare, gaze sau indigestie.
O analiză amplă a constatat că administrarea a 1,5 grame de ghimbir zilnic reduce greața și vărsăturile cauzate de sarcină, chimioterapie și rău de mișcare.
Un alt studiu pe 11 pacienți cu indigestie a constatat că administrarea de suplimente care conțin 1,2 grame de ghimbir a scurtat semnificativ timpul de golire a stomacului cu aproape 4 minute, comparativ cu un placebo.
Cercetările care compară efectele ceaiului de ghimbir și ale suplimentelor de ghimbir sunt limitate, dar ceaiul poate oferi beneficii similare.
Rădăcina de gențiană provine din familia de plante cu flori Gentianaceae, care crește în întreaga lume.
Diferite soiuri de rădăcină de gențiană au fost folosite pentru a stimula apetitul și a trata afecțiunile stomacale de secole.
Efectele rădăcinii de gențiană sunt atribuite compușilor săi amari, cunoscuți sub numele de iridoide, care pot crește producția de enzime digestive și aciz.
Feniculul are un gust asemănător cu lemnul dulce și poate fi consumat crud sau gătit.
Studiile pe animale au arătat că feniculul ajută la prevenirea ulcerului gastric. Această abilitate se datorează probabil compușilor antioxidanți ai plantei, care pot lupta împotriva daunelor asociate cu dezvoltarea ulcerului.
De asemenea, poate ajuta la promovarea mișcărilor intestinale.
Angelica este o plantă cu flori care crește în toată lumea. Are un gust pământesc, ușor asemănător țelinei.
În timp ce toate părțile acestei plante au fost folosite în medicina tradițională, rădăcina de angelica - în special - poate ajuta digestia.
Studiile pe animale au arătat că o polizaharidă din rădăcina de angelica poate proteja împotriva leziunilor stomacale prin creșterea numărului de celule și vase de sânge sănătoase din tractul digestiv.
Din acest motiv, poate ajuta și la combaterea daunelor intestinale cauzate de stresul oxidativ la cei cu colită ulceroasă, o afecțiune inflamatorie care provoacă răni la nivelul colonului.
Păpădiile sunt buruieni din familia Taraxacum. Au flori galbene și cresc în întreaga lume, inclusiv în peluzele multor oameni.
Studiile pe animale au arătat că extractele de păpădie conțin compuși care pot promova digestia prin stimularea contracțiilor musculare și prin promovarea fluxului de alimente din stomac către intestinul subțire.
Ceaiul negru are câțiva compuși sănătoși. Acestea includ tearubiginele, care pot îmbunătăți indigestia și teaflavinele, care acționează ca antioxidanți și pot proteja împotriva ulcerelor gastrice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu