Cartelele preplătite devin un subiect fierbinte pe scena României, politică și socială, după ce premierul Dacian Cioloș a transmis, în emisiunea "După 20 de ani" de la PRO TV, că are informații care arată că teroriști folosesc cartele cumpărate din România în pregătirea atacurilor. SRI a transmis ulterior că sunt folosite cartele prepaid din România în Irak și Siria.
În acest context, Guvernul readuce la lumină un proiect mai vechi. În 2014, CCR a pus cruce unei inițiative a Parlamentului de modificare a legii care condiționa cumpărarea cartelelor prepay de prezentarea unui act de identitate. CCR a considera că o astfel de măsură ar încălca Constituția și, prin urmare, nu a mai intrat în vigoare. Acum, Dacian Cioloș vine și spune că în perioada următoare, Guvernul va încerca să propună din nou un proiect legat de înregistrarea cumpărătorilor de cartele preplătite.
Opiniile cu privire la cartelele preplătite și identitatea persoanei sunt diferite. Cert este că subiectul a fost și rămâne unul controversat. De exemplu, jurnalistul Mircea Badea, realizatorul emisiunii "În Gura Presei" de la Antena 3, este de părere că "propaganda asta imbecila despre cartele prepay-teroristi este jenanta din multe puncte de vedere" și a continuat prin a sublinia: "Cine are senzatia ca interceptarea absoluta il va salva, traieste intr-o iluzie. Serviciile vor interceptari totale, la discretie, pentru puterea absoluta in societate, nu pentru lupta impotriva terorismului. Pentru asta, trebuie sa-si scoata capul din cur si sa iasa din birou pentru racolarea de informatori din mediile radicalizate. Si cand au alerte de la alte servicii, sa le ia dracului in serios!".
Sociologul Darie Cristea a declarat pentru dcnews.ro că "nu văd care ar fi problema, atât timp cât dacă ai abonament, identitatea este dezvăluită. (...) Cred că se poate lua măsura cu privire la cartele, e absolut minoră. Chestiunea cu cartelele poate fi adoptată foarte ușor. Atât timp cât arăți actele când îți faci un abonament, când îți cumperi o cartelă nu văd care ar fi problema să fie corelat numărul respectiv cu o identitate".
Problema în combaterea terorismului pare să fie una mare și delicată, potrivit lui Dumitru Dumbravă, directorul Direcției Juridice a Serviciul Român de Informaţii: "Sunt parteneri care efectiv ne sună şi ne spun: la Nădlac a intrat o maşină cu patru cetăţeni care se duc să lupte în zona Califatului, încercați să vedeţi cu cine a luat legătura pe teritorul naţional ca să vedeţi dacă au baze de sprijin în România. Eu nu pot să-i spun partenerului decât da, a contactat trei cartele prepay. În Franţa poate să-i spună pe cine a contactat, în Austria poate să-i spună, în Elveţia poate, în România - nu".
Răspundeți în sondajul DCNEWS care este părerea dumneavoastră cu privire la cumpărarea cartelelor preplătite în baza unui act de identitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu