Vot europarlamentare. Partidele care au scăzut semnificativ în doar o lună. Votanții unui partid nu sunt mobilizați

Inquam Photos / Virgil Simonescu
Inquam Photos / Virgil Simonescu

Au loc mutări importante pe scena politică. 

Intenția de vot la alegerile europarlamentare din luna iunie, conform ultimei cercetări INSCOP, arată că alianța PSD - PNL e în creștere, ajungând la 46,6%, cu 3% în plus față de o lună în urmă. 

AUR, în schimb, a scăzut cu 3%, până la 16,7%. USR, PMP și Forța Dreptei, care se regăsesc sub denumirea de ADU, au stagnat la 13,8%. UDMR a crescut la 5,1%, iar SOS a scăzut cu 2%, la 4,5%. Restul partidelor se regăsesc în jurul a 2% intenție de vot. 

Tinerii, mai puțin interesați de vot

Remus Ștefureac, director INSCOP Research, punctează că ”aproape 60% dintre români declară că se vor prezenta la alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie. Chiar dacă cifra reală de prezență va fi mai apropiată de 50%, declarațiile participanților la sondaj indică un nivel ridicat de interes pentru cele două tipuri de alegeri” spune acesta, care adaugă că tinerii par în continuare ceva mai puțin mobilizați pentru a participa la vot.

În plus, sondajul arată, din spusele directorului INSCOP, că votanții AUR sunt mai puțini mobilizați pentru a ieși la vot. 

Partidele care au pierdut major

”AUR împreună cu SOS România pierd cumulat în ultima lună aproximativ 6 procente de la 27% la 21% (minus 4 procente în cazul AUR și minus 2 procente în cazul SOS România). Reactivarea temerilor românilor față de război, dar și apropierea momentului alegerilor care pune votanții în fața unor alegeri responsabile este posibil să fi contribuit la această tendință negativă pentru cele două formațiuni” mai spune Ștefureac. 

Sondajul a fost realizat în perioada 12 - 20 aprilie 2024, la comanda news.ro. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel